kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sonunda sinsi kanser pankreasın aşısı çıktı
Mamografi gibi erken uyarısistemiyle teşhis ediyor
Dünya onun tekniğini kullanıyor

Mamografi gibi erken uyarısistemiyle teşhis ediyor

Dr. Mimi Canto'nun sekiz yıl önce bulduğu endoskopik ultrasonografi tekniği; pankreas kanserinin, henüz lezyon aşamasında teşhis edilip kansere dönüşmeden tedavi edilmesini sağlıyor

Johns Hopkins Hastanesi Cerrahi Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Mimi Canto'nun geliştirdiği endoskopik ultrasonografi tekniğiyle pankreas kanseri erken teşhis edilebiliyor. Yöntem, pankreas kanserinin, henüz lezyon aşamasında teşhis edilip kansere dönüşmeden tedavi edilmesini sağlıyor. İki milimetre küçüklüğündeki lezyonlar bile bu yöntemle hemen keşfedilebiliyor. Bu mekanizma pankreas kanserlerinde erken uyarı sistemi oluştururken, Canto bu aleti kullanarak muayene ettiği riskli hastaların yüzde 78'ine erken teşhis konulabildiğini açıklıyor. Dr. Mimi Canto'dan geliştirdiği tekniğin ayrıntılarını öğrendik:

* Kimler üzerinde çalışıyorsunuz? 1998'de başlayan çalışmalarda pankreas kanserinde çok riskli 36 kişi üzerinde çalıştık. Bunların 3-n tanesinde ailesinde pankreas öyküsü bulunan kişiler de yer aldı. İlk pilot çalışmadan sonra gerçekleştirilen 2 bölümde bu kişilere yer verildi. Başka bir çalışmada ise 78 pankreas kanser riski bulunan hasta takip edilmiş. Aynı çalışmada ailelerinde daha önceden ailesinde pankreas kanseri görülmemiş 1n7 kişi daha izlendi. Endoskopik ultrason ve aynı zamanda tomografi lezyonların hangi aşamada pankreas kanserini geliştirdiklerini bulduk. Yeni çalıştığımız insanların yüzde 10'unda bu lezyonlar çıktı. Yaptığımız çalışmalarda bu lezyonların mutasyona uğradığını tespit ettik. Muhtemelen bu lezyonlar kişilerde kalsaydı pankreas kanseri geliştirecekti. Biz onları operasyonla aldık ve kişilerin hayatlarına sağlıklı devam etmelerini sağladık.

* Lezyon aşaması kişide hiç belirti veriyor mu? Alkolden dolayı pankreas kanseri olan hasta dışında hiçbir hastada herhangi bir şikayet dile getirilmedi. Ancak ailesinde öyküsü bulunanlar şüphelenip bu yönteme başvurabilirler.

* Bu yöntemle genel bir pankreas taraması yapılabilir mi? Yüksek riskli hastalar için bunun bir standart olmasını istiyoruz. Amacımız rutin olarak bu testi yaptırmasını gerçekleştirmek. Şu anda yaptığımız araştırma ile görüntülemede hangi yöntemin daha iyi olduğunu belirlemeye çalışıyoruz. Hastaya daha az maliyet yansıtıp daha fazla yardımcı olabilmeyi diliyoruz. Görüntülerken kan ve pankreas salgılarını topluyoruz. Araştırma ekibinin de bir kısmı kan ve pankreas salgılarından lezyonların tespit edilip edilmeyeceği ile ilgili çalışmalarını devam ettiriyor.

* Çok büyük bir maliyet gerektiriyor mu? Bu çalışmalarımıza Amerikan Kanser Enstitüsü ve Kayıp Bahçe Derneği sponsor oldu. Amerika çapında 5 merkezde toplam 200 hasta üzerinde Johns Hopkins'in ve diğer iki kuruluşun yardımlarıyla çalışma gerçekleştirilecek. Merkezde bulunan hastaların tüm kayıtlarının tutulabileceği bir program üzerinde de çalışıyoruz. İki yıl devam edecek çalışma için çok heyecanlıyım. Görüntüleme merkezinde de oldukça hareketli günler yaşıyoruz.

* Bir gün mamografi gibi bir teste dönüşür mü? Gelecekte mamogram gibi herkesin faydalanabileceği bir görüntüleme olabilir. Bugünlerde sadece çok riskli hastaların kullanımını öneriyorum. 20 yıl önce Johns Hopkins'te aileden geçen bağırsak kanseri konusunda araştırma yapılırken o sırada bilim adamları bağırsak kanseri genini buldular. Biz de aynı şekilde pankreas kanserine yol açan geni bulmayı hedefledik. Bu kanserin yüzde 15-20'si aile kökenli.

* Pankreasta kansere dönüşebilecek bir lezyon bulursanız bunu nasıl etkisiz hale getiriyorsunuz? Özel bir kit yardımı ile cerrahi bir operasyonla alıyoruz. Alınmazsa kansere dönüşerek kişileri ölüme yaklaştırır. Genelde 3 saat sürüyor. Açık ameliyatla alınıyor. Laproskopi de olabilir. Hastalar birkaç ay çok fazla ilaç alıyor ancak zamanla bunu da minimal seviyeye düşürüyoruz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yıllar Geçse De Tekerlekli Sandalyeden Kalkabilirsiniz
 Konuşulan Dudaklara Sahip Olmak Artık Mümkün
 Rahim Kanseri Aşıyla Son Buluyor
 Sonunda Sinsi Kanser Pankreasın Aşısı Çıktı
 Minik Kalplere Kulak Verin
 Ek Gıdaya Tatlı Ve Tuzluyla Başlamayın
 Soya Kolesterolü Düşürüyor
 Hemşire Telefonla Direktif Kabul Etmeli Mi?
 Felçli Hasta Hareketi Yeniden Öğreniyor
 "miraç'ın Günlüğü" Doktora Kılavuz Olur
 Nasıl Çalışır Bu Gen Tedavisi?
 Soğuk Algınlığı Virüsü Kanser Bombası Oldu
 Güneşlenmeden Kalıcı Bronzluk
 Eşimle Aramda Cinsel Soğukluk Var
Günün Fotoğrafları
Günün Fotoğrafları
Süper babaanne antrenmanda
Amerikalı Mary Stroebe, 88...
Oğlum Damian hayatımın aşkı
Oğlum Damian hayatımın aşkı
Güzel yıldız Elizabeth Hurley, bekar anne olmanın zorluklarını ve...
Akpınar'ın uçak korkusu kadro değiştirtti
Akpınar'ın uçak korkusu kadro değiştirtti
Yönetmenliğini Semir Arslanyürek'in yapacağı 'Eve Giden Yol' adlı...
Artık daha iyi yorumcuyum
Artık daha iyi yorumcuyum
Ünlü şarkıcı Petek Dinçöz, 5 yıllık müzik yaşantısı boyunca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.