kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ATATÜRKÜ EN ÇOK SEVEN KADIN...   Fikriye Ankarada en mutlu günlerinde. Yazar Hıfzı Topuzun iddiasına göre Fikriye ile Mustafa Kemal imam nikâhı ile evlendi. (Fotoğraflar Hıfzı Topuzun Gazi ve Fikriye kitabından alınmıştır. Albay Nurettin Berksü arşivi.)
Çankaya'nın kapısında kendini vuran Fikriye
Atatürk'ün tespihi Fikriye'nin boynunda
"Mustafa Kemal'i değil Gazi Paşa'yı seviyor"
Bitirirken

Çankaya'nın kapısında kendini vuran Fikriye

17 yaşındayken sevdalandığı Ata'ya yakın olmak için savaş yıllarında Ankara'ya gidip Çankaya Köşkü'nü çekip çeviren Fikriye, çok değil 4 yıl sonra aynı evin kapısından kovulmayı gururuna yediremedi... Sevgili yerine ölümün kollarına gitti.

Aralık 1915-İstanbul
Fikriye'nin Mustafa Kemal'e ne zaman sevdalandığına dair hiçbir kitapta kesin bir bilgi yoktur. Üzerinde en çok durulan senaryo genç kızın 17 yaşında olduğu 1913 yılına ait. O tarihte Bolayır'dan görevli olarak İstanbul'a gelen Mustafa Kemal cepheye dönmeden önce üvey yengesinin Akbıyık'taki eski konağını ziyaret eder. Tahminler Fikriye'nin içindeki aşk ateşinin o ziyaret sırasında yandığı yolundadır. Fikriye ile Mustafa Kemal'in yolları 1915'in son günlerinde tekrar kesişir. Çanakkale Maydos'tan İstanbul'a gelen Mustafa Kemal Selanik'ten göç eden annesi ve kardeşi Makbule Hanımı, misafir edildikleri Fikriyelerin evinden alıp Akaretler'de tuttuğu eve taşır. Mustafa Kemal'in Edirne'ye tayin edilmesine kadar geçen 3 haftalık sürede Fikriye hem ailenin en büyük yardımcısı, hem de en sık ziyaret edeni olur. 19 yaşındaki genç kızın Mustafa Kemal'e hayran olduğunu bilen Zübeyde Hanım ve Fikriye ile yıldızı hiç barışmayan Makbule Hanım bu ziyaretlerden rahatsız olsalar da ses etmezler. Mustafa Kemal'in Diyarbakır ve Suriye cephelerinde görev yaptığı yaklaşık 2 yıllık süre Fikriye için çok zor geçer. Mustafa Kemal'den bir haber alabilmek için Zübeyde Hanım'ı sık sık ziyaret eder. Çevresi evlenmesi için Fikriye'ye baskı yapar ama genç kız eve görücü gelmesini bile kabul etmez. Mustafa Kemal Ekim 1917'de İstanbul'a döner ve Şişli'deki evini tutar. Fikriye'nin öyküsünde 1918 ve 1919 yıllarının karşısında çokca hüzün ve Mustafa Kemal'e yakın olarak geçirilebilmiş birkaç haftanın sevinci vardır. Mustafa Kemal Samsun'a doğru yola çıktıktan birkaç ay sonra Fikriye Mısırlı zengin bir iş adamıyla evlenir ve İstanbul'dan ayrılır. Sadece 6 ay süren bu evlilik 1920 başlarında Fikriye'nin İstanbul'a dönmesiyle sona erer.

Kasım 1920-Ankara
Mustafa Kemal'in Selanik'ten çocukluk arkadaşı olan Mithat Bey'in Ankara'ya beklendiği haberini ulaştırmasının ardından Fikriye hiç düşünmedi. Hemen hazırlıklarını yaptı ve 8 Kasım 1920'de İstanbul'dan yola çıktı. Önce Karadeniz Ereğlisi'ne, sonra İnebolu'ya ve en nihayetinde Ankara'ya ulaştı. Mustafa Kemal'in kaldığı direksiyon okulunun düzeni artık ondan soruluyor, o da duygularının verdiği enerjiyle Mustafa Kemal'in rahat etmesi için elinden geleni yapıyordu. Mustafa Kemal'in kehribar tespihini birgün kolye olarak Fikriye'nin boynunda görenler her işe koşan bu gemç kadına daha da saygıyla yaklaştılar. Çankaya'ya taşınan Mustafa Kemal tüm gücü ve enerjisiyle Yunanlılar'ı durdurmaya çalıştı. Yunanlılar durdurulduğunda Fikriye'nin hem sağlığı hem de Ankara'ya gelen Zübeyde Hanım'ın tavırları nedeniyle morali bozuktu.

Ekim 1922-Paris
Zafer kazanıldı ve Mustafa Kemal aylar sonra Ankara'ya döndü. Fikriye'nin sağlığı iyice bozulmuştu. Mustafa Kemal kendisi için her türlü fedakarlığı yapan Fikriye'yi üzmek istemiyor ve sağlığına kavuşması için onu yurt dışına gitmeye ikna etmeye çalışıyordu. Fikriye güçlükle ikna oldu ve Mustafa kemal'in Bursa gezisinin ardından önce Paris'e oradan da Almanya'ya geçti.

30 Ocak 1923-İstanbul
Fikriye canından çok sevdiği Mustafa Kemal'in evlendiği haberini Münih yakınlarında olan klinikte öğrendi. Doktorlarla tartışıp zorla hastaneden ayrılan Fikriye İzmir'deki nikahtan sadece 18 gün sonra İstanbul'a vardı ancak Mustafa Kemal onun Ankara'ya gelmesine izin vermedi. Fikriye haberi aldığında içinden birşeyler koptu. Gerçek tüm çıplaklığıyla karşısındaydı.

Haziran 1924-Ankara
Fikriye 18 ay boyunca Ankara'ya gidemedi. Akrabaları tarafından ablukaya alınmıştı. İstanbul'da geçirdiği bir dönemin ardından yine akrabalarıyla Gelibolu'ya gitti. İçindeki ses durmadan ona Ankara'ya gitmesini söylüyordu. Kaldığı evdeki bir kadının kimliğini çaldı ve İstanbul'dan Ankara'ya gitti. Önce zor günlerde birlikte mücadele ettiği Fuat Bulca'nın evine gitti ama kimse yoktu. Faytoncuya Köşk'e çıkmasını söyledi. Hıfzı Topuz'un "Gazi ve Fikriye" kitabına göre Fikriye'yi tanıyan personel onu hemen içeri aldı. Az sonra canından çok sevdiği Mustafa Kemal ve karısı Latife'nin karşısındaydı. Latife ile soğuk bir şekilde el sıkıştılar. Köşk'te Fikriye'ye bir oda verildi. Latife Hanım Fikriye'nin konukluğuna 24 saat bile dayanamadı. Odasından çıkmayan Fikriye'nin duyacağı şekilde "Kovun o kadını gitsin" diye bağırdı. Fikriye ertesi sabah Köşk'ten ayrıldı. Geceyi bir otelde geçirdi. Ertesi sabah Mustafa Kemal'e veda etmek için Köşk'e gittiğinde zorla dışarı atıldı. Dönüş yolunda intihar eden Fikriye, Memleket Hastanesi'nde tedavi görürken hayatını kaybetti. Hıfzı Topuz'a göre silah sesini duyan Mustafa Kemal'in Fikriye'nin yanına gitmesine Latife Hanım engel oldu. Şemsi Belli ve Süleyman Yeşilyurt'un kitaplarına göreyse Fikriye Köşk'e hiç kabul edilmedi ve dönüş yolunda intihar etti. Yine aynı kaynaklara göre Fikriye son nefesini hastanede değil faytonda verdi.

Özay Şendir


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Albay' yaralı bulundu
 Kupürlere bakıp saldırıyı planladım
 Karaoğlan için bugün kritik gün
 Bağcılar'daki 'cephanelik' eve polis baskını
 Futbol çetesine 99 yıl istendi
 Arıcıyı terörist sanıp öldürdüler
YILMAZ ÖZDİL
42 Afgan
Abi acayip trafik...
ERGUN BABAHAN
Korku ve gerilime oynamak
Danıştay'a yapılan alçak...
MEHMET BARLAS
Büyük balık küçük balığı yutar demişler...
Koca bir...
UMUR TALU
Bir de katil var!
Belki kısmetsiziz, belki de...
ERDAL ŞAFAK
Yeni teşvikli bölgemiz: Mısır
Dünya Ekonomik...
Bağdat'ta nihayet 'gerçek' bir hükümet
Hükümette Şiiler çoğunluğu aldı... Tartışmalı içişleri ile savunma...
'İran Yahudileri kurdele ile fişleyecek' iddiası
İran'da halkın tek tip kıyafet giymesini öngören yeni yasayla ilgili...
Özdemir'in kabusu Muhafız Alayı
Özdemir'in kabusu Muhafız Alayı
Adı "Fenerbahçe'nin Yeni Başkanı" olarak geçen Nihat Özdemir'in,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu