kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ummanda mutfak derdi olmaz!
Ummanda mutfak derdi olmaz!
Antalya Piyazı

Teknede ziyafet var!

Teknede mönü planlaması yapılırken öğle yemeklerinde 'annemin mutfağı' akşam yemeklerinde ise 'babamın meze sofrası' anlayışı hâkimdir. Teknedeki yaşam bunu zorunlu kılar


Ummanda mutfak derdi olmaz!

Teknede mönü planlaması yapılırken öğle yemeklerinde 'annemin mutfağı' akşam yemeklerinde ise 'babamın meze sofrası' anlayışı hâkimdir. Teknedeki yaşam bunu zorunlu kılar.

Bizim yarımadanın denizle sevdası yeni başlamıştır. Yoksa, Anadolu'dan çıkan, içinde dayanılmaz bir keşif içgüdüsü ile kendisini Umman'a atan atalarımız olurdu. Oysa denizlerle ilişkimiz daha ziyade bir fütuhat temasına dayanmış. Tamam o da önemliydi. Ama sözünü ettiğimiz o değil. Türkler üç tarafı denizlerle çevrili bir vatanın çevresine merak duymamışlar. Ne birey ne de toplum ölçeğinde. Seyredip iç çekmekle yetinmişler: Derdimi attım Umman'a diye! Şimdi, daha çok yenilerde bir kıpırdanma başladı. Marinalar, yarışlar. Sonra dünya seyahatleri. Bütün bunların gelecekte yelken sayısını artıracağı kuşkusuz. Toplumun çok ilgisini çeken denizcilerimiz Sadun Boro ve Osman Atasoy'dan sonra her kesimin ilgiyle izlediği Rahmi Koç'un bir dizi yelken ve seyahat tasavvurunu tetiklediğini daha şimdiden görüyoruz. SABAH Gazetesi'nin destek verdiği Açık Deniz Yat Yarışları da geçen hafta sonuçlandı. Bu ödüllendirmelerin de toplum ölçeğinde denize merakı özendirdiği açık. Bakın daha geçen ay, aynı meraklara hitap eden bir kitap ulaştı elimize. Deniz Tutkunlarına Tekne Sofraları kitabının yazarı Deniz Gürsoy. Oğlak Yayınları'ndan yayınlanmış. 290 sayfa. Yiyecek içecek sahasına meraklı yazar Gürsoy, giriş yazısına Yahya Kemal'in bir dörtlüğü ile başlamış. Çıktığın yolda, bugün, yelken açık, yapayalnız, Gözlerin arkaya çevrilmeyerek, pervasız, Yürü! Hür maviliğin bittiği son hadde kadar!.. İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar.

DONANMA YEMEKLERİ
Arkadan, bizdeki denizcilerin mutfak tarihi geliyor: Barbaros Hayrettin Paşa'nın anılarında gemici yemeği olarak 'manca'dan söz edilir. Ama bunun ne olduğu açıklanmaz. Osmanlı Donanması'ndaki gemilerde ilk mutfak teşkilatı 1793 yılında kurulmuştur. Osmanlı Donanması'nın peksimet ihtiyacını Gelibolu'dan karşıladığı bilinmektedir. Bugün, peksimeti bir bardak suya banıp yerler. Aksi halde peksimet diş kıracak kadar serttir. Osmanlı Donanması gemilerinde de yiyecek-içecek konusuna çok önem verildiğini tarihçi Turgut Kut'un araştırmalarına dayanarak biliyoruz. Turgut Kut, 15 sayfalık Bahriye Sofracılarına Mahsus Talimat adlı kitapçıktan yola çıkarak, Osmanlı Donanması'ndaki gemilerde, bugünün modern sofralarında bulunması gereken her şeyin yer aldığını aktarıyor. Ertuğrul Fırkateyni sofra takımları arasında cam ve kristal tabaklar, kase, sürahi, rakı, şarap, şampanya ve konyak kadehlerinin bulunmasının bunun kanıtı olduğunu söylüyor. Ayrıca beyaz şarabın yeşil renkli bardaklarda sunulduğu et, balık, çorba için ayrı ayrı servisler bulunduğu; elma, armut gibi meyvelerin de bahriye sofralarında çatal bıçakla soyularak yendiği ortaya çıkıyor. Bu arada Gürsoy'un kitabı sayesinde bir adeti öğreniyoruz: Osmanlı Bahriyesi'nde günde iki öğün (kuşluk ve akşam) yemek geleneğinden kalan bu alışkanlık, bugün Deniz Kuvvetlerimizde de sürdürülmektedir. Mürettebat, öğle hangi yemeği yediyse akşam da aynı yemeği yemektedir! Deniz üzerinde kolayca yapılabilecek, her bütçeye uygun, çok sıhhatli, fevkalade lezzetli bir öğle yemeği tarifini de Deniz Gürsoy'un kitabından sunuyoruz.

ALİ ESAD GÖKSEL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Bize ait domates bile kalmadı
 Organik tarım doğayı koruyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
ALİ ESAD GÖKSEL
Ummanda mutfak derdi olmaz!
Teknede mönü planlaması...
'Tutku, yaşla şiddete dönüşür'
'Tutku, yaşla şiddete dönüşür'
Ferhan Şaylıman, bir ayda üçüncü baskısını yapan Zaman Geriye...
Saatiniz kaç pırlantalı?
Saatiniz kaç pırlantalı?
Son yıllarda saatin önlenemez yükselişi, ünlü modaevlerini bile saat...
Yaza damga vuranlar
Sezona hızlı bir giriş yapan Kenan Doğulu'nun Çakkıdı, Demet...
Venedik'te aşk bir film gibidir
Filmlerdeki gibi bana sarıldı ve yanak yanağa vals yaparak San Marco...
Superman gel bizi kurtar
1987'de şanına yakışmayan başarısız bir devam filmiyle sinema dünyasına veda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.