kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Merkel, Türk - Alman Ekonomi Kongresi'ne katıldı
Merkel, Türk - Alman Ekonomi Kongresi'ne katıldı
Erdoğan - Merkel görüşmesi

Merkel, Türk - Alman Ekonomi Kongresi'ne katıldı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinde faaliyet gösteren 60 bin Türk işletmesinin Alman ekonomisinegüç verdiğini söyledi.
Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) tarafından Maritim Otelde düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Kongresine katıldı.
Başbakan Merkel, burada yaptığı konuşmada, Almanya'da yaşayan Türklerin iki ülke arasında köprü oluşturduğunu, başarılı entegrasyon örnekleri bulunduğunu, bunların daha da çoğaltılması gerektiğini kaydetti.
Bunun için Almanca
öğrenilmesinin şart olduğunu ifade eden Merkel,''Çocuklar okula geldiklerinde Almancayı öğrenmiş olmaları gerekli. Böylece gelecekte daha başarılı olurlar. Almanya'da 60 bin Türk işletmesi Alman ekonomisine güç veriyor. Bu, ülkenin refahı için de önemli'' dedi.

TÜRKİYE'YE BÜYÜK TURİST AKINI


Merkel, Türkiye'ye çok sayıda Alman turistinin gittiğini hatırlatarak, ''Türkiye'ye 4,2 milyon turist gitti. Bu da Türkiye'nin ne kadar cazip olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.
Türkiye ile Almanya arasında yaygın bir ağın olduğuna işaret eden Merkel, ''Bu ağı daha da geliştireceğiz. Ekonomik ilişkilerimizi bu şekilde sürdürmezsek zarara uğrarız'' dedi.
Merkel, Türkiye'yi her zaman AB'ye yakınlaştırma çabası içinde olduklarını, bu konuda farklı görüşlerin olabileceğini, ancak daha önce yapılan sözleşmelere sadık olduklarını belirtti.
Türkiye'nin 2001 yılında büyük ekonomik bir krizden kurtulduğunu belirten Merkel, ihracatın artırıldığını, enflasyonun düşürüldüğünü veçok büyük ekonomik büyüme kaydedildiğini, bu ekonomik büyümeyi kendilerinin de hayal ettiğini söyledi.

BÜYÜK DİNAMİZM

Türk-Alman ekonomik ilişkilerinin 2001 yılından bu yana büyük bir dinamizm kazandığını belirten Merkel, ticaret hacminin 21 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın üç haneli rakamlara ulaşmasını arzu ettiklerini kaydetti.
Merkel, Türkiye'de çok sayıda Alman yatırımcının iş yaptığını, tekstil, makine, otomobil, enerji, yol ve alt yapı alanlarında önemli ortak projelerin bulunduğunu ifade etti.
TATSO'nun Türk-Alman ekonomik ilişkilerine çok büyük katkı sağladığını belirten Merkel, bu tür toplantıların ekonomik çabalara ivme kazandıracağını sözlerine ekledi.
Bu arada, toplantının yapıldığı otelin önünde toplanan yaklaşık 30''holdingzede'' Başbakan Erdoğan'ı protesto ederek, ''Erdoğan buraya''diye bağırdılar.

ERDOĞAN: TÜRKİYE'NİN İSTİKRARINI HAZMEDEMEYEN ÇEVRELER VAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de istikrarı hazmedemeyen çevrelerin bulunduğunu ifade ederek, ''Ülkemizde yaşanan son olay aslında budur. Bu, aslında süreci tehdit etmektedir. Başarılı olamamışlardır, olamayacaklardır'' dedi.
Başbakan Erdoğan, bu yıl ikincisi düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Kongresi'nde bir konuşma yaptı.
Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacminin 21 milyar dolar olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu rakamın daha da artacağını umduğunu belirtti. Bu ekonomik ilişkinin Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi bağları da olumlu yönde etkilediğini kaydeden Erdoğan, artık özelliklegelişmiş ülkelerde ekonominin siyaseti etkilediğinin görüldüğünü söyledi.
Türkiye'de önemli oranda Alman yatırımı olduğunu belirten Erdoğan,dış sermayeli firmalar arasında Alman firmalarının yüzde 17,5 oranla bu alanda birinci durumda bulunduğunu ifade etti. 2005 yılında Türkiye'ye 4 milyon 250 bin Alman turistin geldiğini kaydeden Erdoğan, bunun iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkilediğini dile getirdi. Erdoğan, Alman turistlerin Türkiye'nin AB sürecinde katkısı olacağını da belirtti. Almanya'da 3 milyona yakın Türkün yaşadığını hatırlatan Erdoğan, iki ülke arsında önemli bir köprü vazifesi yapan Türklerden 850 bininin Alman vatandaşlığına geçtiğini belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:''Benim gönlüm arzu ederdi ki 3 milyonun tamamı Alman vatandaşı olsun.
Almanya her zaman AB sürecinde bizim yanımızda oldu. Bundan dolayıözellikle teşekkür ediyorum.
Alman siyaseti içinde artık temsil görevine ulaşmış olan Türkler var. Sayın Merkel'in partisinde de var. Bunlar artık aramızdaki ilişkilerin nasıl içiçe geçtiğini göstermesi bakımından önemli. İşsizlik dünyada önemli bir sorun. Türklerin Almanya'da 65 işletmesi bulunuyor ve bu işletmelerde 350 bin kişiye iş olanağı sunuluyor. Alman ekonomisine katkı sağlanıyor. Aynı şekilde Türkiye'dede önemli oranda Alman yatırımı bulunuyor. Türklerin sadece istihdam edilen değil, istihdam eden duruma gelmesi çok önemli.''
Konuşmasında dilin önemine de değinen Başbakan Erdoğan, kendi ana dilini bilmeyenin ikinci bir dili bilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Türkiye'de yıllar önce yabancı dil konusunda adım atıldığını ve okullarda Almanca'nın ikinci dil olarak öğretildiğini belirten Erdoğan, bir süre önce kendisine bir işadamının başvurarak Almanca eğitim yapacak bir üniversite kurmak istediğini belirttiğini aktardı. Erdoğan kendisinin de destek sözü verdiğini söyledi.
Eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, Almanya'da işsizlik oranının Türk gençleri arasında 2-3 kat daha fazla olmasının eğitim eksikliğinden kaynaklandığını ifade etti.
Konuşmasında Türkiye'deki ekonomik gelişmelerden örnekler veren Başbakan Erdoğan, kişi başına milli gelirin 5 bin dolar seviyesine çıktığını, enflasyon ve faizlerin düştüğünü, büyüme oranının arttığınıdile getirdi.
2001 krizinin artık geride kaldığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Artık krizlerin olduğu Türkiye yok. Ekonomik gelişmeler her geçen gün başarıyla devam ediyor. Bu süreci, bu istikrarı hazmedemeyençevreler bulunuyor. Ülkemizde yaşanan son olay aslında budur. Bu, aslında süreci tehdit etmektedir. Başarılı olamamışlardır, olamayacaklardır. Emin adımlarla, yere sağlam basarak ekonomimizi çok daha iyi konuma taşıyacağız.
Artık Türkiye sadece tarımsal ürün ihraç eden ülke değil, artık sanayi ürünleri de ihraç edilmektedir. Uluslararası rekabete girebilengirişimcilerimiz var. Küreselleşmede aktif durumda olan girişimcilerimiz var.''
Başbakan Erdoğan, 2005 yılı itibariyle hükümetin 25 milyar dolarlık bir özelleştirme gerçekleştirdiğini, bu rakamın geçmiş yıllara oranla kıyaslanamaz bir rakam olduğunu söyledi. Türk müteahhitlerinin 63 ülkede toplam 73 milyar dolarlık 3 bin projeye imza attıklarını belirten Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'in Ekim ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaretin çok önemli olacağını bildirdi.
Başbakan Erdoğan, kongrenin ardından Maritim Oteli'nde Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit ile yaklaşık 1 saat süren bir görüşmeyaptı.
Bu arada eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın, Türk Alman Ekonomi Kongresi'nin yarınki oturumunda bir konuşma yapacağı belirtildi.


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Genelgede engel yok
 Yüce Divan Topçu kararını erteledi
 İçişleri'nin "İçkili yer" itirazına Danıştay'dan ret
 Erdoğan ile Baykal'ın 'ıvır zıvır' atışması
 Berlin'de de türban sorunu
 İt dalaşı gerginliğini barış şiiri yumuşattı
 Attıklarını vurdular tabancaları kaptılar
 AK Partili kadın vekiller Emine Hanım'a sahip çıktı
MUHARREM SARIKAYA
Gül: Hedefleri askerle aramızı açmaktı
Danıştay'a...
YAVUZ DONAT
Başbakan Erdoğan, Merkel'le buluşurken
Başbakan Erdoğan...
15 milyon dolar, küller içinde kaldı
Yanan kargo bölümünde kilolarca altın ile 15 milyon dolar tutarında...
Liseli iki gence kız meselesinden infaz
Samsun'da okula gitmekte olan iki liseli, başka bir lisenin son sınıf...
İşte derin devletin gizli anayasası
İşte derin devletin gizli anayasası
Danıştay'a yönelik saldırıyla yeniden gündeme gelen 'Ergenekon' adlı...
Radyoaktif madde zırh içinde
Radyoaktif madde zırh içinde
Kargo binasında radyoaktif maddelerin bulunduğu bölümün yanması...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu