kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sperm olmadan da çocuk yapılabilir mi?
Sağlık sorunlarınızı dinliyoruz

Sperm olmadan da çocuk yapılabilir mi?

* Sekiz yıllık evliyim. Çocuğumuz olmadı, sorunun bende olduğu tespit edildi. Yapılan muayenelerde hiç sperm hücresi görülemedi. Bunun nedeni ne olabilir? Tüp bebek ya da başka bir yöntem var mı?

Öncelikle iyi bir muayeneden geçmeli ve tanı belirlenmelidir. Eğer etkene yönelik tedavi şansı yoksa, o zaman Mikroskopik TESE ile Mikroenjeksiyon yöntemi denenebilir. Erkeklerde çocuk sahibi olamamanın çeşitli nedenleri vardır. Hormonal etkenler; genellikle doğumsal veya genetik bazı hastalıklar nedeniyle hormonal yetersizliklerin oluşarak, sperm üretiminin düzeninin bozulmasıdır. Testise ait nedenler ise en sık görülenlerdir: Testisin torbalara zamanında (doğumda veya en geç 1 yaşın sonuna kadar) inememesi, geçirilmiş bazı sistemik hastalıkların testislerde küçülmeye yol açması, kemoterapiler, çocuklukta geçirilen bazı ameliyatlar veya komplikasyonları, varikosel... Testisten sonraki kanallarda görülebilecek (epididim) kanal tıkanıklıkları, kanalların anatomik yetersizliği veya yokluğu, kanal kistleri, idrar kanalı darlıkları, üretral enfeksiyonlar, cinsel fonksiyon yetersizliği... Günümüzde sperm analizinde hiç sperm görülmeyen hastaların bile çocuk sahibi olma şansı vardır. Bu yöntem Mikroskopik TESE denilen, testisin içinde ameliyatla sperm hücrelerini mikroskopla araştırıp bulma yöntemidir. Başarı şansı bulunan ve böylece de sizin gibi çocuk sahibi olamayacağını düşünen birçok erkeğe umut ışığı olan bir yöntemdir. Başarı şansı yüzde 40'lar civarındadır. Bu yöntem, ürolog, jinekolog ve embriologların ekip olarak, konuyla ilgili bir merkezde yapacakları bir işlemdir.

Antidepresan boşalmayı geciktirir mi?
* Ben 42 yaşında, evli ve bir çocuk sahibi bir erkeğim. Birçok erkek gibi benim de erken boşalma sorunum var. Daha ön sevişme biter bitmez ya da ilişki esnasında hemen boşalıyor, eşime zevk veremiyorum. Gittiğim üroloji uzmanı antidepresan kullanmamı önerdi. Bir iki gün içerisinde boşalma 15-20 dakika uzadı. Birkaç kutu kullandım ama bana fazla kullanmamamı önerdiler. Uzun zaman geçti hala erken boşalma sorunum var. Arada bir tekrar antidepresan aldığım zaman boşalmam gecikiyor. Antidepresan kullanmaya devam edersem ne olur?

Erken boşalma günümüzde nedeni hala tam olarak açıklanamayan bir durumdur. Yaygın görüş psikolojik kaynaklı olduğudur. Bu nedenle de tedavide antidepresan ilaçlar kullanılabilir, yararı da görülebilir. Nitekim sizde işe yaramış. Bu ilaçların kullanımı depresyonu azaltmak amacıyla değil ejakülasyon (boşalma) fizyolojisini de etkilemeleri nedeniyledir. Ancak ben de size bu ilaçları uzun süreli kullanmamanızı öneriyorum. Çünkü uzun süre kullanıldığında bu kez de sertleşme sorununa neden olabilir. Önerim konuyla ilgili bir psikolog veya psikiyatrist desteğini de alabileceğinizdir.

25 yaşındayım, sertleşme sorunum var
* 25 yaşındayım ve üç yıllık evliyim. Ancak sertleşmeyi tam olarak sağlayamıyorum. İlişkide bulunabiliyorum ama ben de eşim de pek memnun değiliz. Başvurduğumuz bir doktor bende varikosel olduğunu, toplar damarlarımdaki sorun nedeniyle ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Sizce bu ameliyatı olmam gerekir mi?
Varikosel; testislerdeki kanı boşaltan venlerin (toplardamar) genişleyip varisleşmesidir. Sertleşmenin oluşmasında hiçbir etkisi yoktur. Konunun uzmanı bir üroloğa başvurun. Varikosel için testislerin sonografik muayenesi ve damarsal araştırması gerekir. Varikosel çoğu zaman hiçbir belirti vermez. Ancak bazen testislerde ağrı, küçülme, ele gelen genişlemiş damarlar görülebilir. Böyle bir durum cerrahi müdahale ile düzeltilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Annelik Yaşına Devlet Karar Verebilir Mi?
 Anestezi Olmadan Önce İyi Uyuyun!
 Sperm Olmadan Da Çocuk Yapılabilir Mi?
 Meme Kanserine Zeytinyağı
 Kalp Sağlığınız İçin Ceviz
 Diyabet Kalbe Ekstra Riskli
 Anne Sütünü Saklama Koşulları
 Yumurtamı Vermek Beni Anne Yapmıyor
 Ofis Ağrıları İçin Özel Okul Açıldı
 41 Yaşındayım Ama Hâlâ Sivilcelerim Var
 Sigara Nikotini Beyin Hücrelerini Öldürüyor
 Hayat Kadınları Kıbrıs'ta Yumurta Bağışı Yapamaz!
 18 Yaş Ve Altında Kürtaj Patlaması!
 Doktor Herkesin İçinde Bana Bağırıp Aşağıladı
Van Damme ile barter usulü anlaşma yapıldı
Van Damme ile barter usulü anlaşma yapıldı
Ömer Faruk Sorak'ın yönetmenliğini üstlendiği, Yiğit Güralp'ın...
Tekziptir
Gazetenizin 23.12.2005 tarihli nüshasının 9. sayfasında "TAROTLU...
...Ve gerçek İskender İstanbul'da
...Ve gerçek İskender İstanbul'da
Bursa denilince insanın aklına ilk olarak Bursa'yla özdeşleşmiş olan...
6 Temmuz'da düğün var...
6 Temmuz'da düğün var...
Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Alaton, sonunda muradına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.