kapat
   
14 Ağustos 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Asker için BM kararı beklenecek"
Lübnan'da konuşlandırılacak uluslararası güce katkıda bulunacak ülkeler
Erdoğan:Kalıcı istikrar için aktif bir politika izleniyor

"Asker için BM kararı beklenecek"

Lübnan'da ateşkesin sağlanmasının ardından Başbakanlık'ta geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı. Toplantıdan asker göndermek için BM kararının beklenmesi gerektiği sonucu çıktı.

BAŞBAKANLIKTA GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI


Ay sonunda yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) zirvesi öncesinde Başbakanlık'ta geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantı Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri'nden üst düzey yetkililerin katılımı ile gerçekleşiyor. Toplantıda Lübnan'a asker gönderme konusu ele alındı.

Toplantıya,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan ve Genelkurmay Plan ve Prensipler Dairesi Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu da katıldı.

BAŞBAKANLIKTAKİ TOPLANTI İLE İLGİLİ AÇILAMA

Başbakanlıkta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıda, bölgedeki gelişmeler ve bu bağlamda Lübnan sorununun değerlendirildiği bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezi tarafından, Başbakanlıkta yapılan toplantıyla ilgili bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, konuyla ilgili olarak BM'nin aldığı kararın memnuniyetle karşılandığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

1701 SAYILI BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

''Bugün Sayın Başbakan'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt ile sivil ve askeri yetkililerin katıldığı bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıda bölgedeki gelişmeler ve bu bağlamda Lübnan sorunu değerlendirilmiştir.Lübnan'da barışın yeniden tesisi için sürdürülen uluslararası çabalar sonunda 11 Ağustos tarihinde kabul edilen 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı memnuniyetle karşılanmıştır.

Karar, Lübnan'daki krizin daha ciddi boyutlara ulaşmadan çatışmaların durdurulması ve soruna kalıcı bir çözüm bulunması yönündeönemli bir adım oluşturmaktadır. Böylelikle, ülkede ihtiyaç duyulan acil insani yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gerekli zemin de yaratılmış olmaktadır.

Çatışmaların, bu sabah saat 08.00 itibariyle durdurulmasının ilgili taraflarca kabul edilmiş olmasının da ümit verici bir gelişme olduğu değerlendirilmiştir.

BM'NİN KARARI BEKLENMEKTE

Bilindiği üzere, çatışmaların durdurulmasını takiben Lübnan kuvvetlerinin BM Geçiçi Görev Gücüyle (UNIFIL) birlikte güney Lübnan'a konuşlandırılmasına paralel olarak İsrail kuvvetlerinin bölgeden çekilmesi, UNIFIL'in görev yönergesi ve faaliyetlerinin kapsamı genişletilerek personel sayısının 15 bin askere kadar artırılması öngörülmektedir.

Bütün bu hususlara önümüzdeki günlerde BM Güvenlik Konseyinde kabul edilecek yeni bir kararla daha fazla açıklık kazandırılması beklenmektedir.

Türkiye, krizin başlangıcından bu yana bir yandan bölgedeki olumsuz gidişatın durdurulması için diplomatik çaba gösterirken bir yandan da Filistin ve Lübnan halkına başta gıda, ilaç ve çadır olmak üzere acil insani yardımlarını sürdürmüştür. Bu yardımlar, önümüzdeki süreçte de artarak sürecektir. Türkiye, sorunu kalıcı bir çözüme kavuşturmaya yönelik olası katkılarını gelişmeler ışığında değerlendirmeye devam edecektir.''

FİNANCİAL TİMES: TÜRKİYE 2-3 BİN ASKER GÖNDERECEK

Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Lübnan'a 2 ile 3 bin arasında asker göndermesinin beklendiğini kaydetti.

İsrail-Lübnan gerginliğinde sağlanan ateşkesin ardından bölgeye gönderilmesi öngörülen uluslararası güç ile ilgili tartışmalar da alevlendi. Financial Times gazetesi, yaklaşık 15 bin askerden oluşması beklenen bu güce en geniş katılımın 5 bin askerle Fransa'dan beklendiği değerlendirmesinde bulundu.

İtalya'nın bu güce 2 ile 3 bin arasında askerle katılmasının düşünüldüğü aktarılan haberde, Türkiye, Malezya, Avustralya, Yeni Zelanda ve İspanya'nın da aynı şekilde katılım sağlamasının beklendiği kaydedildi.

Öte yandan gazetede yayınlanan bir başka haberde, Lübnan'daki eski Birleşmiş Milletler Barış Gücü temsilcisi Timur Göksel'in bölgeye gönderilecek uluslararası güç konusundaki soru işaretlerinin ortadan kalkması için ikinci bir Birleşmiş Milletler kararına ihtiyaç duyulduğunu söylediği aktarıldı.



(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan komşulara uyarı
 "Türkiye'de AB'ye ilgi azalıyor"
 Akif Gülle yoğun bakımdan çıktı
 Gülle yoğun bakımdan çıktı
 Arınç'tan DTP'ye destek geldi
 Baykal: Kimseye az dindar çok dindar ayrımcılığı yapılamaz
 Kutan: Hamas ve Hizbullah terör örgütü değil, kahraman
 Eski Adalet Bakanı Türk'ün en acı günü
YAVUZ DONAT
Suşi Kebap
Adana'da "baraj gölüne nazır"...
METEHAN DEMİR
Londra muamması
Dışişleri Bakanlığı'nda merakla beklenen...
Eşcinsellere saldırının gizli kalan fotoğrafları
Eşcinsellerin Bursa'da yapmak istediği yürüyüşe şiddete varan tehdit...
Mültecilere ilk yardım sahildeki turistlerden
Avrupa'ya kaçan Afrikalı mülteciler, zorlu bir yolculuk sonrası...
'Bu konserin tam zamanı'
'Bu konserin tam zamanı'
Barışa katkı için kurulan Doğu-Batı Divanı Orkestrası'nın İstanbul...
İsrail'i kınayan deklarasyon krize yol açtı
DOĞU Batı Divanı Orkestrası'nın, Ortadoğu'da yaşanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu