kapat
   
23 Eylül 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, aydınların dine ilgisiz kalmasına üzülüyor.
"Dindarlığı savunmak avama kalmamalı"
10 bin şahıs camisi var

Keşke zengin ve aristokrat din adamı olsaydı

Bardakoğlu dindarlığı savunmanın avamın üzerine kaldığını belirterek "Toplumda entelektüel dini bir düşünce oluşturmazsanız, şekiller dinin yerine geçer. Keşke din adamları aristokrat ve hali vakti yerinde kesimden çıksaydı" dedi.

İYİ MÜSLÜMANLIK
Tarikat tartışmalarını değerlendiren Bardakoğlu "İyi bir Müslüman olmak için, bir şeyhin peşinden gidip, tarikata girilmesi gerekmiyor" diye konuştu.


"Dindarlığı savunmak avama kalmamalı"

Bardakoğlu, "dindarlığı savunmanın avama kaldığını" belirterek, "Dini şehre getirmemiz ve şehir dindarlığını, entelektüel bakışı kurmamız gerekiyor" dedi. Bardakoğlu "Keşke din adamları aristokrat sınıftan çıksaydı" diye yakındı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr Ali Bardakoğlu, "dindarlığı savunmanın avamın üzerine kaldığını" söyledi. "Keşke din adamları aristokrat kesimden çıksaydı" diye yakınan Bardakoğlu, "Toplumda entelektüel dini bir düşünce oluşturmazsanız, şekiller dinin yerine geçer, avam dindarlığı, dindarlık olarak algılanır. Şekil dindarlığın simgesi değildir" dedi. İsmailağa Camisi'ndeki cinayet ve linçle başlayan tarikat tartışmalarını SABAH'a değerlendiren Bardakoğlu, "İyi bir Müslüman olmak için, bir şeyhin peşinden gidilip, tarikata girilmesi gerekmediğini" söyledi. "Cemevini de cem törenini de biliyorum" diyen Bardakoğlu, "Aslında bir ceme de katılmak isterdim; kaygım, çekincem yok" dedi, ancak görevinin bunu engellediğini belirtti. Din görevlilerinin çoğunluğunun kırsal kökenli olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, kadrosunun sadece yüzde 7'sinin yüksekokul mezunu olmasından yakındı. Bardakoğlu, şöyle dedi: "Bizim bu performansla, globalleşen dünyada, AB sürecinde Avrupa'daki şehirlerle karşılaşmamız çok zor. Din görevlisi kendini iyi yetiştirmezse insanlar başka alternatiflerin peşinde koşabilir. Taassupla, hurafe, irtica ile mücadele etmesi gerekenler din adamlarıdır ve din bilginleridir."

DİNİ
ŞEHİRE GETİREBİLSEK
Aydınları dine sahip çıkmadıkları için eleştiren Bardakoğlu, "Keşke din adamları aristokrat sınıftan çıksaydı, hali vakti yerinde olan kesim çocuklarını din adamı yapsaydı" dedi. Bardakoğlu sosyolojik bir tahlilde bulunarak şöyle devam etti: "Köyden kasabaya, şehre giden kendi kültürünü de götürüyor. Dini şehre getirmemiz ve şehir dindarlığını, entelektüel bakışı kurmamız lazım. Aydınlarımızın öteleyen bir tavır içinde olmaması gerekir. Toplumda entelektüel bir düşünce oluşturamazsanız şekiller dinin yerine geçer, avam dindarlığı dindarlık olarak algılanır. Eleştiriler yoğunlaşınca bu kez duygusal taraftarlık başlıyor. Dindarlığı savunma belli bir kesimin, avamın üzerine kalıyor. Bunu telafi etmemiz lazım. Artık sosyolojik dinden biraz da entelektüel dini anlayışa geçmemiz gerekiyor."

TARİKATLARLA TARTIŞALIM
Diyanet olarak "gruplarla, dini anlayışlarla çatışmaksızın hepsini kucaklayıcı bir noktada durmaya çalıştıklarını" söyleyen Bardakoğlu, şunları ekledi: "Cemaatlerin ve tarikatların, dinin asıl kaynakları Kuran'dır, Peygamberdir, sünnetleridir. Bir insanın iyi bir dindar, iyi bir Müslüman olması için bir şeyhin peşinden gitmesi, bir tarikata girmesi gerekmez. Bir şekle bürünmesi yeterli olmaz. Şekil dindarlığın simgesi ve yolu değildir. Cemaatleşme ve tarikat hareketleri bütün dinlerin karşı karşıya kaldığı ve yaşamak zorunda olduğu bir olgudur. Önemli olan bunları sağlıklı bir bilgiyle beslemek, bunların dışa açılmasını ve bilgilerini tartışmasını sağlamaktır. Toplumlar kapandıkça, iç bilgi kutsallaşır. Suçlandıkça, içine kapanırlar. Tüm sivil dini inisiyatifler sahip oldukları dini bilgilerini tartışabilsinler, konuşabilsinler, geliştirebilsinler. Biz indirgemeci, tekelci yaklaşımlara karşıyız."

CEMEVİNE GİDERİM AMA
Bardakoğlu, "Diyanet İşleri Başkanı olarak cemevine gider misiniz?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Aleviler kardeşimizdir. Alevi kardeşlerimizin dışlanması, incitilmesi, hele hele İslam dışı gösterilmesi, hiç razı olmayacağımız büyük bir yanlıştır. Bir akademisyen olarak farklı dini anlayışları, dini grupları izleme, gözleme imkanım oldu. Cemevini de, cem törenini de biliyorum. Aslında katılmak isterim. Kaygım, çekincem yok. Çünkü bizim sahip olduğumuz bilgi derme çatma bilgi değil ki. Ama Diyanet İşleri Başkanı olarak hiçbir cemaatin, hiçbir dini oluşumun, hiçbir dini anlayışın, hiçbir mistik şeyin törenlerine ve cemaatlerine katılmıyorum. Alevi ve dini cemaat önderleriyle de bir araya geliyoruz. Çünkü biz devletiz. Kendi zevkimize ve tercihimize göre ilişkiler kuramayız."

Ahmet DİRİCAN/ ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kara gömleklilerin molotoflu baskını
 Özel bir aday
 Palu Demiryolu'nda patlama
 Papa'dan büyükelçilere davet
 Atabeyler'de askeri savcı polisi işaret etti
 Atatürk'ü kemale erdirdiler
 Gül, BM'de Güvenlik Konseyi üyeliği için destek istedi
 Bebeği sahipsiz değil
 En iyi resim yapan 3 kişi burs alacak
 Tarihi geçmiş etin faturası dönere çıktı
 ÖSS'deki başarısı 'Teşekkür' getirdi
 Kadın polisler bomba imha kursunda başarılı olamadı
 Papa'dan sonra İngiliz Kardinal çıktı
 "Türbanınızı açmayın" mektupları
 Emniyet'ten öğrencilere: 'Tuzaklara düşmeyin'
 Genç hemşire ölü bulundu
YILMAZ ÖZDİL
Olacağı bu...
Yıl, 1932...
İşgal...
MEHMET BARLAS
Komplo teorileri toplumu rahatlatır...
Bazıları için...
FATİH ALTAYLI
Karalamanın arkasındaki neden
Atabeyler Operasyonu...
ERDAL ŞAFAK
TSK ve AB
Bu ay sonunda Türkiye'ye...
MEHMET ALTAN
Rekabet üstü yumurta ve AK Parti...
Pennsylvania'da inek...
Kimse bizi silahsızlandıramaz
Nasrallah, 12 Temmuz'dan beri ilk kez meydana çıktı: Dünyada bize...
Rus 'kadife devrimi' kapıda
"Amerika, Rusya'yı durdurmak için Gürcistan'daki gibi bir 'kadife...
Size duacıyım: 1-0
Size duacıyım: 1-0
Konya'da dakika 31... Mateja Kezman ceza sahası dışından bu muhteşem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu