kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Varis sıcak havayı sever!
Bacakların baş düşmanı
Yaz aylarında bunlara dikkat edin

Varis sıcak havayı sever!

Hem görüntü hem de sağlık açısından kadınların bitmeyen derdi olan varis, yaz aylarında daha da büyük bir sorun haline geliyor. Prof. Dr. Bozkurt, yaz sıcaklarında damarların genişlediğine dikkat çekiyor ve uyarıyor: Güneşten ve saunadan uzak durun

- birinci bölüm-
Yaz sıcakları ile birlikte damarların genişlediğine ve varis şikayetlerinin arttığına dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Kürşat Bozkurt, Türkiye'- deki 5 milyon varisliyi uyararak alınabilecek önlemleri sizler için açıkladı.

* Varis nedir?
Varis; bacaktaki toplardamarların genişlemesi, uzaması ve büklümlü hale gelmesidir. Günlük hayatta küçük ve dışa doğru çıkıntı yapmış damarlara da varis denir. Çapı 1 milimetre olan toplardamar genişlemeleri ise kılcal varis olarak adlandırılıyor. Bu kadar küçük damarlar bile altta yatan bir toplardamar probleminin belirtisi olabilir.

* Ülkemizde görülme sıklığı nedir?
Ülkemizde sağlıklı istatistikler bulunmadığından sıklığını bilmiyoruz. Ancak Batı toplumunda 35 yaş civarında bireylerde yüzde 20 oranında varis vardır. Yaşlanma ile beraber bu sıklık artmakta ve 60 yaşın üzerindekilerde yüzde n0'a kadar çıkar. Kılcal varisler çok daha sıktır ve kadınlarda erkeklerden daha çok görülür. Ülkemiz bilindiği gibi oldukça genç bir nüfusa sahip. Bu nedenle varisin toplumumuzda en az yüzde 10 oranında olduğu tahmin edilirse bunun 5-7 milyon bireyi rahatsız ettiği söylenebilir.

* Yüksek topuklu ayakkabı varis oluşumunda etkili mi?
Aslında varisin oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak uzun süre ayakta duran bireylerde damar içinde basınç çok yükselir bu yüksek basınç hem damar duvarına hem kapakçığa zarar verir. Bu negatif etki yıllar içinde birikerek artar. Kadınlar için en büyük risk yüksek ve ince topuklu ayakkabılardır. Yaşlanma ile birlikte varis çok artar. 70 yaş civarında olan kadın ve erkeklerin yüzde 70'inde değişik düzeylerde varis saptadık.

* Genetik geçiş var mı?
Varis gelişmesinde ailesel bir yatkınlık söz konusudur ve önemli bir kısmında aile bireylerinde de varis vardır. Bir çalışmada anne veya babasında varis bulunan bireylerde varis gelişme olasılığının yüzde 89 olduğu belirlendi. Bu oran yalnızca anne veya babasında olanlarda yüzde n7 iken ailesinde varis olmayan kişilerde ise yüzde 20 tespit edildi.

* Varis kanamaya yol açar mı?
Evet cilde çok yakın olan varisler küçük bir sürtünme ile kanayabilir. Kanama çok şiddetli olabilir. Burada yapılması gereken tek şey kanamanın üzerine baskı uygulamak ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Hastane uzakta ise bir elastik bandaj ile kanayan alan sarılabilir.

* Modern etkenler nelerdir?
Uzun süre ayakta durarak veya oturarak çalışmak, spor yapmamak, aşırı kilo, çok seyahat etmek, (uçakta, otobüste uzun süre hareketsiz oturmak) sıcak su ile banyo, güneşlenme, sıcak kumda uzun süre yatma şekillerinden biriyle sıcağa aşırı maruz kalmak, karaciğer hastalıkları ve derin toplardamar tıkanıklıklarıdır.

* Korunma önlemleri neler?
Varis çorapları hastalıktan korunmada önlem olabilir. Hafif, orta, yüksek ve çok yüksek basınç uygulayan varis çorapları mevcuttur. Korunma amacıyla hafif basınçlı çoraplar yeterlidir. Ancak varisleri ve şişliği olan hastalar daha yüksek basınç basınçlı çorapları giymelidir. Varis çorabı pek çok kişi tarafından yanlış kullanılmaktadır. Varis çorabı hastanın toplardamarlarının en boş olduğu aşamada giyilmelidir. Öncelikle hasta yatağa yatmalı ve bacağını 5-10 dakika yukarı kaldırmalıdır. Ardından varis çorabını giymelidir. Gün içinde ayakta kaldığı süre içinde varis çorabı ile dolaşmalıdır. Gece yatarken giyilmesi gerekli değildir.

* Yanlız bacaklarda mı olur?
Hayır. Vücudun her yerindeki damarlar genişleyebilir. Örneğin erkeklerde üreme organının etrafındaki toplardamarlarda genişleme olabilir ve bu kısırlık dahil olmak üzere değişik sorunlar yaratabilir. Kadınlarda vajina etrafındaki damarların genişlemesi nadir değildir. Çok sık görülen hemoroid (basur) hastalığı aslında bir varis türüdür.

* Variste ilaç etkili olur mu?
Tedavi gerekliliği ve tipi hastaya göre değişir. Genç bir bayanda görüntü bozukluğuna yol açan küçük bir varis tedavi edilebileceği gibi, yaşlı hastalarda daha yaygın varisler yaşam boyu izlenebilir. İleri derece varisler; özellikle bacakta şişme, ciltte renk değişikliği ve yara varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Burada vurgulanması gereken varisin öldürücü bir hastalık olmadığıdır. Varis, önemsenmesi gereken ciddi bir hastalık. Ancak varis nedeniyle bacak kesilmez. Beyne ve kalbe pıhtı gitmez.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kalbinizi Sıcaktan Diyetle Koruyun
 Anne Adayının İlk Endişesi: Düşük!
 Kasıklardaki Ağrıyı İhmal Etmeyin
 Eyvah Anne Oluyorum Biri Bana Yardım Etsin!..
 Sabah Ameliyat Akşam Yürüyüş
 Hekim Ölüme Çare Olur Mu?
 Ayak Mantarından Korunmak İçin!..
 Süt Dişler Tedavi Edilmeli
 Emziren Annelere Göğüs Pomadı
 Böcek İlaçları Parkinson Yapar Mı?
 Yaşlanmak Çok Yakında Tarihe Karışacak
 Varis Sıcak Havayı Sever!
 Hamilelikte Artar Doğumda Azalır
 İnsan Yüreğinin Gizemli Haritası
Hayatımızdaki en büyük değişiklik sevenlerimiz
Hayatımızdaki en büyük değişiklik sevenlerimiz
İlk albümlerini bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce çıkaran...
'Ver Dudağını Al Dilini' ile şaşırttı
'Ver Dudağını Al Dilini' ile şaşırttı
80'lerin sevilen sesi Ali Rıza Binboğa: "İnsanlar her dudak ve dil...
Süreyya'nın Isabelle'i Ferhat Göçer dinledi!
Süreyya'nın Isabelle'i Ferhat Göçer dinledi!
Her yaptığı ve her giydiği ile olay yaratan Süreyya Yalçın'ın...
Çatlaklara veda
Çatlaklara veda
Vücudunda çatlak, ameliyat izi, leke gibi rahatsızlıkları olan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.