kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal'dan acil eylem planı
"Mini bir kriz söz konusu"

Baykal'dan acil eylem planı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümete 7 maddelik ''acil eylem'' planı önererek, ''Maliye, Milli Eğitim ve İçişleri bakanları ile Başbakanlık Müsteşarı'nın görevden alınmasını, 30 Ağustos'a yönelik kriz planlaması içinde olunmamasını''istedi.

Baykal, partisinin TBMM grubunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Tüpraş'ın yüzde 14.75'lik satışından 750 milyon dolarlık kaybının bulunduğunu belirterek, ''Bu hukuksuz satışın sorumluları yok mu? Onay veren, göz yuman, altında imzası bulunan siyasilerin Türkiye'ye vermesi gereken hesap yok mu?'' diye
sordu.

Nisanda faiz indirimi kararı alındığını, bundan 1.5 ay sonra faiz artışı için olağanüstü toplantı çağrısı yapıldığını anımsatan Baykal, dış ticaretin, ithalatın patladığını ancak önlem alınamadığını savundu.

Para Kurulunun yarın toplanacağını ancak 7 üyesinden 2'sinin belirlenemediğini kaydeden Baykal, Hükümet ile Merkez Bankasının çekişmesi nedeniyle kimin tayin edileceğinin belli olmadığını söyledi.

CHP lideri Baykal, bunun arkasında siyasi sürtüşmenin yattığını, böyle bir ekonomi kaptanıyla, ülkenin çalkantıdan çıkacağına güvenilemeyeceğini belirtti. Baykal, dağınıklık ve belirsizlik nedeniyle, ekonomi politikalarının, siyasi çalkantılara kurban gittiğini öne sürdü.

Sağlık harcamalarında koruyucu hekimliğin payının düştüğüne işaret eden Baykal, ''Kemik iliği hastalığında kırık olmadan ilaç yok, kırılmamış kemik, erimeyen kemiktir, önce kır, sonra ilacını al. Kolesterolün 299 ise ilaç yok...'' dedi.

''İKTİDARIN ÇEŞMESİNDEN AKIYOR''

Deniz Baykal, çeteleşmenin, kamusal nitelik kazanmaya başladığını, çetelerin, her yerde kendini gösterdiğini ileri sürdü.

Türkiye'de ilk kez, temel güvenlik kurumu olan Silahlı Kuvvetlerin, diğer temel güvenlik kurumunun uygulamalarıyla ilgili kamuoyu önünde açıkça şikayette bulunduğunu kaydeden Baykal, bunların arkasında çok ciddi duygu kırılmaları, birikimlerin olduğunu söyledi.

Baykal, Hükümet sözcüsünün, ''kirli, koli basili su içeride akıyor, medyamız bunları değerlendirmesin, kirli sulardan beslenmesin'' dediğini belirterek, ''Kirli, koli basili su devletin, iktidarın çeşmesinden akıyor. Sizin başka su kaynağınız yok'' dedi.

Stalin döneminde, bazı insanların manen ve siyaseten tüketmek için dosyalar hazırlanıp, davalar açıldığını ifade eden Baykal, 7 siyasetçi ve 14 gazetecinin hedef seçilerek, haklarında kampanya yürütüldüğünü savundu.

CHP Genel Başkanı Baykal, ''Başbakan'ın 'bu komplodur, içinde Deniz Baykal vardır' dediği ortamda, iftiraların ve saldırıların arkasında iktidarın bulunmadığını mı düşünmemizi istiyorlar?'' diye sordu.

''İFTİRA VE ŞANTAJ RESMİ OLARAK YAPILIYOR''

Çetelerin arkasına saklanarak siyaset yapma anlayışının ortaya çıkmaya başladığını öne süren Baykal, şöyle konuştu:

''Çeteye söyletiyor söyleyeceğini, söylettiği de yanlış. Siyaset zaman zaman kirlenir ama Türkiye'nin bu son dönemindeki kadar siyaset kirlenmemiştir. Bugün kirli siyaset dönemini yaşıyoruz. İnsan haklarına, doğruya, gerçeğe, kişi hak ve özgürlüklerine saygı anlamında da çirkin yöntemlerin kullanıldığı, kirli bir siyaset dönemi içinden geçiyoruz.

İftira atılıyor, yalan söyleniyor, şantaj yapılıyor. İftira, şantaj resmi olarak yapılıyor, yalan resmi olarak söyleniyor. Resmi şantaj dönemi yaşıyoruz. Şantaj, iftira iktidara geldi. Herkes, her an iftiraya maruz kalabilir. En dürüst insanlar yolsuzluk iddiasına maruz kalacak, kimsenin gıkı çıkmayacak.

Bu gidişi iktidar seyrediyorsa kabul edilemez, iktidar sadece seyretmiyor, yönlendiriyorsa bu hiç kabul edilemez. 'Çete var' demek, 'hükümet yok' demektir. Hükümet, 'çetenin söylediklerine inanmayın' diye tavsiye ediyor. Olur... Çeteyi ortadan kaldır, bunun için de önce çete kullanmaya kalkma.

Dezenformasyon; bunlar hep Stalin dönemi uygulamaları, karanlık rejim tertipleri. Gerçek bir demokrasi, hukuk devletinde, haysiyetli, dürüst bir rejimde bunlara kimse tenezzül etmez. Şimdi ediliyor.''

7 MADDELİK ACİL EYLEM PLANI ÖNERİSİ

CHP lideri Baykal, ''ülkenin içine sürüklendiği sıkıntıdan kurtulması'' için hükümete 7 maddelik ''acil eylem planı'' önerdi.Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in derhal görevden alınmasını isteyen Baykal, ''AKP grubunda var olduğunu düşündüğümüz cumhuriyet, Anayasa, hukuk, dürüstlük ile bağdaşık, değerli insanları bulup getiriniz'' dedi.

Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesinin tasarıdan çıkartılarak bir an önce yasalaşmasını, cumhurbaşkanını, parlamentoda uzlaşma ile seçmeye hazır olunduğunun ilan edilmesini isteyen Baykal, ''gel tezkere gel'' der gibi 7 Mayıs tarihinin beklendiğini söyledi.

Baykal, ''Ya ülkeyi erken seçime götür, götürmeyeceksen o zaman, nasıl cumhurbaşkanlığı seçimi olacak, çık söyle'' diye konuştu. Deniz Baykal, sözlerini, ''Sakın ha 30 Ağustos'a yönelik bir kriz planlaması içinde olmayın. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kendi gelenekleri, yöntemleri içinde, doğal mekanizması içinde 30 Ağustos'u yaşamasını engellemeye yönelik bir tertibin, tehlikeli krizin hazırlığı ve planlaması içinde sakın olmayın. Olursanız, Türkiye'yi çok karıştırırsınız'' diyerek tamamladı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AB konusunda rehavete kapılmadık
 AK Parti'de ihraç rüzgarları
 Pepe: Kütüphane mescide çevrilmedi
 Anadol: Sosyal devlet AKP tarafından yok ediliyor
 Hükümetten sonuna kadar gitme kararı
 'Hani 2 milyon Çinli turist gelecekti' diye sorulacak
 Erdoğan 4 bin Euro maaşla ilk 20'ye girdi
 İt dalaşına önlem için Bakoyanni-Gül hattı
 Sezer'den rektörlere beyin göçü uyarısı
MUHARREM SARIKAYA
Tatsız tablo
Muhalefetin iki lideri, CHP ve DYP genel...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Zapsu: Onlara değil medya patronlarına ve kendime...
YAVUZ DONAT
Boşluğa doludizgin
Dün yeni bir haftanın başlangıcında...
Tecavüz zanlıları az daha linç ediliyordu
İsviçreli bir kadına tecavüz olayıyla ilgili adliyeye çıkarılan 7...
ÖSS'de en zayıf halka: Genel lise
Geçen yılki sınavda bin 586 lise arasında, yüzde 50 başarıyı...
Savcı, hem iddianameyi hem de kendini savundu
Savcı, hem iddianameyi hem de kendini savundu
İhraç edilen savcı Sarıkaya, kendisine açılan davaya verdiği cevap...
Akıl sağlığı oylamasında skandal
Akıl sağlığı oylamasında skandal
Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu üyesi 2 profesör, bir cinayet failiyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu