kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
9 Kasım 2005 Şemdinli
Şemdinli'de iki astsubaya 39'ar yıl hapis cezası verildi
Mahkeme 1.5 ay sürdü
Müdahil avukatlar karardan memnun

Şemdinli'ye rekor ceza

Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Şemdinli davasında astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'e 39 yıl 5'er ay hapis cezası verdi.

Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te bir kitapçıya bomba konmasının ardından başlayan olaylarla ilgili dava 1.5 ayda sonuçlandı. Mahkeme, astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya'yı oy çokluğuyla 39 yıl 5'er ay hapis cezasına çarptırdı.

SUÇ: ÇETE KURMA, ÖLDÜRME VE YARALAMA
Mahkeme İldeniz ve Kaya'yı "çete kurmak", "bir kişinin ölümüne neden olmak", "öldürmeye teşebbüs" ve "yaralama" suçlarından mahkûm etti. Bir üye, "devletin ve ülkenin bütünlüğünü bozmak"tan iki kez müebbet istemiyle karara şerh koydu.

REKTÖR AŞKIN'I TUTUKLAYAN MAHKEME
Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Rektör Yücel Aşkın'ı da, ihraç edilen savcı Sarıkaya'nın hazırladığı iddianameyle yargılıyor. Aşkın'ın 75 gün süren tutukluluğu tartışma konusu olmuştu.


Şemdinli'de iki astsubaya 39'ar yıl hapis cezası verildi

Şemdinli olayları ile ilgili yargılanan astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya, 'çete kurmak', 'bir kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak', 'adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırıldı.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında tutuklu olarak yargılanan sanıklardan Astsubay Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş hazır bulunurken, GATA'da tedavi gören Ali Kaya katılmadı. Veysel Ateş'in avukatı Yurdakan Yıldız'da mazeret bildirerek duruşmaya gelmedi. Seferi Yılmaz'la ölen Zahir Korkmaz'ın eşi, 7 yaşındaki kızı ve annesinin de katıldığı duruşma, mahkeme heyeti başkan İlhan Kaya ile üyeler Muharrem Ballı ve Sinan Sivri'den oluştu. Cumhuriyet Savcısı Metin Dikeç önceki celsede mütalaasını sunduğunu söyleyerek,
diğer hususlarda takdirin mahkemeye ait olduğunu belirtti. Daha sonra sanık avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı 8 sayfalık savunmalarını mahkemeye sundu. Sanık avukatları 13 Haziran 2006 tarihinde Özgür Gündem gazetesinde, 13 Haziran'da görülecek davasının 19 Haziran tarihine erteleneceği ve bu tarihte de mahkeme başkanı İlhan Kaya'nın tayini çıkmadan önce kararın verileceği haberinin çıktığını, bu haberle İlhan Kaya'nın tarafsızlığını yitirdiğini iddia ederek davadan çekilmesini istediler. Ancak mahkeme bu talebi reddetti.

'UZATMAYA ÇALIŞIYORLAR'
Daha sonra söz alan müdahil avukatlarından Sezgin Tanrıkulu, savunma avukatlarının duruşmayı uzatmaya çalıştığını, Ali Kaya'nın geçen hafta GATA'ya gitmesinin, Veysel Ateş'in avukatının da mazeret bildirerek duruşmaya katılmamasının bunun göstergesi olduğunu öne sürdü. Daha sonra mahkeme sanıklar Özcan İldeniz'le Veysel Ateş'in esas hakkındaki mütalaaya karşın savunmalarını yapmalarını istedi. Suçsuz olduğunu öne süren İldeniz, suçsuz olduğuna inandığını söyleyerek, "Vicdanım rahat. Siz ne kadar suçsuzsanız, ben de o kadar suçsuzum. Adalete saygım var" dedi.

'OLUMSUZ KARAR ÇELİŞKİ
OLUR'
Veysel Ateş ise son savunmasını Yurdakan Yıldız'ın yapacağını ancak kendisinin duruşmaya gelemediğini, bu nedenle savunmasını daha sonra yapacaklarını söyledi. Ateş daha sonra kendisi dahil binlerce terör örgütü mensubunun kaçarak ya da yakalanarak Türk adaletine teslim olduğunu söyleyerek, "Şu anda bu 3 kişi hakkında verilecek karar önemlidir. Olumsuz bir karar verilirse bu Türkiye Cumhuriyeti yargısı için çelişki değil mi?" dedi. Sanık avukatı Mahmut Güler, 16 Haziran'da teslim olan PKK'lı Abdurrahman Yeşilyurt'un dinlenilmesini talep etti. Yine sanık avukatlarından Vedat Gülşen de bu teröristin ifadesinin daha önce teslim olan PKK terör örgütü üyesi Hasan Solar ile Sabri Adalı'nın ifadesiyle örtüştüğünü, 3 tanığın da dinlenilmesini istedi. Mahkeme bu talepleri de reddetti.

OY ÇOKLUĞUYLA
Daha sonra davayı sonuçlandıran mahkeme adına açıklama yapan başkan İlhan Kaya, oy çokluğuyla aldıkları kararda İldeniz ve Kaya'yı, çete kurmak suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün, Mehmet Zahit Korkmaz'ın ölümüne neden olmak suçundan 25 yıl, Seferi Yılmaz'ı öldürmeye teşebbüs etmek suçundan 12 yıl, ve Metin Korkmaz'ı yaralanmasına neden olmak suçundan 6 ay olmak üzere toplam 39 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdıklarını açıkladı. Kaya ayrıca üye hâkim Sinan Sivri'nin sanıkların TCK'nın 302. maddesi uyarınca "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak" suçundan 2 kez müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaları yönünde görüş bildirdiğini ve karara muhalefet şerhi koyduğunu da bildirdi. Kaya, itirafçı Veysel Ateş hakkındaki kararın ise avukatı mazeret bildirip mahkemeye gelmemesi nedeniyle son savunmalarını yapamadıkları için 3 Ağustos'ta verileceğini açıkladı. Duruşmanın ardından bir açıklama yapan Seferi Yılmaz ise bu kararın Türkiye'deki çeteler için eğitici bir ders olduğunu öne sürdü. Korkmaz'ın eşi Hamide Korkmaz da çok sevinçli olduğunu söyledi. Hakkari CHP milletvekili Esat Canan ise bu aşamadan sonra kamu görevlileri de dahil Türkiye'deki herkesin hukuk içinde görev yapması gerektiğini anladığını belirtti.

Ercan DEMİRCİ - VAN / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 THY'den tuhaf açıklama
 Seçim barajı AİHM'de
 "Yargı siyasetin gölgesinde"
 8 bebeğin durumu normal değil
 Çatalca'da fabrika yangını
 Ayasofya diye bir yer yok çocuklar
 Eğitimde adalet sözü
 SABAH'ın deneme sınavını çözenler ÖSS'de daha şanslı
 Kuran'da aşk ile ilgili sure var
 İstanbul'da polise kurşun yağdırdılar
 Veliler müdürü valiye şikâyet etti
 Sendikacılar sokakta Kuran-ı Kerim dağıttı
 YÖK'ten eski rektöre ceza
 Baydemir'e dava yolu açıldı
YILMAZ ÖZDİL
Açık mektup...
Değerli otel sahipleri...
Dün...
ERGUN BABAHAN
Postmodern bir dönem çabaları
Türkiye'de siyaseti yine...
MEHMET BARLAS
Yarının krizini bugüne taşımak akıl kârı mı?
Haber...
UMUR TALU
Sol gösterip...
"Ben dünyanın değişimini...
FATİH ALTAYLI
Tek yol demokrasi
Deniz Baykal'ın sözleri,...
ERDAL ŞAFAK
Küresel öğretim
Konumuz yine eğitim....
Apo'yu idama mı gönderseydim?
Türkiye'nin, başbakan olduğu dönemde Öcalan'ı iade etmemesiyle...
Balkan ülkeleri gibi dağılır mı?
İspanya'da referandum sonrası muhafazakârlar, Katalonya'nın ardından...
Bırakmıştım ama...
Bırakmıştım ama...
Aziz Yıldırım, istifa etmesi için neden olmadığı konusunda, çok önem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu