kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Minik kalplere kulak verin
Ailede kalp varsa çocuk daha dikkatli izlenmeli

Minik kalplere kulak verin

Türkiye'de her yıl 12-13 bin çocuk kalp hastası olarak dünyaya geliyor. Çocuklardaki kalp rahatsızlıkları çoğunlukla doğuştan geliyor ancak sonradan da ortaya çıkabiliyor. Çocuk hareketsizse, çabuk yoruluyorsa ve kilo sorunu varsa aileler dikkatli olmalı

Erişkinlerin aksine çocukluk çağında görülen kalp hastalıklarının büyük bir bölümü doğumsal nedenlerden kaynaklanıyor. Türkiye'de canlı doğan her 100 bebeğin yaklaşık 1'i kalbinde yapısal bir bozuklukla dünyaya geliyor. Virüs salgınlarında sağlıklı 100 çocuktan 7'sinde kalp hastalığı gelişiyor. Her yıl ortalama bin çocuk kalp ameliyatı geçiriyor.

Daha çok doğuştan geliyor
*
Anadolu Sağlık Merkezi Pediatrik Kardiyoloji Kliniği'nden Prof. Dr. Levent Saltık, çocuklarda görülen kalp hastalıklarını doğumsal ve sonradan gelişen şeklinde iki grupta incelendiğini belirtti. "Kalp delikleri, damar tıkanıklıkları, kapak anomalileri gibi doğuştan gelen kalp hastalıkları ilk grupta yer alırken; virüs ve enfeksiyonların yol açmasıyla oluşan kalp sorunları da ikinci gruptur" diyen Prof. Saltık, çocuklardaki kalp rahatsızlıkları konusunda şu bilgileri verdi:

Hamilelik dönemi çok önemli
*
Doğumsal kalp hastalıkları basit bir delikten veya kapak darlığından, kompleks problemlere kadar çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Yapısal bozukluklar hamileliğin erken döneminde, kalbin normal gelişiminin etkilenmesi sonucu oluşur. Kalbin normal gelişimini etkileyen sebepler kesin olarak bilinmiyor. Hamileliğinin erken döneminde annenin geçirdiği kızamıkçık gibi viral hastalıklar, bazı kromozom anomalileri ve genetik bozukluklar doğuştan kalp hastalığı oluşma riskini artırıyor. Yine hamilelik sırasında kullanılan bazı ilaçlar ve annenin alkol alışkanlığı da bebeğin kalp sağlığını olumsuz etkiliyor.

Bu belirtileri ciddiye alın
*
Doğumsal kalp hastalıkları çok farklı belirtilerle seyreder. Kalp deliklerinde sık nefes alma, terleme, çabuk yorulma gibi belirtiler dikkat çeker. Çocuk çabuk yorulduğu için annenin emzirme süresi uzar. Çoğunlukla bebeğin rengi soluktur ve kilo almasında sorunlar vardır. Temiz kanın kirli kana karıştığı ya da akciğere az kanın gittiği durumlarda; çocuğun dudağında, burnunda ve tırnak yatağında morarmalar meydana gelir. Damar ve kapak darlıklarında ise çocuk bayılacak gibi olur ya da bayılır. Daha büyük çocuklarda göğüs ağrısı, çarpıntıya rastlanır. Solunum problemleri, kilo alamama ya da kilo kaybı, iyi beslenememe, aşırı terleme; doğumsal kalp hastalıklarının diğer habercileri. Çocuğun yaşamını tehdit edecek oranda ciddi olmayan doğumsal kalp hastalıkları ise herhangi bir belirti vermiyor. Ancak pediatri uzmanının dikkatli kalp muayenesi sırasında kalp atışları arasında ek bir ses (üfürüm) duyulması sonucu ortaya çıkıyorlar.

Sonradan ortaya çıkan hastalıklar
*
Çocuklarda sonradan ortaya çıkan kalp hastalıklarında; iki yaşına kadar en çok görülen şekli miyokardit (kalp kasının iltihabi hastalığı). Bu hastalık özellikle viral hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkabilir ve bazı çocuklarda ağır kalp yetersizliğine, kronik kalp hastalığına dönüşebilir. 5-15 yaş arasındaki çocuklarda ise en sık görünen kazanılmış kalp hastalığı romatizmal karditindir. Bu da romatizmal ateş nedeniyle olur. Romatizmal karditin ülkemiz için hala son derece önemli bir sorun.

Tedavisi mümkün
*
Toplu iğne başı kadar büyüklükte olan kalp delikleri çocuğa yaşamının sonuna kadar sorun çıkarmaz. Ama ciddi deliklerse tedavide ilk basamak ilaçtır. Eğer ilaçlarla delik kapanmıyorsa cerrahi yöntemler devreye girer. Kalp romatizması denilen durumda mikropları öldürmek için penisilinler, kalpteki ödemi azaltmak için aspirin ya da kortizon grubu ilaçlar verilir. Tekrar romatizma olmasınlar diye üç haftada bir penisilin iğnesi yapılır. Eğer kalpte tam tutulum olmuşsa bu iğneler ömür boyu, tutulum olmamışsa 21 yaşının sonuna kadar kullanılır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yıllar Geçse De Tekerlekli Sandalyeden Kalkabilirsiniz
 Konuşulan Dudaklara Sahip Olmak Artık Mümkün
 Rahim Kanseri Aşıyla Son Buluyor
 Sonunda Sinsi Kanser Pankreasın Aşısı Çıktı
 Minik Kalplere Kulak Verin
 Ek Gıdaya Tatlı Ve Tuzluyla Başlamayın
 Soya Kolesterolü Düşürüyor
 Hemşire Telefonla Direktif Kabul Etmeli Mi?
 Felçli Hasta Hareketi Yeniden Öğreniyor
 "miraç'ın Günlüğü" Doktora Kılavuz Olur
 Nasıl Çalışır Bu Gen Tedavisi?
 Soğuk Algınlığı Virüsü Kanser Bombası Oldu
 Güneşlenmeden Kalıcı Bronzluk
 Eşimle Aramda Cinsel Soğukluk Var
Günün Fotoğrafları
Günün Fotoğrafları
Süper babaanne antrenmanda
Amerikalı Mary Stroebe, 88...
Oğlum Damian hayatımın aşkı
Oğlum Damian hayatımın aşkı
Güzel yıldız Elizabeth Hurley, bekar anne olmanın zorluklarını ve...
Akpınar'ın uçak korkusu kadro değiştirtti
Akpınar'ın uçak korkusu kadro değiştirtti
Yönetmenliğini Semir Arslanyürek'in yapacağı 'Eve Giden Yol' adlı...
Artık daha iyi yorumcuyum
Artık daha iyi yorumcuyum
Ünlü şarkıcı Petek Dinçöz, 5 yıllık müzik yaşantısı boyunca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.