kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
  » Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
...Ve gerçek İskender İstanbul'da
...Ve gerçek İskender İstanbul'da
Onun için şiir bile yazıldı
Tarihi tesadüf
6. Şarap Festivali
Lezzeti Türkiye'yi Türkiye'yi aştı

...Ve gerçek İskender İstanbul'da

Bursa denilince insanın aklına ilk olarak Bursa'yla özdeşleşmiş olan İskender kebap geliyor. 139 yıllık geçmişi olan İskender kebabının mucidi olan İskender Kebapçısı'nın İstanbul'a şube açtığını duyduğumda sevindim. "Acaba Bursa İskender'in tadını İstanbul şubesinde bulabilecek miyim?" diye de merak ettim. Ardından hem bu sorunun cevabını bulabilmek hem de önümüzdeki aylarda açacağı Londra, Atina ve Ankara şubelerini Yavuz İskenderoğlu'na sormak için Yıldız Yokuşu'ndaki Kebapçı İskender'e doğru yola çıktım. Hem yemek yedik hem de sohbet ettik. Sohbetimiz esnasında Yavuz Bey içecek olarak yemek öncesi şıra ikram etti. Yazın taze, kışın kuru üzümden yapılan şırayı; genzi yakmayacak oranda şeker ve su ilave ederek doğal yöntemlerle kendi bünyesinde üretiyor. Şıra özellikle hazma çok iyi geliyor. Şıranın ardından yediğimiz İskender kebabı Bursa'dan özel olarak getirtilen pide ve kömür ateşinde pişirilip ince ince kesilen bol dönerle ufak yuvarlak kıyma ve bonfile parçaları konulup, yanına da yoğurt eklenerek servis ediliyor.

İSKENDER'İ KİM İCAT ETTİ?
19.yy'ın ilk yarısında Antakya'dan Bursa'ya İskender Bey adında biri göç etmiş. Bu zat 1867 senesinde Bursa'nın Kayhan Çarşısı'nda, Memed İskender adında bir aşçı dükkanı açıp, icat ettiği İskender Kebabı, Bursalılar'a yedirmeye başlamış. İcat etmiş diye yazdım, çünkü İskender Kebap ve onun ana malzemesi olan döner kebap, hakikaten bir icat. Atalarımız ateşin üstünde çevirdikleri kuzu ve koyunları yerlermiş. Bugün hala kuzu çevirme bir şölen, bir ziyafet yemeğidir. İskender Bey de tutmuş ateşi dik bir mangala yerleştirmiş, sinir ve kemiklerini temizlediği eti, madeni bir çubuğa geçirip ateşin önünde çevirip, kızartarak pişirmeye başlamış. Bu kebap için hususi pide pişirtmiş, Uludağ mandıralarından tereyağ ve yoğurt almış. Bursa Ovası'nın domates ve biberlerinden de istifade etmiş. Ve sonunda bütün dünyayı fetheden Döner Kebap/İskender Kebap ortaya çıkmış. Bugün dönerin taklitleri Arabistan'da çavurma ve Yunanistan'da da gyro adı altında satılıyor. Avustralya'dan Kanada'ya, Güney Afrika'dan Moskova'ya kadar her yerde, her gün milyonlarca insan döner yiyor. Ama bunların hiç biri Bursa'nın, kekikli otları ile beslenen hayvanlarının etlerinden yapılan dönerin yerini tutamıyor.

TORUN DURUMA EL KOYDU
Bu 'İskender Kebap' işini Memed İskender Usta'nın torunu Yavuz İskenderoğlu ele almış. Yavuz Bey, tutmuş dedesinin icadı olan İskender'i marka olarak tescil ettirmiş. Hem Avrupa Birliği'nde hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde... Böylece İskender Kebap, Türkiye'den çok önce Avrupa Birliği'ne girmiş oldu. Yavuz İskenderoğlu Bursa'da inanılmaz işler yapmış. 6 milyon YTL harcayarak, dedesinin 1800'lü yıllarda kullandığı İskender Efendi Konağı'nın aynısını yaptırmış. Mudanya yolu üzerindeki Köy Tesisleri, Ünlü Cadde'de, Zafer Plaza'da ve As Merkez'de İskender Kebap'ı açmış. Ve artık İstanbul'da. "Bugüne kadar İstanbullular'ın da desteği ile bugüne geldik, şimdi onlara komşu geldim. Teşekkür için buradayım" diyen Yavuz Bey, İskender Kebap'ın hak ettiği binayı yeni bulduğu için ancak İstanbul'a geldiğini belirtiyor. Kayhan Çarşısı'ndaki dükkana sadık kalarak İstanbul'daki dükkanda da zemin ve masalarda mermer, cephelerde İskender mavisi ahşap kullanılmış. Dekorasyon diğer altı dükkan ile aynı. Sunumunda da kağıtlı çatallar, şıra servisi gibi hiçbir ayrıntı unutulmamış.

Sinan Özedincik

DİĞER MAGAZİN HABERLERİ
 Barda Maksim ruhu
 6 Temmuz'da düğün var...
 Havalı 'pişti'
 Cannes yerine Göcek tatili
 Babalar Günü'nde baba olabilecek mi?
 Kutlamalar devam ediyor
 Tuna, mimarları bir araya getirdi
 Bu ayrılık ciddi!
 İbo yaz için otel kiraladı!
Van Damme ile barter usulü anlaşma yapıldı
Van Damme ile barter usulü anlaşma yapıldı
Ömer Faruk Sorak'ın yönetmenliğini üstlendiği, Yiğit Güralp'ın...
Tekziptir
Gazetenizin 23.12.2005 tarihli nüshasının 9. sayfasında "TAROTLU...
Dünya Anıtlar Fonu'nun koruma altına aldığı 100 anıt 2006 listesi
Ölmeden önce bu yerlere gidin! Çünkü bir sonraki kuşak...
Galatasaray Şampiyon
Turkcell Süper Ligi'nde 2005-2006 sezonun şampiyonu nefes kesen bir...
El salladı gitti
Yönetmen el salladı, gitti. Boşluğu hissettiniz mi? Adı Atıf Yılmaz'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.