kapat
   
19 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
FIA'dan 5 milyon dolar ceza
Rumlar cezayı az buldu

FIA'dan 5 milyon dolar ceza

Geçtiğimiz ay İstanbul'da düzenlenen Formula 1 Grand Prix'inin ödül töreninde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Program dışı ödül vermesi nedeniyle Türkiye F1 Organizasyonuna 5 milyon dolar para cezası verildi. Türkiye F1 takviminde kaldı.

Türkiye Formula 1 Grand Prix Organizatörlerine 5 milyon dolar ceza verildi.

Paris'te toplanan Formula 1'in yönetim kurulununu resmi sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre geçen ay gerçekleşen tartışmalı F1 ödül töreni nedeniyle Türkiye'ye para cezası verildiğini açıklarken Türkiye F1 takviminde kaldı.

BAKAN
ŞAHİN: 'PARA CEZASI ÇOK AĞIR'


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, F1 için verilen para cezasının çok ağır olduğunu söyledi.

Şahin, TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorusu üzerine, Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu'nun (FIA) Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'na (TOSFED) verdiği 5 milyon dolar para cezasını değerlendirdi. Şahin, ''Önce, bu cezaya karşı itiraz edilebilecek bir üst merci var mı yok mu, onu bilmiyorum. Sayın Tahincioğlu ile görüşme imkanı bulamadım. Ancak bu para cezasını oldukça ağır bir ceza bulduğumu ifade etmek istiyorum'' dedi.

"CEZAYI TOBB ÖDEMEK DURUMUNDADIR"

F1'in ödül talimatnamesine göre; ödülü, varsa o ülkenin cumhurbaşkanı, yoksa başbakanı, başbakanı da yoksa onun yardımcısı, federasyon başkanı veya dünyada tanınan, tanınmış olan birinin verebileceğini kaydeden Şahin, şunları söyledi:

''Sayın Talat, bu son özelliklere sahip bir kişi olarak ödülü vermiştir. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu da savunmasını bunun üzerine oturtmuştu. 'KKTC Cumhurbaşkanı sıfatıyla vermiştir' diye bir savunma yapmadık, orada bulunan dünyaca tanınmış kişi sıfatıyla... Çünkü talimatnamesinde 'O da verebilir' diyordu. O nedenle, cezayı ağır bulduğumu ifade etmek istiyorum. Eğer başka bir itiraz yolu yoksa bu para ödenecektir. Ödemeyi de İstanbul Parkı çalıştıran şirket, organize işlerini yapan şirket, ki TOBB ve İstanbul Ticaret Odası'nın büyük hissedarı olduğu şirket ödemek durumundadır.''

İkinci kez başarıyla gerçekleştirilen Formula yarışlarının bundan sonra devam ediyor olmasının olayın bir başka yönü olduğunu kaydeden Şahin, bir gazetecinin ''sevindirici bir yönü müdür?'' sorusuna, ''Sevindirici bir yöndür. O kadar para harcandı, o kadar fedakarlık yapıldı. Türkiye'nin tanıtımına ciddi katkı sağladığını düşünüyorum. Ama para cezasını biraz ağır buldum. 'Talimatı biraz farklı değerlendirmişler' diye düşünüyorum. Ödül verme ile ilgili talimat biraz farklı yorumlanmış'' dedi.

Şahin, ''Motor sporları tarihinde verilen en büyük ceza olduğu söyleniyor'' denilmesine, ''Bilmiyorum. Hiçbir mukayese imkanım olmadı. Olabilir, belki de en büyük cezadır'' karşılığını verdi.

Bir gazetecinin ''Sayın Hisarcıklıoğlu ile görüştünüz mü? 'Böyle bir ceza çıkarsa biz bu parayı öderiz, Kıbrıs'ın tanıtımı bizim için daha önemlidir' demişti'' demesi üzerine Şahin, ''Kendisiyle görüşmedim. Ama bu değerlendirmesiyle ilgili yorum yapmayayım'' diye konuştu.

TOSFED: YARIŞ TAKVİMİ KESİNTİSİZ DEVAM EDECEK

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Park Pisti'ndeki yarışların devam edeceğini bildirdi.
TOSFED tarafından yapılan açıklamada, Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu'nun (FIA) Paris'teki merkezinde bugün yaptığı olağanüstü toplantı sonrasında Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ve Motor Sporları Organizasyon A.Ş.'nin (MSO), 2006 Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'i podyum töreni nedeniyle 5 milyon dolar ödemesine karar verdiğini belirterek, "İstanbul Park'taki Formula 1 yarış takvimi, kesintisiz devam edecektir" denildi.

YALÇINTAŞ: BİZ HİÇBİR ZAMAN SİYASETİ SPORA ALET ETMEDİK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, FIA'nın verdiği kararla ilgili yaptığı açıklamada, ''Biz hiçbir zaman siyaseti spora alet etmedik. Kararın yorumlanmasını kamuoyuna bırakıyoruz'' dedi.

Bugünkü toplantı sonunda FIA'nın, ödül seremonisinde sporla siyasetin birbirine karıştırıldığı gerekçesiyle bu cezayı verdiğini belirten Yalçıntaş, ''Kararla ilgili daha fazla spekülasyon yapmak istemiyorum. Ama biz hiçbir zaman siyaseti spora alet etmedik'' diye konuştu.

Başkan Yalçıntaş, KKTC Cumhurbaşkanı'nın ödül vermesine ilişkin bir soru üzerine verdiği yanıtta, ''Sayın Talat'ı tüm dünya tanıyor'' dedi. Murat Yalçıntaş, bugün yapılan toplantıda, Türk tarafı olarak öncelikle sporu, siyasete kesinlikle karıştırmadıkları tezini savunduklarını söyledi.

Bu arada, verilen 5 milyon dolarlık para cezasıyla ilgili olarak Türkiye'nin itiraz etme hakkının olmadığı bildirildi.

ATALAY: BU CEZA BİR LİNÇ GİRİŞİMİDİR

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu'nun (FIA), Formula 1 Yarışları'nda KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın birinci olan sporcuya kupa vermesi nedeniyle Türkiye'ye 5 milyon dolar ceza vermesini linç girişimi olarak değerlendirdi.

Mersin'in 17. Akdeniz Oyunları'na adaylığı nedeniyle kentte bulunan Mehmet Atalay, FIA'nın Türkiye'ye verdiği cezayı değerlendirdi. Verilen cezanın çok ağır bir ceza olduğunu belirten Atalay, "Bu kadarını beklemiyorduk. Bir uyarı olabilirdi veya başka bir ceza olabilirdi, 'vur' diyince öldürdüler bana göre" dedi.

5 milyon dolar gibi bir cezanın bugüne kadar verilmiş bir ceza olup olmadığını bilmediğini, bunun için tarihe bakmak gerektiğini ifade eden Atalay, "Bu kadarını hak etmedi Türkiye. Spor bu kadarını hak etmiyor. Sporun sevgi, barış ve dostluk olduğunu, kişiler ya da kurumlar veya ülkeler üzerindeki ambargonunun kaldırılması için en büyük vesile olduğunu önce spor adamlarının bilmesi gerekiyor. Belki burada sıradışı bir olay olmuştur. Bu sıra dışı olayın karşılığı böyle bir linç operasyonu olmamalıydı. Çok ağır bir ceza bu. Sanıyorum bunun bir itiraz hakkı da vardır. Ve itiraz hakkından sonra bu kararın düzeltileceğini düşünüyorum. Ama tekrar ediyorum, hiçbir şekilde ne Türkiye ne de bugüne kadar sportif açıdan mağdur edilmiş KKTC'yi temsilen bir Cumhurbaşkanı böyle bir cezayı hak etmiyor. Bana göre, spora ve sportmenliğe vurulmuş darbedir" diye konuştu.

Kendisinin aslında FIA'nın bir ülkeye ya da bir ülkenin temsilcisi olan bir Cumhurbaşkanı'na ve onların sporcularına ambargo uygulanmaması yönünde karar belirtmesini beklediğini söyleyen Atalay, "Çünkü bunun dünyada çok örnekleri var. 20 bin nüfuslu, 80 bin nüfuslu ülkeler bugün spor arenasında Türkiye'nin de rakibi olarak mücadele verebiliyor. Ama KKTC'ye bugüne kadar hep ambargo uygulandı. Biz o ambargoların kalkması için çalışıyoruz. O anda bir ülkeyi temsilen veya müsabaka izleme hakkı olan bir Cumhurbaşkanı gelmiş ödülü vermişse, belki bu bir uyarı sebebi olabilirdi ama böylesine bir linç sebebi olmamalıydı" dedi.

PARSEKER: CEZAYI SALGIYLA KARŞILIYORUZ

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Motor Sporları Organizasyon A.Ş. Murahhas Azası İlhan Parseker, Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu'nun (FIA) Türkiye'ye 5 milyon dolar para cezası vermesiyle ilgili olarak, ''Bizim için önemli olan İstanbul Park'taki yarışların kesintisiz devam etmesiydi. Verilen para cezasını saygıyla karşılıyoruz'' dedi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Murat Yalçıntaş ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu ile birlikte FIA'nın Paris'teki merkezinde bugün yapılan olağanüstü toplantıya katılan Parseker, AA muhabirine, yaklaşık 1 saat süren toplantının ılımlı bir havada geçtiğini söyledi.

İlhan Parseker, Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'sindeki podyum törenine ilişkin düzenlenen toplantıda en çok, seremoninin tasarlanarak yapılıp yapılmadığının sorulduğunu bildirdi.

Parseker, savunmalarını yaptıktan sonra toplantıdan çıktıklarını dile getirerek, ''Karar aşamasında toplantıda değildik. Bizim için önemli olan İstanbul Park'taki yarışların kesintisiz devam etmesiydi. Verilen para cezasını saygıyla karşılıyoruz. Bu konuda fazla da söylenecek bir şey yok'' diye konuştu.

Belkıs Kılıçkaya/Paris - Ajanslar


1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Zico: Türkiye'de F.Bahçe dışında hiçbir takımla görüşmedim
 Hertha Berlin'li Yıldıray Baştürk sakatlandı
 Boliç futbolu bırakıyor
 Trabzonspor 10 yıldır Avni Aker'de G.Saray'ı yenemiyor
 Ümit Özat yabancıları korudu
 Randers maçı biletleri satışta
 Beckham'ı yedek kalma korkusu sardı
 Atletico Madrid'li Torres sözleşmesini 2009'a kadar uzattı
 WADA: Futbol ve bisiklette doping önlemleri yetersiz
 Başkan arkamda
 Vah Fener vah
 Üçü de gitmeli
 Işık yoksa durmam
 Manisa damgası
 Hakem işi abarttı
 İlaç gibi galibiyet
 Kızıl'dan Bursa taraftarına övgü
 Gençler'de 5-0'ın faturası ağır oldu
 Fortis Kupası'nda ikinci perde
 Süper Lig Panoraması
 Günün içinden
ÖMER ÜRÜNDÜL
Zico zayıf hoca
Fenerbahçe'nin 1 hafta içindeki biri...
El Kaide'nin Türkiye hücresinin 22 adamı
El Kaide'nin Türkiye hücresinin 22 adamı
2003'teki saldırıları gerçekleştiren Türk El Kaide'nin hücre tipi...
Papa'nın açıklamaları Müslümanları böldü
Papa'nın açıklamaları Müslümanları böldü
Papa 16'ncı Benedict'in üzüntülerini bildirdiği konuşması Müslüman...
Siyah güzellik
Siyah güzellik
ABD'de düzenlenen New York Moda Haftası'nda 2007 ilkbahar/yaz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu