kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Apo'yu idama mı gönderseydim?

Türkiye'nin, başbakan olduğu dönemde Öcalan'ı iade etmemesiyle tanıdığı İtalya'nın yeni Dışişleri Bakanı D'Alema "o dönem için başka bir açılıma sahip olmadığını" söyledi.

İtalya'da nisan ayındaki seçimle iktidara gelen Sol ittifak kabinesinin Dışişleri Bakanı Massimo D'alema, yabancı basın temsilcilerine ilk kez konuştu. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği, başbakanlık yaptığı 1998'de Türkiye ve İtalya arasında krize neden olan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın iadesi konusunu ve dış politikaya bakışını sorduk. Roma'daki basın merkezinde gazetecilerle görüşen D'Alema, Öcalan'ın Türkiye'ye iadesine yanaşmamasını "Ölüm cezasının olduğu bir ülkeye Öcalan'ı iade edemezdik. Buna izin verseydim de onu idam mı etselerdi?" diye savundu. D'Alema şunları söyledi:

"TEPKİ SEBEPSİZDİ"
"İtalya Başbakanı, ölüm cezası olan bir ülkeye Öcalan'ı yollayamazdı. Hükümet edenlerin, kendi ülke anayasalarına uymaları gerekir. Bu olayın ardından benim yargıma göre o dönemde sebepsiz ve şiddetli bir tepki oldu. Herşeye rağmen o krizden sonra Türkiye'ye AB vizyonu kararı verildiğinde başbakanlık koltuğunda ben oturuyordum. İtalya karşı çıkmadı ve lehte olduğunu söyledi."

TÜRKİYE'Yİ 'ES' GEÇTİ
Merkez Sol lideri Romano Prodi'nin başkanlığında kabinede yer alarak İtalya'nın dış politikasına 5 yıllığına yön verecek isim olan D'Alema'nın AB genişleme süreci konusunda Türkiye'nin adını hiç anmaması dikkat çekti. Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili ısrarlı sorularımıza kaçamak yanıtlar veren D'Alema, "Türkiye'nin AB açılımına destek verdiğini" söylemekle yetindi. Ancak genişlemeden bahsederken dilinde sadece üyeliğe aday Balkan ülkeleri vardı.Genişlemede önceliğin Balkan ülkelerini birliğe dahil etmek olduğunu söyledi.

SONBAHARDA GELİYOR
İtalyan diplomatik kaynaklarına göre D'alema sonbaharda Türkiye'ye resmi bir ziyaret planlıyor. Ancak bu ziyaret öncesinde Türk diplomatlar, İtalyan hükümetinin Türkiye'ye karşı gösterdiği soğuk tavrı anlamakta güçlük çekiyor. Başbakan Prodi ve Bakan D'Alema'nın genişleme sürecinde Balkan ülkelerini anarken Türkiye'yi unutmaları Türk dışişlerini de rahatsız ediyor. Bu konuda İtalyan Dışişleri Bakanlığı da defalarca uyarıldı.

'RUM KESİMİNİ TANIMALISINIZ'
Sözü ısrarla tekrar Türkiye'ye getirdiğimizde de Kıbrıs konusunda son Avrupa Konseyi toplantısının değerlendirmesini yaptı. Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine karşı Gümrük Birliği anlaşmalarının gerektirdiği zorunlulukları yerine getirmesi gerektiğini söyledi. D'Alema "Türkiye, birliğe üye olan Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımak zorunda. Limanlar açılmalı. Aksi takdirde müzakerelerde zorluklar yaşanır" dedi. Ancak bilimsel araştırma müzakereleri üzerinde Kıbrıs konusu ile görüşmelerin engellenmesinin de doğru olmadığını vurguladı. Diğer AB ülkelerinin uyduğu kurallarda Türkiye'ye ayrıcalık tanınamayacağını söyledi ve ekledi: "Ekim ayında yapılacak Konsey toplantısında Kıbrıs meselesinin yeniden gündeme geleceğini hatırlatırım. Türkiye en sonunda Gümrük Birliği anlaşmalarının getirdiği Rumlar'a karşı yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda kalacak..."

YENİ DIŞ POLİTİKA VİZYONU
Bakan D'Alema, İtalyan dış politikasına getirmek istediği bakış açısını da "yeni bir vizyon" olarak niteledi. Eski hükümetin lideri Berlusconi'nin aksine politikaya Avrupa odaklı bir bakış açısı getireceğini söyledi. İtalya'nın AB içersinde daha etkili ve sağlam bir pozisyona oturtulacağını vurguladı. Tam da dış politikayla ilgili bu sözleri sarf ederken sorduğumuz "İtalyan dış politikasının yeniden pozisyonlandırılmasından söz ediyorsunuz. Çıkarlar hiyerarşinizde Türkiye pozisyon kaybına uğradı mı?" sorumuza ise şöyle yanıt verdi:

"TÜRKİYE BAKIŞI DEĞİŞMEDİ"
"Türkiye ile ilişkiler ve İtalya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine tavrı konusunda bir şey değişmedi. Bu açıdan dış politikamızda kesin devamlılık var. Bu açılım ve diyalog Berlusconi öncesindeki merkez sol hükümetle başlar..." D'Alema Türkiye'deki reformları ilgiyle izlediklerini Batı ve İslam dünyası arasındaki diyalogun önem arz ettiği bir devirde Türkiye'nin daha da değerli hale geldiğini söyledi. Yeni Dışişleri Bakanı'nın güven telkin etmeye çalışan bu açıklamalarına rağmen Türk Dışişleri daha net bir tavır bekliyor...

YASEMİN TAŞKIN ROMA


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Atatürk gibi lider lazım
 Türk şirketine saldırı!
 Japonya Irak'tan askerlerini çekiyor
 Endonezya'da heyelan: 36 ölü
 Viyana'da bomba alarmı
 Balkan ülkeleri gibi dağılır mı?
 Vurulan Brezilyalının ismiyle forma yaptırdı
 Anglikan Kilisesi'ne kadın Başpiskopos
 Zehirli kurbağaya ordu operasyonu!
 Kaleş'in babası: Çok üzülüyorum
 Nuh'un ambarı Kuzey Kutbu'nda
 Kore'nin füzesi ABD'yi vurabilir
 "İsrail mayını patlamış olabilir"
 Saddam davasında 'ölüm cezası' sesleri
 Rusya'da ırkçı saldırı: Bir Türk bıçaklandı
Bırakmıştım ama...
Bırakmıştım ama...
Aziz Yıldırım, istifa etmesi için neden olmadığı konusunda, çok önem...
Ayrılmak istiyorum
Ayrılmak istiyorum
F.Bahçe'nin Fransız yıldızı, sarı-lacivertli takımda istediklerine...
Sıra PKK'lılara geldi
Sıra PKK'lılara geldi
SABAH'ın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Gül, ABD Dışişleri...
Şemdinli'de iki astsubaya 39'ar yıl hapis cezası verildi
Şemdinli olayları ile ilgili yargılanan astsubaylar Özcan İldeniz ve...
Ayasofya diye bir yer yok çocuklar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi masal kitabında Ortodoksların önemli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu