|
|
Çingeneler kitap sayfalarına girdi
Çingene kimliğini 'saklayarak' bürokraside müfettişliğe kadar yükselen Mustafa Aksu, tartışma yaratacak bir kitaba imza attı. "Halen Meclis'te iki tane çingene milletvekili var" diyen Aksu, politika ve sanat dünyasında şöhret olan çingeneleri kitabında açıkladı.
Ülkemizde özellikle müzikteki başarılarıyla tanınan çingenelerin siyaset ve bürokraside de üst makamlara yükseldikleri ortaya çıktı. Devlet Demiryolları'nda müfettişlik yapan Çingene Kültür Dernekleri Federasyonu Onursal Başkanı Mustafa Aksu, 'Türkiye'de Çingene Olmak' adlı kitabının yenilenmiş ikinci baskısında; ilginç açıklamalar yaptı. Kesit Yayınları'ndan çıkan kitapta; Türkiye'deki çingenelerin tarihi, kültürel yapıları, alışkanlıkları, sanata yatkınlıkları anlatıldı.
NİYE YALANLASINLAR? Aksu kitabında ayrıca; siyaset, bürokrasi ve sanatta 'sivrilmiş' çingenelerin listesini de açıkladı. Listesinde; Türkan Şoray, Sibel Can, Kibariye gibi sanatçıların yanı sıra çok sayıda politikacı da bulunan Aksu; "Bu listeyi açıkladım çünkü doğru olduğunu biliyorum. Eğer yanlış bir şey varsa çıkıp yalanlayabilirler ama hepsi sessiz kalacaktır. Hem neden yalanlasınlar ki? Birine çingene demek suç mu?" dedi ve ekledi: "Çingene, tıpkı Laz, Çerkez, Türk, Kürt gibi bir etnik kimlik adıdır. Birine Türk Başbakan demek yanlış ya da hakaret mi olur? Öyleyse Başbakan olmuş birinin çingene olduğunu açıklamak da yanlış olmaz. Yanlış olan insanların diline kültürüne karşı hakaret içeren sözler kullanmaktır."
ENGELLİYORLAR Kanun önünde herkes eşit olduğu halde uygulamada çingenelerin bazı zorluklarla karşı karşıya kaldıklarına işaret eden Aksu, "Bir çingene ancak kimliğini gizleyerek bir yerlere gelebiliyor. Ben şu an 76 yaşındayım ancak 65 yaşına kadar çingene olduğumu bir şekilde gizledim. Gizlemeseydim yükselemezdim. Çingenelerin önünde yasal engel yok ama insanların koyduğu engeller var" dedi.
ÇİNGENE İMAMIN SONU... 'Türkiye'de Çingene Olmak' adlı kitabın yazarı Mustafa Aksu, çingenelerin insanlar tarafından engellendiği iddiasını kitabında şöyle örnekledi: "Edirne'de, çingene bir genç imam-hatip lisesini bitirdikten sonra üniversite okudu. Mezun olduktan sonra da kendi köyünde imamlık yapmak istedi. Ataması yapıldı ama köylüleri, 'Biz çingene bir imamın arkasında namaz kılmayız' diyerek buna karşı çıktı. Valilik ve müftülük araya girse de köylüleri ikna edemediler. Sonra da bu çocuğun kadrosu valinin girişimiyle belediyeye alındı."
ZÜLFİKAR ALİ AYDIN MERKEZ
|