kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uskumru dolması en kral meze seçildi
Uskumru dolması en kral meze seçildi

Efe Rakı'nın düzenlediği meze yarışmasına binden fazla tarif gönderildi. Birincilik emekli aşçı Hüner Seren Denizman'ın oldu.

Türkiye'nin ilk özel rakısı Efe Rakı'nın düzenlediği En Kral Meze Yarışması'nın büyük ödülünü 'uskumru dolması' kazandı. 2 bin 500 dolarlık büyük ödül, binden fazla tarif arasından seçilen en kral mezeciye verildi. Aşçılar Derneği üyelerinden köşe yazarlarına kadar Türkiye'nin önde gelen lezzet ustalarının katılımıyla düzenlenen bir törende 'uskumru dolması' ile Türkiye'nin en kral mezecisi olan Hüner Seren Denizman'a ödülü takdim edildi. En kral mezeciye 2 bin 500 dolar değerinde bir altın tabak sunuldu. Mezeler, rakının vazgeçilmezi... Kimi, yöresine göre değişiklik gösterse de 'akşamcı'nın masası Türkiye'yi buluşturur gibidir; her yöreye özgü bir tat yer alır. Bu tatların nesilden nesile aktarılması ise ayrı bir önem taşır. Unutulmaya yüz tutmuş meze tariflerini günümüz sofralarına yeniden kazandırmayı hedefleyen En Kral Meze Yarışması'na gönderilen tarifler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı tek özel aşçılık okulu Mutfak Sanatları Atölyesi tarafından toplanarak tasnif edilmiş. Tarifler Türkiye'nin önemli lezzet ustalarının jüri üyeliğinde değerlendirmeye alınmış. Jürinin seçtiği 'En Kral Meze'nin sahibi emekli aşçı-ev hanımı Hüner Seren Denizman ödülünü Elda İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın elinden aldı.

'MEZELERİ KAPTIRMAYALIM'
Yarışmanın rakı kültürünün baş aktörü olan mezeleri hatırlatmak için düzenlendiğini belirten Ekrem Demirtaş sözlerini şu şekilde sürdürüyor: "Rakı bizim milli içkimiz. Biz, güzel rakıyı en güzel şekliyle tüketicilerimize ulaştırdığımız gibi unutulmaya yüz tutan rakı kültürünü canlandırdık. Yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak, rakı kültürünü yaşatmayı kendimize görev edindik. Efe'nin en yakın dostlarını 'mezeleri' hatırlatmak için Türkiye'nin ilk ve tek meze yarışması En Kral Meze'yi düzenledik. Baklavayı kaptırdığımız gibi mezeleri de kaptırmayalım istedik." Birincinin yanı sıra dört kişiye altın, sekiz kişiye gümüş ve 16 kişiye bronz tabak ödülü verildi. İlk 10'a giren mezeler de şöyle sıralandı: Uskumru dolması, Çerkez usulü balık, tavuk kokoreç, Gavurali salatası, balık kavurma, Antep fıstıklı peynir, ahtapot yahnisi, hibeş, muhamara ve havuç mücveri. Duyurulduğu ilk günden itibaren yoğun ilgi gören yarışmaya Türkiye'nin her bölgesinden tarif geldiği belirtiliyor. Başkanlığını Mutfak Sanatları Atölyesi'nden Osman Serim'in yürüttüğü jüride Türkiye'nin önde gelen lezzet üstatları yer aldı. Yarışmaya gönderilen binden fazla tarifin yüzde 35'i İstanbul'dan. İzmir, Adana ve Gaziantep'ten de çok sayıda katılım olmuş. Katılanların yaş ortalaması ise 35; tarif gönderenlerin yüzde 65'i kadın. Yarışmaya aşçıların yanı sıra yüksek mimar, tiyatrocu, emekli öğretmen, sigortacı gibi pek çok farklı meslek grubundan da tarif gönderenlerin olduğu ifade ediliyor. Üstelik çok çeşitli şekillerde... Kimi tarif yemeninin içine sarılarak gönderilmiş, kimine mâniler eklenmiş. Bazı tariflerin fotoğrafları ve bir rapor da yarışma adresine teslim edilmiş. Türkiye'nin zenginliğini gösteren bu tariflerin neler olduğunu merak edenlere müjdemiz var; hepsi bir kitap haline getirilerek kısa bir süre sonra piyasaya sunulacak.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Ummanda mutfak derdi olmaz!
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Bize ait domates bile kalmadı
 Organik tarım doğayı koruyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
ALİ ESAD GÖKSEL
Ummanda mutfak derdi olmaz!
Teknede mönü planlaması...
'Tutku, yaşla şiddete dönüşür'
'Tutku, yaşla şiddete dönüşür'
Ferhan Şaylıman, bir ayda üçüncü baskısını yapan Zaman Geriye...
Saatiniz kaç pırlantalı?
Saatiniz kaç pırlantalı?
Son yıllarda saatin önlenemez yükselişi, ünlü modaevlerini bile saat...
Yaza damga vuranlar
Sezona hızlı bir giriş yapan Kenan Doğulu'nun Çakkıdı, Demet...
Venedik'te aşk bir film gibidir
Filmlerdeki gibi bana sarıldı ve yanak yanağa vals yaparak San Marco...
Superman gel bizi kurtar
1987'de şanına yakışmayan başarısız bir devam filmiyle sinema dünyasına veda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.