kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Konuşulan dudaklara sahip olmak artık mümkün
Size önerim...
Bilgilerinize...
Estetik Sözlük
Vitamin-Mineral Bar

Konuşulan dudaklara sahip olmak artık mümkün

'Gülünce dudakların bir gonca güle benzerdi/ben dudaklarını, sense gülleri severdin...' Sevgili Zuhal Olcay'ın seslendirdiği bu şarkıdaki gibi, şiirlere konu olan, kimi zaman meyvelere, çiçeklere benzetilen, romantik anlamlar yüklenen, kimi zaman da kadın cinselliğinin en önemli unsurlarından biri sayılan dudaklar.. Ağız, dudaklar ve çevresi, yüzün alt üçte birinin en önemli bölgesidir. Diğer primatlardan farklı olarak insanda dışa dönük ve belirgindir; bu da karşı cins tarafından en küçük değişimleri dahi algılanabilir kılar. Antropologlara göre dudaklar cinsel mesajlar taşır. Angelina Jolie veya Monica Bellucci'nin dudakları, bugün büyük bir çoğunluk tarafından arzu edilen, model olarak benimsenen dudaklar arasındadır. Günümüzde, dolgun, etli, dışa doğru kıvrık kenarları olan dudaklar, doğal görünümün sınırını zorlamadıkça, herkesin sahip olmak istediği bir yüz özelliği olarak ön plana çıkmaktadır. Bu bölgeyle ilgili olarak, kadınlar en sık, dudaklarının doğuştan ince olduğundan veya zamanla dolgunluğunu yitirdiğinden şikayet ederler. Sigara etkisiyle veya mimiklerle oluşan 'barkod' görünümündeki dikine dudak çizgileri ise bir diğer yakınma nedenidir. Tedaviye başlanmadan önce dudakların anatomik yapısının iyi bilinmesi, güzel olarak algılanan matematiksel oranların doğru tespit edilmesi gerekir. Güzel bir gülümseme için üst dudağın dişleri yarıya kadar örtmesi, alt dudağın üstün üçte biri kadar daha kalın olması veya çene ile burun ucunu birleştiren hattın dudakları teğet geçmesi gibi, daha pek çok oranın göz önünde bulundurulması ve kalınlaştırma işleminin mimari bir planlama ciddiyetiyle yapılması gerekir.

Bu amaçla hangi maddeler kullanılıyor? Dudaklarda kullanılan dolgu maddeleri, geçici ve kalıcı olanlar şeklinde iki gruba ayrılır. Geçici olan dolgu maddelerinden, bugün için en sık yararlanılanı içeriği 'hyalüronik asit ve türevleri' olan dolgu maddeleridir. Bunlar, altı ay gibi bir süre etkisini korur. Zamanla vücut bu maddeyi tıpkı kendi maddesiymiş gibi metabolize ederek harcar. Dolayısıyla altı ayda bir yenilemek gerekir. Bu grup, her zaman, dudak kalınlaştırmada doğal görünüme önem verenler için en doğru tercihtir. Belki dayanma süresi kısa gözükebilir, ama sağlık açısından da en güvenilir seçeneği oluştururlar. Üstelik yeni, dolgun dudaklarından hoşnut kalmayanlar için altı ay beklemeden de geriye dönüş mümkündür. 'Paris Lip' adı verilen, vermilyonun doldurularak, yalnızca dudak kontürünün belirgin kılındığı bir teknik veya dudağın kırmızı renkli mukozasının doldurularak, hacminin artırıldığı bir başka teknik seçilerek, yaklaşık 20 dakika gibi kısa bir sürede uygulama yapılır. Bir miktar anestezi gerekebilir, çünkü dudak sinirsel açıdan yoğun bir bölgedir.

Kırışıklıklardan kurtulmak isteyenler için hyalüronik asit üreten pek çok firma dudağa özel, kimyasal bağlarla kuvvetlendirilmiş yeni hyalüronik asitli ürünleriyle daha kalıcı seçenekler sunma yarışındalar. Bir diğer geçici çözüm de uzun yıllardır kullanılan, sığırlardan elde edilen 'kollajen' dolgusu. Uygulama öncesi, mutlaka test gerektirdiği için bugün eski önemini yitirmiş olsa da hala pek hekimin tercih ettiği bir maddedir. Etki süresi ise yine altı aydır.

Kalıcı maddeler grubunun en bilineni, ülkemizde ve pek çok batı ülkesinde kullanımı yasak olan 'enjektabl sıvı silikon'dur. Doğal olmayan görünümlere yol açan, sağlık açısından ciddi riskleri bulunan madde artık kullanılmıyor. Onun yerine, içeriği poliakrilamid ve türevleri olan pek çok sentetik madde, dudaklarını kalıcı olarak dolgunlaştırmak isteyenler için en uygun ve sağlıklı çözümü oluşturuyor. Bu tür madde uygulamalarının geriye dönüşü olmadığının bilinerek yola çıkılması ve doğru materyal seçimi, sonraki memnuniyetsizlikleri önlemek açısından oldukça önemlidir.

Dolgu maddeleri ile elde edilen görünümle yetinemeyen, daha belirgin dudaklar isteyenler için ise cerrahi olarak yerleştirilen implantlar veya cerrahi yolla yapılan kalınlaştırma işlemleri ise halen geçerli çözümlerdir. Uzun süre sigara kullanımı ve yaşla ortaya çıkan, dikine dudak çizgilerine, modern tıp çeşitli çözümler sunmaktadır.

'Barkod çizgileri' de denilen bu tür kırışıklıkların tedavisi, çizgilerin derinliğine öncelikle dudak çevresinin kimyasal fiziksel yolla soyulmasıyla başlar. Çizgilerin daha yüzeysel olduğu hallerde, soymadan da, kollajen yapımını uyarmak mümkündür. Bu amaçla, lazer veya diğer ışık kaynaklarından yararlanılır. Dolgu işlemi, çizgiler hafifletilip, belli bir düzeye getirildikten gerçekleştirilir.

Görüldüğü gibi estetik tıptaki bu gelişmeler sayesinde daha dolgun ve etkileyici dudaklar artık uzak bir hayal değil. Dileyen kadın şiirlerde gonca güle, tatlı-sulu meyvelere benzetilen etkileyici dudaklara sahip olabilir ve bu dizeler sanki kendisi için yazılmış gibi özel hissedebilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yıllar Geçse De Tekerlekli Sandalyeden Kalkabilirsiniz
 Konuşulan Dudaklara Sahip Olmak Artık Mümkün
 Rahim Kanseri Aşıyla Son Buluyor
 Sonunda Sinsi Kanser Pankreasın Aşısı Çıktı
 Minik Kalplere Kulak Verin
 Ek Gıdaya Tatlı Ve Tuzluyla Başlamayın
 Soya Kolesterolü Düşürüyor
 Hemşire Telefonla Direktif Kabul Etmeli Mi?
 Felçli Hasta Hareketi Yeniden Öğreniyor
 "miraç'ın Günlüğü" Doktora Kılavuz Olur
 Nasıl Çalışır Bu Gen Tedavisi?
 Soğuk Algınlığı Virüsü Kanser Bombası Oldu
 Güneşlenmeden Kalıcı Bronzluk
 Eşimle Aramda Cinsel Soğukluk Var
Günün Fotoğrafları
Günün Fotoğrafları
Süper babaanne antrenmanda
Amerikalı Mary Stroebe, 88...
Oğlum Damian hayatımın aşkı
Oğlum Damian hayatımın aşkı
Güzel yıldız Elizabeth Hurley, bekar anne olmanın zorluklarını ve...
Akpınar'ın uçak korkusu kadro değiştirtti
Akpınar'ın uçak korkusu kadro değiştirtti
Yönetmenliğini Semir Arslanyürek'in yapacağı 'Eve Giden Yol' adlı...
Artık daha iyi yorumcuyum
Artık daha iyi yorumcuyum
Ünlü şarkıcı Petek Dinçöz, 5 yıllık müzik yaşantısı boyunca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.