kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yaban hayatının koruyucu meleği
Yaban hayatının koruyucu meleği
İlginç öyküler

Yaban hayatının koruyucu meleği

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencisi Ahmet Kütükçü, yaralı halde bulunan yabani hayvanların tedavisi için tek başına mücadele veriyor.

Hayvan sevgisi ya da veteriner hekim denince akla ilk gelenler hep evcil hayvanlar oluyor; kedi, köpek, en fazla tavşan... İyileştirilmesi gerekenlerin sadece onlar olduğu düşünülüyor. Oysa, tilkiler de var, karacalar da, ayılar da... Onlar da yaralanıyor; yardıma, tedaviye ve rehabilitasyona ihtiyaç duyuyorlar. İşte tam burada, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencisi Ahmet Kütükçü giriyor devreye... Çünkü onun ilgi alanı yaban hayatı üzerine. Göçmen kuşlar, sırtlanlar, kurtlar... Yani Anadolu'nun zengin doğasında sessiz sedasız sürüp giden yabanıl hayatın kahramanları. Doğa kurallarını kendi koysa da, kimi zaman bu yabani dostlarımızın da bizlere ihtiyacı olabiliyor. Kurt saldırısı sonucu yaralanan bir karaca, avcıların vurduğu kanadı kırık bir şahin ya da Haliç'te sıkışıp kalmış bir yunus... Yabani hayvanların tedavisi konusunda veteriner hekimlerin bile pek fazla bilgisi olmadığını söylüyor Ahmet Kütükçü. İşte onun amacı da bu zaten.

250 HAYVANI İYİLEŞTİRDİ
Çocukluğundan beri doğaya olan merakı, onu bu mesleğe yönlendirmiş. Ancak okula başladığında yaban hayatıyla ilgili Türkiye'de hiçbir çalışmanın yapılmadığını fark etmiş. "Neden olmasın?" deyip, bir ilki gerçekleştirmek için kolları sıvamış. En büyük amacının yaban hayatı veterinerliği kavramını oturtabilmek ve yaban hayatı rehabilitasyon merkezi kurabilmek olduğunu söyleyen Kütükçü, hocası Prof. Dr. Sedat Özsoy'un da desteğiyle, dört yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Milli parklar yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları, yaralı buldukları yabani hayvanları onlara gönderiyor. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde tedavileri yapılan hayvanlar, vahşi doğada yaşamlarına devam edebilecek durumdaysa ortamlarına salınıyor, geri dönemeyecek olanlar da hayvanat bahçelerine gönderiliyor. Bugüne kadar Türkiye'nin dört bir yanından gelen 250 civarında yabani hayvanı tedavi ettiklerini söyleyen Ahmet Kütükçü, yalnız kalmaktan şikayetçi: "Bu çalışmalara başladığımızda, ikinci sınıftaydım. Benim gibi yaban hayatına ilgi duyan başka öğrencileri de bir araya toplayan bir oluşum kurmak istedik, ama bu pek mümkün olmadı. Başta bir grup toplanmasına rağmen, sonradan ben yine tek başıma kaldım. Bu iş kolay değil. Haftanın yedi günü okula gelip hayvanlarla ilgilenmek gerekiyor. Ayrıca bunlar yırtıcı hayvanlar. Pençeleri, gagalarıyla tehlikeliler. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarla ilgili riskler var. Bunlar nedeniyle o kalabalık bir süre sonra dağıldı." Arkadaş çevresinden pek destek göremeyen Ahmet Kütükçü, kendisine kaçık gözüyle bakıldığını söylüyor: "Bir gün elimde bir baykuşla dolaşıyorum, bir gün tilkiyle. Benim de vahşi olduğumu düşünenler var. Ama ben küçüklükten beri insanlarla iletişim kurmaktan çok, doğada olmayı tercih ettim. Böyle olmasa hafta sonları eğlenmek varken burada zaman harcamazdım."

SPONSOR ARIYOR
Ahmet Kütükçü, Türkiye'de fazla muhatap bulamadığı için yurtdışındaki yaban hayatıyla ilgilenen kurumlarla iletişim halinde. Örneğin geçen yaz davetli olarak Yunanistan'daki bir yaban hayatı hastanesine gitmiş: "Biraz deneyim edindim. Okul bitince yurtdışına gidip daha çok deneyim kazanmak, sonra da Türkiye'de rehabilitasyon merkezi kurmak istiyorum. Bunun için sponsor desteğine ihtiyacımız var."

NESLİHAN TUNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Markaların savaşı
 'Ametist uykusuzluğa iyi gelir, yakut güce güç katar'
 Yeni Zelandalılar mucize yarattı
 50 yılda ilk kadın dekan
 Afrika'dan romantik bir krem hikâyesi
 Tarihi konak turizme açıldı
 Ünlülerin 'jean'i şimdi Türkiye'de
 En önemlisi 'güzel oyun'
 Festival mevsimi açıldı
 Papa'nın sağ kolu 'pop star' gibi
 Yıldızlara layık bir çift krampon
 İngilizlere Türk derisi
 Yazın da deri giyilir
 Bu koleksiyon çok ses getirdi
 Tarıma turistik destek
 Etnik çizgiler ön planda Osmanlı desenleri geliyor
 'Kafein cildi sıkılaştırıyor'
 Ancak 2. ligde oynayabilirmiş
 Okla birlikte stres de atıyorlar
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
'Öteki kadından nefret ediyorum kocamı ayartan o...
FİLİZ AKIN
Carpe diem (Bugünü yaşa)
Ne erguvanlar kaldı, ne mor...
ŞERİF ERCAN
Yeni Zelandalılar mucize yarattı
Bandırma Banvitspor,...
Başkentin ünlü lezzet durağı
Pek çok yabancı devlet görevlisini ağırlayan Washington, Ankara'nın en ünlü...
Şampiyon artık Bodrum'da
Kokoreç ve midye tava denilince ilk akla gelen adreslerden biri olan Şampiyon,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.