kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BASINA BEN VERMEDİM...   İddianamenin kimin tarafından basına gönderildiği araştırılmalıdır. e-mailim var ama göndermesini bilmiyorum. Gerekirse e-mail adresimde araştırma yapılarak, iddianameyi basına gönderip, göndermediğim ortaya çıkar.
Savcı, hem iddianameyi hem de kendini savundu
İhraç davayla ilgili değil

Olay savcının savunması

Şemdinli İddianamesi ile gündeme gelen savcı Sarıkaya, savunmasında suçlamalar yöneltiyor.

Şemdinli İddianamesi nedeniyle meslekten atılan Savcı Ferhat Sarıkaya, tümgeneral Nuri Ali Karababa'nın aleyhine açtığı tazminat davasına yolladığı dilekçede kendini şu sözlerle savundu:

"MAHKEME HEYETİ SORUMLU DEĞİL Mİ?"
"Hukuka aykırı bir iddianame yazmadım. Eğer hukuka aykırı olsaydı, başsavcı tarafından 'Görüldü'sünün yapılmaması ve mahkemece kabul edilmemesi gerekirdi. Oysa oybirliğiyle kabul edildi."

"BEN SIZDIRMADIM. E-MAIL ATMAYI BİLMEM"
"Eğer hukuksuzsa mahkeme heyetinin de sorumluluğu gerekmez mi? İddianameyi basına ben yansıtmadım, e-mail atmayı bile bilmem. Meslekten alınma kararına itiraz edeceğim."


Savcı, hem iddianameyi hem de kendini savundu

İhraç edilen savcı Sarıkaya, kendisine açılan davaya verdiği cevap dilekçesinde Şemdinli İddianamesi'ni de savundu. Sarıkaya, "Ben bütün delilleri açık bir şekilde iddianamede gösterme gereği duydum" diyerek eleştirilere cevap verdi.

Hazırladığı "Şemdinli İddianamesi"nin kamuoyunda yarattığı tepki üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından meslekten ihraç edilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, iddianameyle ilgili suskunluğunu Tümgeneral Nuri Ali Karababa'nın açtığı manevi tazminat davasına verdiği cevap dilekçesinde bozdu.

DAVA VAN'DA GÖRÜLSÜN
Sarıkaya'nın hazırladığı 'Şemdinli iddianamesi'nin 81'inci sayfasında isminin yer aldığını, şeref ve haysiyetinin küçük düşürüldüğünü iddia eden Harp Akademileri Kurmay Komutanlığı'nda görev yapan Tümgeneral Karababa, 25 milyar lira tazminat istemiyle İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkemeye 11 sayfalık bir cevap dilekçesi gönderen Sarıkaya, öncelikle dava konusu olayın gerçekleştiği yer ve ikamet adresinin Van olması nedeniyle davanın Van Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılması gerektiğini belirtti. Sarıkaya, bu nedenle mahkemenin 'yetkisizlik kararı' vermesini talep etti. Savcıların faaliyetinin idari nitelikte olduğunu belirten Sarıkaya, davanın idari yönden bağlı bulundukları Adalet Bakanlığı'na karşı İdare Mahkemesi'nde açılması gerektiğini vurguladı.

ARAŞTIRMAK GÖREVİM
Dava dilekçesindeki "TSK'nın en üst kademesindeki kişilere karşı görevini aşarak haksız ve usulsüz iddianame tanzim ettiği" iddiasını kabul etmesinin mümkün olmadığını belirten Sarıkaya, şunları söyledi: "Savcılığımıza birçok ihbar dilekçeleri geldi. Mehmet Ali Altındağ isimli bir şahıs da, TSK bünyesinde yer alan bir kısım askeri yetkililer hakkında şikayetçi oldu. İhbar ve şikayetler Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, bir kısım askeri yetkililerin yasalara aykırı işler yaptığını, Şemdinli olayının da bir bütününHER ŞEY 9 KASIMDA BAŞLADI... Şemdinlide eski PKKlı Seferi Yılmaza ait kitapçı bombalandı, bir kişi öldü. Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durduruldu ve içindeki üç kişi (PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz) tartaklanarak polise teslim edildi. Daha sonra çıkan olaylarda 4 kişi daha öldü. parçası olduğunu, ihbar ve şikayette adı geçen askeri yetkililerin de Şemdinli olayı ile ilgili olarak soruşturulması gerektiğini belirtti. Yaptığım soruşturma sonunda, Diyarbakır, Şırnak ve Silopi'de bir kısım askeri yetkililer tarafından gerçekleştiği belirtilen kanunsuz eylemlerin, Şemdinli olayıyla ilgili olmadığını tespit ettim ve dosyayı ayırarak yetkili makama gönderdim. Eğer Şemdinli olayıyla ilgisini görseydim, şikayetlere konu olan askeri yetkililer hakkında soruşturma açmamda herhangi bir engel yoktu. Bu ihbar ve şikayetlerin Şemdinli olayı ile ilgisi var mı ya da yok mu diye araştırmak benim en tabi görevimdir."

ŞEMDİNLİ İLE BÜTÜNLÜK...
Sarıkaya, iddialarına şöyle devam etti: "Usul ve yasaları çiğnemeden, tüm delillerin açık bir şekilde iddianamede gösterme gereğini duydum. İhbar ve şikâyetlerde, dosyamızın şüphelisi Ali Kaya'nın ismi geçiyordu ve Doğu ve Güneydoğu'da bir kısım askeri yetkililerin kanunsuz işler yaptığı ve bunların da Şemdinli olayı ile bir bütünlük oluşturduğu kaydediliyordu. Bu kanunsuz olayların zamanla devletin içinde gizli örgütlenmelere yol açacağı ve bu durumda Şemdinli'de olduğu gibi suç işlemeleri halinde devletimize ve ülkemize gelebilecek zararlardan bahsediliyordu. Ayrıca bir kısım anlatımlar devlet görevlilerinin suç işlemelerinin sebeplerini belirtiyordu. Bu tür suçlar işlenirse ülkemiz ve devletimiz nasıl bir tehlike karşısındadır? Bu suçun sebepleri nelerdir? Bunları izah etmek için iddianameye alma zorunluluğu hissettim. Aksi takdirde sonuca ulaşamayacaktım."

Neslihan KESKİN / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Arslan tekrar cezaevinde
 FT: Türkiye'nin AB süreci durabilir
 Hakkari'de çatışma: 2 şehit
 Dink kararına kısmi itiraz
 Çetin frekans pazarlığı
 Uydudan deprem verisi toplanacak
 Akıl sağlığı oylamasında skandal
 Şanlıurfa'yı Adem ile Havva heyecanı sardı
 'Kilit adam'ın kilidi açılamadı
 İki polis şefine soruşturma
 Yasal, mali ve ahlaki açıdan kuşkulu bir durumum var mı?
 Çevre Günü'nde kot pantolon şoku!
 İnönü'ye bilimsel yaş günü
 Kütüphaneyi mescide çevirdiler
 Geçen için kader günü
 Polis panzeri devrildi: 1 şehit
 Şehit olurken annesi arıyordu
 Kapıkule'de tutuklu kalmadı
YILMAZ ÖZDİL
Bana mı sordun kemiğini eritirken?
Borç, 248 milyar...
ERGUN BABAHAN
PKK deyince akan sular durur elbette
Kirli bir savaş...
MEHMET BARLAS
Yatağın altındaki timsah ya bir paranoya değilse?
Pazar...
UMUR TALU
Zihin açıklığı
Sırayla gideyim.
Öncelikle Başbakan,...
FATİH ALTAYLI
Çetelerin bahanesi hep PKK
Bazı okurlarımız, Sabah...
ERDAL ŞAFAK
Sağ-sol farkı
Baykal'ın "Demokratik...
Bağdat'taki morgda bir ayda ceset rekoru kırıldı: 1398
Mayıs ayı, Irak'taki en kanlı saldırılara sahne oldu. Hükümet...
Irkçı karşıtı Türk timi
Artan ırkçı saldırılar ve Yahudi düşmanlığına karşı Almanya, Gençlik...
Bir yere gitmem
Bir yere gitmem
Dünya Kupası'nda vitrine çıkacak olan G.Saray'ın Hırvat yıldızı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu