kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İyi yemek ve eğlence için yeni bir adres
İyi yemek ve eğlence için yeni bir adres
Nerede, ne yenir?
Aklınızda bulunsun
Yunan Salatası

İyi yemek ve eğlence için yeni bir adres

Dedeağaç (Alexandropolis) Ege denizi kıyısında, yemekleri ve eğlence hayatıyla ünlü küçük bir şehir. Haftasonu tatili için ideal sayılabilir, çünkü İpsala Sınır Kapısı'na sadece 40 km. uzaklıkta
Dedeağaç, Yunanistan'ın kuzeyinde, adını Evros (Meriç) nehrinden alan Evros eyaletinde yer alıyor. Yunanca'daki adı Alexandropolis. Deniz kenarında, son derece düzenli ve eğlenceli bir şehir. 1878 yılında Rus mimarlar tarafından inşa edilen şehir adını, Yunan kralı Alexandros'tan alıyor. İstanbul'a iki buçuk-üç saat mesafedeki Dedeağaç'a gitmek, sınırı saymazsak, Assos'a gitmekten daha kolay: Şengen vizeniz varsa İpsala Sınır Kapısı'ndan sonra 40 km. daha gitmek gerekiyor. Selanik'e gitmek içinse 343 km. daha yol kat etmek gerekli. Modern Dedeağaç'ta turistler için görülecek çok fazla şey yok. Ancak şehrin atmosferi ve renkli hayatı çok çekici. Dedeağaç'ın sembolü, tarihi deniz feneri. 1880 yılından kalan fenerin dışında eski sokakları, barları, tavernaları ve mezeleriyle ünlü 'ouzeri'leri (bu tipik meyhanelerin adı Yunan rakısı uzodan geliyor) şehrin karakterini oluşturuyor. Dedeağaç'ta denize bakan kafeteryalarda oturup kahve içmek ve güneşin batışını izlemek çok keyifli. Güneş battıktan sonra ise şehirde gündüz görmediğiniz bir hareketlilik görebilirsiniz. Akşam yemeklerini geç saatte yiyen Yunanlılar, daha sonra da (hatta sabaha kadar) sokaklarda. Dedeağaç'ta çok fazla üniversite öğrencisi var. Gündüzleri sokakları ve kafeleri dolduran gençler şehri canlandırıyor. Dedeağaç'ın kafelerinde sokağa bakan cephede teraslar oluşturulmuş. Bu nedenle gün içinde oturduğunuz yerden şehrin hareketli sokaklarına bakarken, vaktin nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz. Öğleden sonra gördüğünüz kafe ve barlara akşam saatlerinde uğrarsanız, yer bulamayabilirsiniz, çünkü tüm Dedeağaçlılar akşamları dışarı çıkıyor.

CİVARDAKİ YERLER
Dedeağaç'a sadece 12 km. uzaklıkta olan Makri, Bizans kalıntılarının üstünde yer alıyor. Doğal plajlarıyla ünlü olan Makri'nin küçük meydanında birbirinden lezzetli yemekler tadabileceğiniz üç restoran var. Deniz mahsulleri yönünden zengin olan mönülerde midye, küçük taraklar, boy boy karidesler ve kızarmış küçük balıklar çok lezzetli. Burada bizim mutfağımızın tersine hemen hemen tüm yemeklere beyaz peynir ilave ediliyor. Yunan salatası ise bunun en yaygın örneği. Dedeağaç'a 13 km. uzaklıktaki Loutros ise kaplıcaları ile ünlü. Görülmesi gereken bir diğer durak da Dedeağaç'a bir saat mesafedeki Soufli. İpeği ile tanınan bu küçük kasabanın pazarını gezmenizde fayda var. El yapımı mücevherler, bakırlar ve el dokuması kumaşlar, meraklısı için görülmeye değer... Feribot ile gidilen Samotraki Adası ise özellikle yaz aylarında mutlaka gezilmesi gereken bir yer. Sarı kumu, denizi ve doğasıyla tipik Yunan adası manzarasına sahip olan Samotraki'deki antik kalıntılar da görülmeye değer.

NEREDE KALINIR?
Dedeağaç'ta her bütçeye uygun otel bulunuyor. İki kişilik oda fiyatı 40 Euro'dan 140 Euro'ya kadar değişebiliyor. Şehrin en lüks oteli, deniz kıyısındaki Grand Hotel Egnatia. Kapalı yüzme havuzu da olan otel, her yere yürüme mesafesinde. Grand Hotel Egnatia: (25510-83000) Hotel Park: (25510-28607) Hotel Okeanis: (25510-28830)

Mirey MESEYYAH

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Eleştirilen 'Diyarbakır Dansçıları'
 Savaş üzerine sanat
 Kamerasız video sanatçısı
 Hararetli genç ressam
 Alo! Versace'den arıyorum
 İstanbul'da var bir yılan
 Çeyrek asırlık genç sanatçılar
 Alaçatı'da dünya sporları
 Bir gölge, bir kitap, çay saati
 Platform, plakçı mı olacak?
 Saksılarınızdan mennun musunuz?
 Haftanın filmleri
 Rock'n Coke'un yeni misafirleri
 DVD ekranı
 Artı 1'ler kulübü görevde
 Tembellere özel motorlu bisiklet
 Ucuzluktan yararlanırken
 Ne kadar sanat dostusunuz?
 Gizem dolu ressam ana-oğul ilişkisindeki sır perdesi
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Sahnede 40 dakika kalınca yuhalandı
Sahnede 40 dakika kalınca yuhalandı
Harbiye Açıkhava'daki Goran Bregoviç konseri, bir buçuk saatte bitti.
Nez 'yüzde 100' iddialı
Nez 'yüzde 100' iddialı
Seksi danslarıyla tanınan şarkıcı Nez'in yeni albümü '% 100'...
Hititler yeniden Anadolu'da...
Unesco'nun dünya mirası listesinde yer alan Hattuşa Ören Yeri'nde...
Bab-ı Hümayun trafiğe kapandı
Topkapı Sarayı'nın Ayasofya'ya bakan ana kapısı 'Bab-ı Hümayun' dün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.