kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
18 yaş ve altında kürtaj patlaması!
Gençler kürtajdan sonra kısır kalabiliyor
Muayenehanede kürtaj yapılmaz
Çapa'da gençlere bilgilendirme toplantısı

18 yaş ve altında kürtaj patlaması!

Cinsel ilişki yaşının düşmesi, istenmeyen gebeliklere de neden oluyor. 18 yaşından küçükler, ailelerinden habersiz gizlice kürtaj oluyor. Ancak bu kürtajlar, birçok sorunu da beraberinde getiriyor

Jinemed Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, gençler ve ailelerinin kürtaj konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyleyerek, merak ettiğiniz soruları yanıtladı:

Kürtajı daha çok kimler yaptırıyor? Kürtaj günümüzde giderek daha gençlerde istenmeye başlanmıştır. Bu da cinsel ilişkinin gençlerde daha serbest hale gelmesiyle açıklanabilir. Ama ne yazık ki; cinsel ilişkiye daha genç yaşlarda başlayan çocuklarımızın doğum kontrolü bilgileri yeterli olmadığı için istenmeyen gebeliklere daha sık rastlanmakta ve kürtaj da bu yüzden sayıca artmaktadır.

Bunu önlemek için ne yapmak gerekli? Gençlere ortaokul çağlarında verilecek cinsel eğitimin anlamı bu şekilde daha iyi ortaya çıkmaktadır. Günümüzdeki batılılaşma sürecinde televizyonlarda, sinemalarda ve medyanın değişik mecralarında cinsellik pompalanmaktadır. Moda cinselliği teşvik eder tarzda şekillenmektedir. Bütün bunların etkisiyle özellikle büyük şehirlerde yaşayan çocuklarımızda cinselliğe başlama yaşı düşmekte ve dolayısıyla henüz vücutca ve beyince olgunlaşamadan cinsel ilişki başlamakta ve bunun komplikasyonu da hemen görülmektedir.

Cinsel eğitim verilmesi neden bu kadar önemli? Cinsel ilişkiye başlandıktan sonra en sık gördüğümüz sorunlar; istenmeyen gebelikler ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Bu iki konuda özellikle cinsel eğitimle birlikte gençler bilgilendirilmelidir. Cinsel eğitim esnasında gençlere tam cinsel ilişki olmadan da kızların gebe kalabileceği ve bu yüzden adet gecikmesi ve gebeliği çağrıştıran sabah bulantısı gibi şikayetlerde gençlerin uyanık olarak bir hekime gitmeleri vurgulanmalıdır.

Kürtaj ne zaman yapılır? Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın koyduğu kurallara göre kürtaj son adet tarihinden itibaren ilk üç ay içinde yapılıp, bitirilmelidir. Bundan sonraki ilerlemiş gebeliklerde kürtaj yasal olarak yapılmamaktadır. Bunun için hekimleri muayene esnasında gebeliğin ilk üç ayının geçmemiş olmasına bakar ve bunun üzerindekileri kürtaj yapmazlar.

18 yaşından küçükler kendi başlarına kürtaj yaptırabilirler mi? Ülkemizde ve dünyanın bazı ülkelerinde mevcut yasalara göre de 18 yaşından küçük genç kızların kürtaj olmak için başvurmaları halinde, anne ve babasından izin almak gerekir. Bu, henüz ilişki yaşına gelmemiş kişilerin kendi vücutlarıyla ilgili verecekleri kararlarda büyüklerden izin alınması gibi bir gerekçeye dayandırılmakta. Fakat ülkemizde bu gerekçeden dolayı çoğu kez gençler, kürtajı anne ve babalarından gizli olarak yaptırmaktadırlar. Çünkü pek çok gerçeği, annesiyle özellikle de babasıyla paylaşamaz.

Kürtaj sırasında rahimde ne gibi sorunlar görülebilir? Aslında kürtaj kolay ameliyatların en zorudur. Gerçekten kürtaj kısa süren, anestezisiz veya hafif bir anesteziyle yapılabilen bir işlemdir. Bu bağlamda kağıt üzerinde kolay olarak görülebilir. Ama kürtaj işlemi esnasında kadının çok kıymetli bir organı olan rahmin içine girildiği, orada birtakım işlemler yapıldığı için ameliyatın baş gösterebildiği bazı komplikasyonların bu genç kızın veya kadının gelecek hayatında ciddi sorunlara yol açması ihtimali vardır. Kürtaj esnasında 'rahmin delinmesi' dediğimiz olay, en sık rastlanılan komplikasyonlardan biridir. Hemen her kadın, kürtaj yaparken mutlaka rahmin delindiğine şahit olmuştur.

Kürtajda başka ne gibi sorunlar ortaya çıkar? Kürtaj; özellikle hijyene uyulmayan yerlerde yapıldığı takdirde; rahim içi iltihabına neden olur. Bu iltihaplar sonucunda da rahmin içinin ve yumurtalık kanallarının iltihaplanması, şişmesi, tıkanması ve kalıcı kısırlığa yol açabilecek kadar kötü yapışıklıklar yapması mümkündür. Yumurtalık kanallarının ikisi de tıkanabilir ve kişi ancak tüp bebekle gebe kalabilir hale dönebilir. Bunun için özellikle gençlerin kürtaj olmaya gittikleri mekanın temizliğine ve hijyenine dikkat etmeleri gereklidir.

İkiz hamilelik nedeniyle kürtaj tekrarlanabilir mi? Kürtajda parça kalmasının; ikiz bebek olduğu için kaldığı tarzındaki açıklamalar geçerli değildir. Çünkü ikiz bebeklerde dahi kürtaj tamamını bir kerede boşaltır ve ortaya konulan emici aletin emme gücü ikiz bebeği de alacak kadar etkilidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Annelik Yaşına Devlet Karar Verebilir Mi?
 Anestezi Olmadan Önce İyi Uyuyun!
 Sperm Olmadan Da Çocuk Yapılabilir Mi?
 Meme Kanserine Zeytinyağı
 Kalp Sağlığınız İçin Ceviz
 Diyabet Kalbe Ekstra Riskli
 Anne Sütünü Saklama Koşulları
 Yumurtamı Vermek Beni Anne Yapmıyor
 Ofis Ağrıları İçin Özel Okul Açıldı
 41 Yaşındayım Ama Hâlâ Sivilcelerim Var
 Sigara Nikotini Beyin Hücrelerini Öldürüyor
 Hayat Kadınları Kıbrıs'ta Yumurta Bağışı Yapamaz!
 18 Yaş Ve Altında Kürtaj Patlaması!
 Doktor Herkesin İçinde Bana Bağırıp Aşağıladı
Van Damme ile barter usulü anlaşma yapıldı
Van Damme ile barter usulü anlaşma yapıldı
Ömer Faruk Sorak'ın yönetmenliğini üstlendiği, Yiğit Güralp'ın...
Tekziptir
Gazetenizin 23.12.2005 tarihli nüshasının 9. sayfasında "TAROTLU...
...Ve gerçek İskender İstanbul'da
...Ve gerçek İskender İstanbul'da
Bursa denilince insanın aklına ilk olarak Bursa'yla özdeşleşmiş olan...
6 Temmuz'da düğün var...
6 Temmuz'da düğün var...
Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Alaton, sonunda muradına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.