kapat
   
14 Ağustos 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğu-Batı Divanı Orkestrası ağırlıklı olarak Akdeniz ülkelerinden sanatçılardan oluşuyor. Şefliğini Barenboim’in yaptığı orkestradaki müzisyenlerin yaşları 14 ile 25 arasında...
'Bu konserin tam zamanı'
Orkestra 2 muhalifin dostluğuyla kuruldu
İsrailli sanatçılar gönülsüz imzaladı
İsrail'i kınayan deklarasyon krize yol açtı

Bu konserin
tam zamanı


Türk Musevileri karşı çıkınca, kültürel kardeşliği savunan orkestranın Aya İrini konseri tehlikeye girdi. İKSV yanıt verdi: Konser asıl şimdi yapılmalı.

Kültürlerarası beraberliği güçlendirmek için orkestra şefi Daniel Barenboim ile Filistinli düşünür Edward Said'in kurduğu ve bombalar altında Filistin'de bile konser veren Doğu Batı Divanı Orkestrası 2 gün sonra İstanbul'da sahne alacak.

Filistin'de bile yapıldı
Hazırlık
sürerken, geçen hafta orkestra İsrail'in Lübnan saldırısını eleştiren bir bildiri yayımladı. Bu duyulunca Türkiye Musevi Cemaati, sponsorluk desteğini çekti, konserin ertelenmesini istedi. Tüm biletleri satılan konser için 100 bin dolarlık sponsor arayışı başladı.

Son anda anlaştılar
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner, "Musevi Cemaati konserin ertelenmesini istedi. Biz 'Asıl şimdi tam zamanı. Konserin yapılması lazım' diyerek iknaya çalışıyoruz" dedi. Taner, dün akşam da anlaşma sağlandığını açıkladı.

Biri Türk 110 müzisyenden oluşuyor
Aralarında Türkiye, Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün ve İsrail'in de olduğu 17 ülkeden 110 müzisyenin kurduğu Doğu Batı Divanı Orkestrası, adını Goethe'nin İslami ve Batı şiir kültürlerinin bir sentezini oluşturduğu şiir kitabından alıyor. İsrailli Daniel Barenboim'in (üstte) yönettiği orkestranın geçen yılki Ramallah konseri olay olmuştu.


'Bu konserin tam zamanı'

Barışa katkı için kurulan Doğu-Batı Divanı Orkestrası'nın İstanbul konseri iptal tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Musevi cemaatini "Konserin şimdi yapılması gerekiyor diyerek iknaya çalıştıklarını" belirten İKSV Genel Müdürü Taner, dün akşam anlaşma sağladıklarını söyledi.

Dünyaca ünlü şef Daniel Barenboim tarafından "diyalog ve uzlaşma platformu" olması amacıyla kurulan Doğu-Batı Divanı Orkestrası'nın 16 Ağustos'ta yapılacak olan Türkiye konseri gösteriye iki gün kala ertelenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Orkestranın İspanya konseri öncesinde yayınladığı deklarasyonda İsrail'in Lübnan'daki operasyonlarını eleştirmesinin ardından Türkiye Musevileri Cemaati "konserin zamanını ileri alın" diyerek, mali desteğini geri çekti. Konserin düzenleyicisi İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner Sabah'a yaptığı açıklamada "Biz de İKSV yönetimi olarak 'Asıl şimdi tam zamanı. Bu konserin yapılması lazım' diyerek, onları ikna etmeye çalışıyoruz" dedi. Taner, dün akşam da konserinde yapılmasında anlaştıklarını söyledi.

1999'DA KURULDU
Doğu-Batı Divanı Orkestrası müzik ve edebiyat dünyasının iki önemli ismi Daniel Barenboim ve Edward Said'in İsrailli ve Ortadoğlu genç müzisyenleri biraraya getirerek kültürler arasında beraberliği güçlendirmek amacıyla kuruldu. 1999'da kurulan orkestrada Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün, Tunus, İspanya, Hollanda, İsrail gibi pek çok ülkeden yaşları 14 ile 25 arasında değişen 110 genç müzisyen yer alıyor. Orkestrada bir de Türk viyola sanatçısı da bulunuyor. Daha önce de aralarında İsrailli müzisyenler de olduğu halde Ramallah'ta konser vererek kamuoyunun ilgisini çeken orkestra, Avrupa Turnesi kapsamında 8 Ağustos'ta Sevilla'da, 10 Ağustos'ta da Madrid'de bir konser verdi.

DEKLARASYON KRİZİ
Orkestra Madrid konseri öncesinde gündemdeki İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili bir deklarasyon yayınladı. Deklarasyondaki "Hizbullah İsrail'in kuzeyini rasgele bombalayıp sivillerin ölümüne neden olurken, İsrail Lübnan'daki altyapı tesislerini bombalamışİstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner, konserin yapılması için çaba gösterdiklerini söyledi.ve 1 milyon kişinin evlerinden olmasına neden olmuştur" ibaresi özellikle İsrail'de eleştirilere neden oldu. Haberin İsrail'de tepkilere yol açmasının ardından Türkiye Musevi Cemaati orkestranın Türkiye'deki konserinden desteğini çekme kararı aldı.

SPONSOR ÇEKİLİYOR
16 Ağustos'ta Aya İrini'de yapılacak konserin düzenleyicisi olan İKSV'ye haber gönderen cemaat cuma günkü konserin ertelenmesini, aksi halde sponsorluktan çekileceğini bildirdi. Cemaatin bu kararının ardından İKSV bir yandan yeni sponsor arayışına girerken bir yandan da cemaati ikna etmek için harekete geçti. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner "Asıl şimdi tam zamanı, bu konserin yapılması lazım" diyerek, cemaati ikna etmeye çalıştıklarını anlattı. Konserin bu nedenle yapılamaması halinde çok büyük sansasyon olacağını ve Ortadoğu'da gerginliğin had safhada olduğu bir dönemde olumsuz bir imaj yaratacağını vurgulayan Taner şöyle dedi: "Henüz ertelenme söz konusu değil. Planlandığı gibi 16 Ağustos tarihinde konserin gerçekleşmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Konserin şefi olan Daniel Barenboim de İstanbul'a gelip bu konseri vermeyi çok istiyor. Türkiye Musevi Cemaati'ni ikna etmek için uğraşıyoruz. Konserin 100 bin dolar tutan maliyetini karşılamak için her türlü imkanı seferber ediyoruz. Hem cemaatle görüşmelerimizi sürdürüyoruz, hem de farklı bir maddi kaynak bulabilir miyiz gibi her türlü olanağı araştırıyoruz." Konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmayan Türk Musevi Cemaati, konserin başka bir tarihte yapılması, aksi takdirde sponsorluktan tamamen çekilme kararında diretti. Ancak son anda anlaşma sağlandı.

Nurdeniz KUTSEL-HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Mumcu: Bu partide onlar varsa ben yokum
 Ecel onları çağırdı
 Önce Kuşadası sonra Alanya
 Yine grizu, yine göçük
 Panzere molotof attılar
 Danıştay tetikçisinin sus pus olduğu anlar
 Hacıbektaş'ta şenlik var
 Cerrah: Ali Gedik akrabam bile değil
 Velilerden 40 çeşit para çıkıyor
 "Türkiye, İran ile Kuzey Irak'ı bombalıyor" iddiası
 Barış Gücü'ne Mehmetçik koşulu
ERGUN BABAHAN
AK Parti'nin açmazı
International Herald Tribune'da...
MEHMET BARLAS
Kodu mu oturtan generallerin serüvenleri
Dünyanın her...
UMUR TALU
İki gözüm iki yüzüm
Sedir nedir: Lübnan'a asker...
ERDAL ŞAFAK
Yeni üniversiteler
Milli Eğitim Bakanı...
MEHMET ALTAN
Kent dindarlarını özlemek...
En Müslüman"...
Ateşkes öncesi başkent taarruzu
İsrail yine başkent Beyrut'u vurdu; lübnan bm tasarısını görüşmeyi...
Hizbullah helikopter vurdu, 24 asker öldü
Bir günde en fazla kaybını yaşayan İsrail ordusu, bir helikopterin...
Şampiyon farkı 4-0
Şampiyon farkı 4-0
Hafta içi Avrupa'da yüzümüzü güldüren 2 takımın maçında G.Saray...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu