kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Annelik yaşına devlet karar verebilir mi?
'Biz yaşlandık' deyip vazgeçemezdik!
Kaybedilen zaman benim suçum değil
'Dünyanın öbür ucuna giderdim'

Annelik yaşına devlet karar verebilir mi?

KKTC'de 45 yaş üzeri kadınların yapay yolla anne olmasının yasaklanmasıyla başlayan tartışma sürüyor. Kadınlar, 'annelik hakkı engellenemez' diyor. Sağlık Bakanı da yasağın kalkacağının sinyallerini veriyor

KKKTC'de altı yıl içinde 150'nin üzerinde 50 yaş sonrası kadın menopozdan sonra anne oldu. Ve bu yıl başında 16 Ocak 2006 tarihinde KKTC Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği yasakla ileri yaş anneliği engellendi. 45 yaş üzerindeki kadınlara sperm ya da yumurta nakli ile annelik resmen yasaklanırken tüp bebek merkezlerine kapatılma müeyyidesi getirildi. Şimdi bu yasağın tartışmaları sürüyor. Bu karar hükemete mi ait olmalı yoksa kadınlara mı? KKTC Sağlık Bakanı Dr. Eşref Vaiz'le yasağın gerekçelerini konuştuk.

Neden KKTC'de 45 yaş sonrasına annelik yasağı geldi? Annelik yasağı gelmedi, yumurta nakli ile annelik konusuna yaş sınırlaması getirdik. Tüp bebek konusunda halkın ihtiyaçları KKTC'de de Türkiye'de de aynıdır. Esas öncelikli olan; 50 yaşın üzerinde çocuk sahibi olmayan insanlar değil, evli olup da kısır olan çocuksuz çiftlerdir. Bizi de en fazla ilgilendiren budur, çünkü korkunç mutsuzluklar yaratıyor, evlilikler bu yüzden bozuluyor. Esas konu kısırlığın ve çocuksuzluğun ortadan giderilmesidir.

50 yaş ve üstü anneliği tüm dünyada tartışılıyor ancak KKTC'de pek çok 50 yaş üstü anne vardı. Artık olamayacak mı? Geç yaş anneliğini Kıbrıs'taki tüp bebek merkezleri başardı. Ama bu konuda bir dizi kurallar getirmek durumundaydık. 50 yaş konusunda araştırmalar yapılıyor. Bu merkezlerimizden bir tanesi önümüzdeki eylül ayında bilimsel kongre organizasyonu yapıyor. Sanıyorum bu konu da o kongrede tartışma konularından biri olabilecek. Yasak o noktadan sonra tekrar tartışmaya açılacak.

Geç yaşta anne olanların ölüme daha yakın olduğunu düşündüğünüz için mi böyle bir kısıtlama ortaya çıktı? Hayır o çok gerçekçi bir olay değil. KKTC'de ve dünyada giderek ölüm yaşı yükseliyor. İnsanlar daha nitelikli ve bilinçli yaşamaya başladıkları sürece, koruyucu hekimlik konusunda çok daha bilinçli kampanyalar organize edildiği için dünyada da bizim ülkemizde de yaş oranı yükseliyor. Uzakdoğu, Afrika gibi fakir ülkelerde bu daha çarpıcı olabilir. Ama, bizde annelerin ortalama ölüm yaşı konusunda bir yükselme var, bu daha da artacak. Bu da tıbbın gelişmesiyle ve bilinçli anne profillerinin ortaya çıkmasıyla ilgili. Bu biraz spekülatif bir konu. Bizim ilgilendiğimiz 50 yaş ve üzeri doğum yapan annelerin anotomik, fizyolojik ve hormonsal olarak ortaya çıkabilecek komplikasyonları. Birtakım sonuçlar çıkabilecekse bunları yasakla önlemeye çalıştık.

Ne zaman bu tabu delinir? Belki önümüzdeki aylarda ya da yıllarda tartışacağız.

Yasak getirme isteği Türkiye'den mi geldi? Biz, Dünya Sağlık Örgütü'ndeki ve AB ülkelerindeki üreme merkezlerindeki kriterlerden yararlanıyoruz. Onların yanı sıra Türk bilim çevrelerinin de önerileri oldu.

Dünyada bu konuda yasak getiren başka ülkeler var mı? O konuda tam olarak bilgiye sahip değilim.

Kaç yaşında anne olunacağına, tıp imkan verdiği sürece devletin değil de kadınların karar vermesi daha doğru değil mi? Biz KKTC'de şu anda olaya bilimsel yaklaşıyoruz ve bu bilimsellik tıp otoritelerince dünyada, Türkiye'de ve KKTC'de tartışılacak. Çünkü 50 yaş konusunda bazı tecrübeler vardır, doğum yapan anneler vardır, onların fizyolojik, psikolojik, ruhsal ve tıbbi olarak organsal pozisyonları konusunda araştırmalar yapılacak, yapılıyor da. Bunların sonuçları yayınlandıktan sonra, biz de kriterlerimizi gözden geçireceğiz.

50 yaşından sonra anne olan kadınların sevincine ben de gazeteci olarak tanık oldum. Onların elinden şimdi bu hakkı almak, kapıyı kapatmak doğru mu? Türkiye'deki ve Avrupa'daki otoritelerin görüşlerini de aldıktan sonra biz de bu konudaki tüzüğü tekrardan ele alabiliriz.

Ne zaman? Ben size tam takvim veremiyorum, belki önümüzdeki yıl, belki altı ay sonra. Ben bu konuda otorite merkezlerinden bilimsel veri isteyeceğim, onu gördüğüm anda tüzüğü değiştireceğim. Sorumluluklarımızı tıbbi ve bilimsel verilere dayandıracağız. Türkiye'deki gibi, Türkiye'de söylenenler gibi burası abur cubur merkezlerin olduğu, hiçbir bilimsel sorumluğun ve araştırmaların kaale alınmadığı bir yer değil. Asıl Yunanistan'a hasta gönderenler, Yunanistan'ı sorgulasınlar. Biz Yunanistan'dan, Güney Kıbrıs'tan daha tedbirliyiz. Tutucu da değiliz, bilimsel verilere bakarak karar vereceğiz.

46 yaş sonrası hamile kalmak isteyen kadınları bu durumda Yunanistan ya da İsrail'e mi yönlendiriyorsunuz? Maalesef 46, 47 yaş şu anda oralara gidiyor. Bunu da biz dikkate alıyoruz. Sonuçta bilimsel veriler elimize geldiği sürece, dünya sağlık otoriteleri bu konuda bize bilimsel veri getirdiği sürece biz sorumluluklarımızı genişletebileceğiz.

Talasemi Kıbrıs'ta çok görülen bir hastalık. Ve bu hastalara tüp bebekle anne baba olma şansı yeni doğdu. Tıbbi zorunluluk nedeniyle 45'inden sonra yumurta ya da sperm nakli yaptırmak zorunda olan bu hastalar rapor olarak yasağı delebilir mi? Çok enteresan bir konu açtınız, bizim gündemimizde böyle bir şey yoktu. İlk defa sizden duydum, hem şaşırdım, hem sevindim. İki talasemi taşıyıcısı çift bizim yasalarımıza göre evlenemiyorlar. İlla evleneceklerse, sorumluluğu kabul ettiklerine dair bir belge veriyoruz. Çocuğu ancak birtakım zorunlu uygulamalar, testler sonucunda doğurabileceklerini böyle öğrenebiliyorlar. Tüp bebek konusunda talasemili çocuk doğurma riski çok yüksek ki bizim ülkemizde var bu. Onlara tüp bebeğin getirdiği avantajı ben düşünmemiştim, şimdi düşünüyorum. Bu enteresan bir konu, bu sebeple doğum yapacak talasemi hastası evlilere kolaylıklar gösterebiliriz.

KKTC'de cinsiyet seçimi yapılabiliyor mu? KKTC'de bu konuda bir yasak yok ancak ciddi olarak bu imkanları bulunan bir merkez de yok. Bu nedenle genellikle başka ülkelere gidiyorlar. Ama burada o konuda çok talep olmadığı için öyle bir yapı kurmayı uygun görmedik. Ama en yakın zamanda yapabiliriz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Annelik Yaşı Sınırlanmalımı?
 Küresel Yaşam Hasta Ediyor
 Yolculuk Edemiyorum
 Annelik Yaşına Devlet Karar Verebilir Mi?
 Anestezi Olmadan Önce İyi Uyuyun!
 Sperm Olmadan Da Çocuk Yapılabilir Mi?
 Meme Kanserine Zeytinyağı
 Kalp Sağlığınız İçin Ceviz
 Diyabet Kalbe Ekstra Riskli
 Anne Sütünü Saklama Koşulları
 Yumurtamı Vermek Beni Anne Yapmıyor
 Ofis Ağrıları İçin Özel Okul Açıldı
 41 Yaşındayım Ama Hâlâ Sivilcelerim Var
 Sigara Nikotini Beyin Hücrelerini Öldürüyor
'X-Men'i tahtından indirdi
'X-Men'i tahtından indirdi
Ünlü aktris Jennifer Aniston ile Vince Vaughn'un başrolleri...
Levent isterse kulübede yaşar
Levent isterse kulübede yaşar
'Geçtiğimiz yıl boşanan Levent Kırca-Oya Başar için ortaya birçok...
Üç dünya devi Nişantaşı' Nişantaşı'nda
Üç dünya devi Nişantaşı' Nişantaşı'nda
Dolce & Gabbana'nın yaratıcıları Domenico Dolce ve Stefano Gabbana...
Yuvaya döndü!
Yuvaya döndü!
Podyumların yanı sıra ekranlarda da kariyer yapan Sinem Güven...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.