kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Tutku, yaşla şiddete dönüşür'
'Tutku, yaşla şiddete dönüşür'
'Yeni bir din doğuyor'
'Haber el yakar ve etkiler'

'Tutku, yaşla şiddete dönüşür'

Ferhan Şaylıman, bir ayda üçüncü baskısını yapan Zaman Geriye Dönmezadlı ilk romanında Cumhuriyet'le yaşıt bir ihtiyarın, hayata tutunma çabalarını anlatıyor.

İnsanlara 'Evinizde oturun ve hayatı televizyondan izleyin,' deniyor. Roman buna itiraz ediyor. Romanın kahramanı ihtiyar Mişon'un kendine ve ilişkilerine bakışı da itirazlar üzerine kurulu

Haber programcısı, öykü ve senaryo yazarı Ferhan Şaylıman, bu kez etkileyici bir romanla karşımızda: Zaman Geriye Dönmez. Bütün yaşamını, yazdığı senaryo etrafında sürekli yeniden kurgulayan roman kahramanı ihtiyar Mişon'un beklediği şey ise kafasındaki finali sahnelemek için uygun bir fırsattır. Bunu bulduğunda yalnızca Mişon değil, 'hayata tutunma' ve cinsellik, tutku, aşk, şöhret gibi pek çok konuda tüylerinizi ürperten bir endişeyle karşılaşıyorsunuz. Şaylıman'ın Merkez Kitaplar arasında yayınlanan romanının bir ay içinde üçüncü baskısını yapmasını sağlayan yalnızca bu 'iç gıcıklayan' konu değil. Şaylıman'ın da dediği gibi; "Kendini olayların akışına bıraksa piyasa kurtlarının gözlerini fal taşı gibi açacak bu hikâye, edepsizliğe kurban edilmemiş, ucuzlatılmamış ve bu sayede çok daha anlamlı bir ürüne dönüşmüş."

- Roman, ölüme de hayata olduğu kadar tutkuyla bağlanmış bir ihtiyarı anlatıyor. Kahramanının bir ihtiyar oluşunun bir anlamı var mı?
- Savrulmalarla geçen, bir hayata sığdırılmış birçok hayatı içinde barındıran bir karakter Mişon. Onu öne çıkaran, etkileyici kılan da bu uzun soluklu koşusu. Çoğumuzun yarım bıraktığı ya da sonuna yaklaşırken soluk soluğa kaldığı aynı koşuda ayakta kalmanın bedelinin nasıl ödendiğini, başka türlü yansıtamazdım. Ayrıca kitap boyunca anlatımın dibine yaydırdığım temel özelliklerinden birisi onun tutkuları. Tutku, uzun zaman dilimleri içinde kök salan bir duygu. Yaşlandıkça bazen saplantılara, şiddete de dönüşüyor. Kendimizi daha derinlemesine anlayabilmek için bir ihtiyar gerekiyordu, seçimimi Mişon'dan yana yaptım.

- Mişon'un Cumhuriyet tarihiyle paralel, uzun yaşamı, bana bu karakterin yalnızca kendisinden ibaret olmadığını düşündürdü. Bu kahramanı -kahraman olmayan bu kahramanı- kurgularken aklınızda böylesi toplumsal, hatta kimi zaman politik göndermeler var mıydı?
- Mişon'un kendine ve ilişkilerine bakışı itirazlar üzerine kurulu. Hayatın ekseni itirazlardan geçer. Bu da ister istemez eleştiriyi, başkaldırıyı, boyun eğmemeyi ve sonuçta bedel ödemeyi beraberinde getirir. Sunulanla yetinmemek, ezberi bozmak pahasına yeni söylem biçimlerine yelken açmak sanıldığından çok daha zor ve acılı bir süreci çıkarıyor karşımıza. Buradan bakarak Mişon'un bir kahramanlığa soyunduğunu söylersek yanlışa düşeriz. Tutkularıyla, saplantılarıyla, hırslarıyla, yenilgileriyle, çocuksu yanlarıyla ete kemiğe bürünmüş birisi. Mişon'un izini sürerek 'insana' ulaşmaya çabaladım. Onun itirazları doğrultusunda toplumsal dokumuzu kuşatan dokunulmazlıkların üzerine gittim. Şimdi böyle bir yaklaşımın, iddialı bir çıkış beklentisi yarattığını tahmin edebiliyorum. Hayır, benim anlatım biçimim kimsenin kafasına vurmadan, bağırmadan, hayatın kendisine benzeyen bir doğallığı içselleştirerek akıp gitmeyi hedefler.

Ayşe ÇAVDAR

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Saatiniz kaç pırlantalı?
 'Tonton Osman'dan vazgeçmem!'
 Türkiye sınıf olsaydı adı Hababam olurdu
 Beykoz gönüllülerinin isyanı
 Asi çocuk kadınları yine seksi gösterecek
 Turistler için hediyelik İstanbul tişörtleri
 Kartondan ayakkabılar
 Ünlüler ondan vazgeçmiyor
 Cildiniz ekmekle güzelleşsin
 'Yapılan eleştirilerin yüzde 90'ı art niyetli'
 'Galiba Semercioğlu'nun hafızasına bir şey olmuş'
 İtalyan divadan tutkulu aryalar
 Sezen Aksu'nun hayatı kitap oluyor
 Caz tutkunları vapurda buluşuyor
 Bunlar da Çinli yabancı damatlar
 40'lı yaşlara huzur tatili
 Mücevher Oscar'ını aldı
 Ödüllü mimardan turizm dersi
 Yazın sahneler çok sıcak
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Ummanda mutfak derdi olmaz!
Teknede mönü planlaması yapılırken öğle yemeklerinde 'annemin mutfağı' akşam...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.