kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Merkel, Türk - Alman Ekonomi Kongresi'ne katıldı
Erdoğan - Merkel görüşmesi

Erdoğan - Merkel görüşmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'nın şu ana kadar hep Türkiye'nin yanında olduğunu belirterek, ''İnanıyorum ki bundan sonra da Almanya'nın desteği devam edecektir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakanlık binasında yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptı. Erdoğan ile Merkel, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.
Başbakan Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti. Görüşmenin siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve bölgeyi ilgilendiren
konularda gerçekleştiğini belirten Erdoğan, gündemdeki uluslararası konularla ilgili de fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, İran ve İsrail-Filistin ilişkileri konusunda yaptıkları görüş alışverişinin çok faydalı olduğuna inandığını kaydederek, bundan sonraki süreçte de bu tür ikili görüşmelerin devam edeceğini belirtti.
Erdoğan, AB ile ilişkilerin gündemde yer alan en önemli konu olduğunu da dile getirdi.
Almanya'nın şu ana kadar hep Türkiye'nin yanında olduğunu belirtenErdoğan, gerek 17 Aralık sürecinde gerekse 3 Ekim müzakere sürecinde Almanya'nın desteğinin devam ettiğini anlattı.
Erdoğan, şöyle konuştu:''İnanıyorum ki bundan sonra da Almanya'nın desteği devam edecektir. Türkiye ve Almanya'nın ticaret hacmi süratle artıyor, 2005 yılı sonu itibariyle ulaştığımız rakam 21 milyar dolar. Müttefik ve dostumuz olan Almanya'nın ilişkilerimizde anlamlı ve özel bir yeri var. Almanya'da 3 milyon Türk yaşıyor vatandaşlarımız burada köprü görevi görüyor. Geçen yıl da 4 milyon Alman turist Türkiye'ye geldi. Bu ilişkiler halklarımızın birbiriyle ilişkilerinin artarak gelişmesini sağlıyor.
Yakınlığımız değişen uluslararası şartlarda güncelliğini ve anlamını kaybetmemiştir. Tam aksine daha da kuvvetlendirmiştir. Vatandaşlarımızın Alman toplumuna entegrasyonu sürecini şiddetle destekliyoruz. Bu konuda atılması gereken adımlar neyse biz siyasiler olarak beraberce kararlaştırıp bu alandaki adımlarımızı atacağız.
Almanya siyasi, kültürel ve ekonomik açılardan en önemli ortaklarımızdan biri, ülkemizdeki en önemli yatırımcı ülke. Çifte vergilendirmenin kaldırılması konusunda gerekli adımları atacağız.''Erdoğan, 2007 Hannover Fuarı'nda Almanya Başbakanı Merkel ile birlikte yer alacaklarını da söyledi.
Erdoğan ve Merkel, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Alman bir gazetecinin, Danıştaya yönelik silahlı saldırıyla ilgili sorusuna Başbakan Erdoğan şu yanıtı verdi:
''Failler anında yakalandı. Şu anda bağlantılar takip ediliyor. Bu bağlantılar nereye ulaşacak bunu da görüyoruz. Ama her geçen gün güvenlik güçlerimiz, istihbaratımız bunların bağlantılarını, halkalarını tespit ediyor. Öyle zannediyorum ki bir-iki hafta içinde bu çalışmalar sonuçlandırılmış olacak. Ama biliyorsunuz gerçek failler yakalanmış durumda ve yargıya teslim edildi. Aslında ülkenin huzuruna ve mutluluğuna ve bizim değerlerimize yönelik bir saldırı, aslında kanlı örgüt işi inanıyorum ki bu çalışmalarla da çökertilmiş olacaktır.''
Erdoğan, bir başka soru üzerine de, görüşmede Almanya'nın Türkiye'ye AB konusundaki desteğini sürdüreceğine inandığını söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AB'yi ilgilendiren ve uluslararası güncel konularda tam bir görüş birliği içinde olduklarını söyledi. Merkel, Erdoğan ile yaptığı bir saatlik görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ''Türkiye, kültürlerarası diyaloğa katkı sağlıyor. AB konularında ve uluslararası güncel konularda tam bir görüş birliği içindeyiz'' dedi.
Erdoğan ile Ortadoğu sorununu ve İran krizini görüştüğünü ifade eden Merkel, Ortadoğu sorununun ''yol haritası'' doğrultusunda çözülmesini istediklerini, bunun için Filistin Yönetimi'nin İsrail'i tanıması ve şiddete son vermesi gerektiğini söyledi. İran konusunu da ele aldıklarını ifade eden Merkel, bu konuda diplomatik çözüm istediklerini, İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması gerektiğini kaydetti.
Merkel, ekim ayında da ekonomik bir heyetle Türkiye'ye gideceğini ve çifte vergilendirilmenin kaldırılması konusunu ele alacaklarını belirtti.
Erdoğan ile yaptığı görüşmenin gündeminde, bugün Berlin'deki Maritim Oteli'nde düzenlenen Alman-Türk ekonomi kongresinin de bulunduğunu ifade eden Merkel, bu kongrenin iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin ne kadar sıkı olduğunu gösterdiğini söyledi.
Almanya'da 3 milyonun Türkün yaşadığına dikkati çeken Merkel, Türklerin Almanya'ya sağladıkları katkılardan dolayı da duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Merkel ayrıca, Hannover kentinde gelecek yıl yapılacak sanayi fuarı için Türkiye'nin ''partner'' ülke seçildiğini belirterek, fuarınaçılışını gelecek yıl Erdoğan'la birlikte yapacağını kaydetti. Merkel, Erdoğan ile Türkiye'de iç politik gelişmeleri konuşup konuşmadıkları şeklindeki bir soruya karşılık da, ''İç politikadaki durumu kendisine sordum. Kendisi bana politikada süreklilik olacağı yönünde söz verdi'' dedi.
Başbakan Merkel, bir basın mensubunun ''Almanya'nın Türkiye'yi AB yolunda aynı şekilde desteklemeye devam edip etmeyeceği'' yönündeki bir sorusuna karşılık da şunları söyledi:
''Benim partimin içinde bu konuda bazı karamsar görüşler vardı. Ancak, politikalarımızda her zaman süreklilik vardır ve sözleşmelere uyulur. Tabii ki kriterleri Türkiye'nin yerine getirmesi gerekiyor. Biz bu süreci izleyeceğiz. Bunu Başbakanın kendisine de söyledim.''
Merkel ile görüşen Erdoğan, daha önce de Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğine giderek Konrad Adenauer Vakfı Başkanı Hans Jochen Vogel'i kabul etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Genelgede engel yok
 Yüce Divan Topçu kararını erteledi
 İçişleri'nin "İçkili yer" itirazına Danıştay'dan ret
 Erdoğan ile Baykal'ın 'ıvır zıvır' atışması
 Berlin'de de türban sorunu
 İt dalaşı gerginliğini barış şiiri yumuşattı
 Attıklarını vurdular tabancaları kaptılar
 AK Partili kadın vekiller Emine Hanım'a sahip çıktı
MUHARREM SARIKAYA
Gül: Hedefleri askerle aramızı açmaktı
Danıştay'a...
YAVUZ DONAT
Başbakan Erdoğan, Merkel'le buluşurken
Başbakan Erdoğan...
15 milyon dolar, küller içinde kaldı
Yanan kargo bölümünde kilolarca altın ile 15 milyon dolar tutarında...
Liseli iki gence kız meselesinden infaz
Samsun'da okula gitmekte olan iki liseli, başka bir lisenin son sınıf...
İşte derin devletin gizli anayasası
İşte derin devletin gizli anayasası
Danıştay'a yönelik saldırıyla yeniden gündeme gelen 'Ergenekon' adlı...
Radyoaktif madde zırh içinde
Radyoaktif madde zırh içinde
Kargo binasında radyoaktif maddelerin bulunduğu bölümün yanması...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu