1- ÖNCE YANGIN SÖNECEK: Fiskobirlik, hükümet kavgası bir yana bırakılıp maliyetin altında fiyat konusuçözülmeli. Yoksa fındık dalda kalacak.
2- FINDIK POLİTİKASI OLUŞTURULMALI: Yangın söndürüldükten sonra fındık politikası belirlenmeli. Bunun için de stratejik ürün olan fındığın ekim alanları planlı bir şekilde düzenlenmeli.
3- PLANLI ÜRETİM: Her isteyen istediği alana fındık ekmemeli. Arz- talep dengesi oluşturulmalı fındığın fazla olduğu dönemlerde depolama sistemi ile fiyat kontrol altında tutulmalı.
4-
İÇ TÜKETİM CANLANMALI: Türkiye dünya fındığının yüzde 75'ini üretiyor ama Türkler yılda sadece 50- 60 bin ton fındık tüketiyor. Geçen yıl 35 YTL'ye kadar çıkan kilosu ile fındık sadece çerez olarak tüketiliyor. Sanayide kullanım oranı yüzde 30. Oysa Avrupa'da durum bunun tam tersi.
5- TEKNOLOJİ ARGE: Türkiye fındığı endüstri kalemi olarak görmeli. Fındığın çikolatadan, cilt bakım ürününe kadar bir çok alanda kullanımı olduğu biliniyor. Araştırma geliştirme faaliyeetleri ile fındığın kullanıldığı alanlara yönelik endüstri gelişttirilebilir.