kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Papazın intikamı
Kuşkonmazın zamanı geldi
Papazın intikamı

Papazın intikamı


Fransa kralı XIV. Lui birçok sebze ve meyvenin geliştirilmesine büyük katkısı olmuş bir kişi. Nitekim onun baş bahçıvanı Jean de la Quintine daha uzun bir kuşkonmaz sezonu sağlamak için ilk kez sera ortamında kuşkonmaz üretmeyi başarmış. Bugün de kuşkonmazın en çok tüketildiği ülke Fransa. Şeklinden dolayı açık saçık esprilere konu olan kuşkonmaz ile ilgili Fransa'da bir de ilginç anekdot var. 17. yüzyılın ünlü matematikçilerinden Bernard de Fontenelle'in evine papaz Terasson beklenmedik bir ziyarette bulunur. Fontenelle akşam yemeğinde kuşkonmaz yemeye hazırlanmıştır. Her ne kadar kendisi zeytinyağı ve sirke ile terbiye edilmişini sevse de, papaz beyaz sos ile yapılanını tercih edince, malzemenin yarısını çaresiz onun istediği gibi hazırlamalarını söyler. Ancak yemekten kısa süre önce papaz ani bir felç geçirip yere yığılıverir. Fontenelle ise hastayla ilgileneceğine hemen mutfağa koşturur ve aşçılara seslenir: "Kuşkonmazların hepsi zeytinyağı ve sirkeli olacak!.." Ne var ki, bugün Fontenelle usulü kuşkonmaz denince kayısı kıvamında pişmiş yumurta ve erimiş tereyağı ile servis edilen biçimi akla geliyor. Bu da öbür dünyadan papaz Terasson'un intikamı olarak niteleniyor.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Isparta'yı mutlaka keşfedin
 Şarapçıların bilek güreşli
 Ağız tadıyla okunacak dergi...
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
 Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
 Şarap dünyasının son gözdeleri
 Mis kokan zencefilli kurabiyeler
 Baharatı kendinden
 Balık ustasının balıkçılık dersi
 Tarihi köşkün bahçesinde sayısız lezzet alternatifleri
 Ev yapımı makarnası ve çıtır pizzası ünlü
 Verona'da takdis edilen şaraplar
 Butik biracılıkta çağı yakaladılar
 Lüks şampanyanın geleceği belirsiz
 Ege'nin şarapları
 Mutfakları şenlendiren güzel koku
 Geleceğin şarap merkezi
 Cadde'de kahvaltı keyfi
 Polonya seferinde lohusa şerbeti
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
'55 senelik Halil'i gömdüm'
'55 senelik Halil'i gömdüm'
Bir dönem Türkiye'nin en çok konuşulan adamı olan Halil Bezmen, şimdi...
Vefanın canlı anıtı
Vefanın canlı anıtı
Hüsamettin Özkan, Ecevit'in gölgesi olduğu 11 yıl boyunca "sır küpü"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.