kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anne adayının ilk endişesi: Düşük!
Hamileliğin ilk üçayında aşı zararlı
Güneşte uzun kalmak ciltteki lekeleri artırır
Karnınız 16. Haftada büyür

Anne adayının ilk endişesi: Düşük!

Hamile olduğunu öğrenen bir kadının kapıldığı ilk korku düşük yapma riskidir. Genetik bozukluklara bağlı olan düşüklerin dışında bazı enfeksiyonlar ve hormon bozuklukları da düşüğe neden olabiliyor. Uzun süren kanama ve kramplarınız varsa, vakit kaybetmeden doktora gidin!..

Fertijin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi'nden Op. Dr. Seval Taşdemir, gebelikte kadınların en sık sorduğu soruları yanıtladı:

* İlk gebeliğim düşükle sonlandı. Tekrar düşük olmaması için ne yapmalıyım?
Gebeliklerin yüzde 20'si düşükle sonlanır. Gebeliğin ilk döneminde görülen düşükler genellikle genetik bozukluklara bağlı olur ve bunların önlenmesi mümkün değildir. Ayrıca bazı enfeksiyonlar, progesteron adı verilen hormonun eksikliği ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar da düşüklere neden olabilir. Önceki gebeliği düşükle sonlanan kişilere gerekli incelemeler yapılmalı ve bu gebeler, gebelikleri süresince doktor kontrolü altında olmalıdır.

* Az miktarda lekelenmem (vajinal kanamam) oldu, acaba düşük mü yapıyorum?
Gebe kadınların hemen hemen yarısında gebeliğin ilk 8-12 haftasında lekelenme görülür. Bu gebeliklerin yarısı düşükle sonlanır. Ayrıca dış gebelikte de vajinal kanama görülebilir. Gerekli tetkiklerle kanamanın nedeni ve gebeliğin devam edip etmediği anlaşılır.

* Düşüğün bulguları nelerdir?
Vajinal kanama ve takiben kasıklardaki kramplar düşük habercisi olabilir. Uzun süren kanama ve kramplar çoğunlukla düşükle sonlanır. Bu bulgular saptandığında derhal doktorunuza başvurmanız gerekir. İstirahat ve doktorunuzun önereceği ilaçlar düşüğü önleyebilir.

* Tekrarlayan düşük nedir?
20. gebelik haftası öncesi ve bebeğin ağırlığı 500 grama ulaşmadan gerçekleşen 2 veya daha fazla sayıdaki düşüğe, tekrarlayan düşük denir. Hamileliğin en sık görülen komplikasyonu düşüktür. Birçok kadın çok erken dönemde düşük yaptığından, düşüğü ağır bir menstrual kanama zannederek fark edemeyebilir. Gebeliklerin yüzde 20'si düşükle sonlanır. Bu durum üreme çağındaki çiftlerin yüzde 5'inde infertilite (kısırlık) nedenidir.

* Tekrarlayan düşüklerin tedavisi nedir?
Tekrarlayan düşüklerin tedavisi, düşük nedenine bağlıdır. Rahimdeki anormallikler için cerrahi tedavi gerekebilir. Bu işlemler histeroskopik ve laporoskopik olarak yapılabilir. Progesteron eksikliğine bağlı düşüklerin tedavisinde progesteron hormonu verilerek başarılı sonuçlar alınabilir. Rahim ağzı yetmezliği düşünülen vakalarda gebeliğin 10. haftasında rahim ağzına dikiş atma işlemi uygulanır.

* Bağışıklık sistemindeki bozukluklara bağlı düşükler nasıl tedavi edilir?
Annenin, bebeğe ve plasentaya (bebeğin eşine) ait dokulara karşı gösterdiği anormal cevap sonucu düşükler gerçekleşir. Bebeğe ve plasentaya ait proteinlere karşı annede oluşan antikorlar kan yolu ile bebeğe ulaşır ve zarar verir. Normal gebeliklerde mevcut olan bloke edici faktörler bunu engeller. İmmunoterapi (aşı tedavisi) ile amaçlanan; anne adayında, gelişen bebeği koruyabilmek için gereken bağışıklık sistemi cevabının oluşturulmasıdır.

* AFP testi nedir?
Alfafetoprotein (AFP ); bebeğin karaciğerinden salgılanan ve annenin dolaşım sistemine geçen bir proteindir. Bu protein düzeyinin normalin altında veya üstünde olması bebekteki bazı anomalilerin göstergesi olabilir. Bu test gebeliğin 16-18. haftalarında yapılmalıdır.

* Amniyosentez nedir?
Amniyosentez; bebeğin içinde yüzdüğü sıvıdan örnek alınarak incelenmesi için yapılan bir işlemdir. 35 yaş üstündeki anne adaylarında, riskli gebeliklerde ve AFP testinin sonucunun normal olmadığı durumlarda bu işlem yapılır. Sıvıdan yapılan incelemelerle bebekteki genetik bozukluklar tespit edilir.

* Rahim içi araç varken gebe kaldım ne yapmalıyım?
Gebelik tespit edildiğinde, spiral, rahimde aşağı yerleşimli ise çıkartılabilir. Eğer rahim içinde yukarı yerleşimli ise çıkartılmaz, gebeliğe bir zararı yoktur.

* Dış gebelik teşhisi konan bir arkadaşım var. Ara sıra sağ kasığımda ağrı oluyor. Dış gebelik mi var?
Dış gebelik tüm gebeliklerin yüzde 1-2'sinde görülür. Dış gebelik öyküsünde, geçirilmiş enfeksiyon veya cerrahi işlem varsa risk yüzde 5-10'a yükselir. Kasık ağrısı ve kanamanız varsa doktorunuza başvurmalısınız.

* AIDS ve hepatit testi yapılmalı mı?
Kolay bulaşan bir hastalık olmadığı için; eğer kan transfüzyonu, şüpheli cinsel ilişki ve ilaç bağımlılığı gibi risk faktörleri yoksa AIDS testi yaptırmanıza gerek yoktur. Fakat ülkemizde oldukça yaygın olan ve gebelikte bebeğe de bulaşabilen Hepatit B (sarılık) enfeksiyonu için testler yapılmalıdır. Anne taşıyıcı ise bebekte enfeksiyon oluşmasını engellemek için doğum sonrası gerekli serum ve aşılar yapılır.

* Hangi testler mutlaka yapılmalı?
Hamilelik döneminde idrar testi, kan grubu tayini, kansızlığın tespiti için kan sayımı, hepatit B, rubella (kızamıkçık), sifiliz (frengi), toksoplazma, herpes vb. gibi bazı enfeksiyonları araştıran testler yapılmalıdır.

* Vajinal akıntım hamilelik döneminde çok arttı, ne yapmalıyım?
Vajinal akıntı, hamilelik sırasındaki en sık yakınmalardan biridir. Vajinal akıntının rengi ve kokusu önemlidir. Eğer akıntı şeffafsa, kötü kokulu değilse ve kaşıntı yoksa enfeksiyon düşünülmez. Bu akıntı yükselen hormonlara bağlıdır. Pamuklu iç çamaşırları kullanılması ve temizliğe dikkat edilmesi önerilir. Akıntı sarı renkli, kokulu ise ve kaşıntı eşlik ediyorsa enfeksiyon düşünülerek hekime başvurulması ve gerekli tedavinin yapılması önerilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kalbinizi Sıcaktan Diyetle Koruyun
 Anne Adayının İlk Endişesi: Düşük!
 Kasıklardaki Ağrıyı İhmal Etmeyin
 Eyvah Anne Oluyorum Biri Bana Yardım Etsin!..
 Sabah Ameliyat Akşam Yürüyüş
 Hekim Ölüme Çare Olur Mu?
 Ayak Mantarından Korunmak İçin!..
 Süt Dişler Tedavi Edilmeli
 Emziren Annelere Göğüs Pomadı
 Böcek İlaçları Parkinson Yapar Mı?
 Yaşlanmak Çok Yakında Tarihe Karışacak
 Varis Sıcak Havayı Sever!
 Hamilelikte Artar Doğumda Azalır
 İnsan Yüreğinin Gizemli Haritası
Hayatımızdaki en büyük değişiklik sevenlerimiz
Hayatımızdaki en büyük değişiklik sevenlerimiz
İlk albümlerini bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce çıkaran...
'Ver Dudağını Al Dilini' ile şaşırttı
'Ver Dudağını Al Dilini' ile şaşırttı
80'lerin sevilen sesi Ali Rıza Binboğa: "İnsanlar her dudak ve dil...
Süreyya'nın Isabelle'i Ferhat Göçer dinledi!
Süreyya'nın Isabelle'i Ferhat Göçer dinledi!
Her yaptığı ve her giydiği ile olay yaratan Süreyya Yalçın'ın...
Çatlaklara veda
Çatlaklara veda
Vücudunda çatlak, ameliyat izi, leke gibi rahatsızlıkları olan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.