kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Rakı adabıyla içilir'
Rakının 'kare as'ı
'Rakı adabıyla içilir'
Destede kalanlar

'Rakı adabıyla içilir'

-Bir 70'lik içmek reva mıdır, yoksa bir kadehte durmak mı gerekir?
-Aslında ikisi de yanlış. İnsan vücudu alkolü çeşitli şekillerde vücuttan atar. Bu ya terle olur, ya nefes alıp vererek ya da idrar vasıtasıyla. Vücudunuza bir anda alkol yüklemesi yaparsanız bunu kaldıramaz ve alkolü atamadığı için de çabuk iflas eder. Rakıyı uzun zaman dilimlerine yayarsanız, muhabbeti de o kadar uzun olur. Çünkü rakıyı doya doya, zamana yayarak içtiğiniz zaman dünyanın en güzel içkisidir. Hızlı içecekse adam rakıyı bir daha içmesin zaten. Amacım rakının adabıyla kültürüyle içilmesini sağlamak.

-Ya kavun ve peynir?
-Yaz aylarında tabii ki. Kavun yaz meyvesi, ama rakı serüveni 12 ay sürüyor. Eskiden, küçükken çalıştığım meyhane de dahil olmak üzere, mekanların tavanlarında ağ olurdu. Müşteriler kavunları oradan uzanır alırdı. Ya da kilerde samanlar arasında saklanırdı yazdan kalma kavunlar. Yaz kış bulunurdu kavun. Ama kış aylarında iyi kavun bulmak zor artık.

-Rakı için birkaç ip ucu verebilir misiniz?
-Zeytinyağı. Koyu bir tas cacık da olur, üzerinde bol sızma zeytinyağı ile. Rakının Anadolu'da ilk ortaya çıktığı 16. yüzyılda da, 19. yüzyılın sonlarında da rakı sofralarının değişmez başlangıcıdır zeytinyağı. O zamanlar rakı sofrasına oturmadan önce bir kaşık zeytinyağı içilirmiş. Çünkü rakıdan önce içilen zeytinyağı mide mukozasını kaplar ve böylece vücut rakıya hazır olur. Vücudunuzu antrene etmezseniz, uzun süreli rakı sohbetleri de hayal olur. Bir de rakıyı bire bir ölçüde içmek gerekir bence. Eskiden masaya bir şiye rakı koyarlarsa, bir de boş şişe koyup rakıyı ikiye böldükten sonra her iki şiyeye de aynı oranda su eklenirmiş. Herkes aynı rakıyı içsin diye. Geo Dergisi'nin nisan sayısından alınmıştır.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Gecelerin 'kare ası'
 Rock yıldızıyla meyhanede
 Havuz başında sadelik moda
 Dekorasyonda yeni trend, duvar resmi
 Gül dibinde Hıdrellez dilekleri
 Kadınlar pembe otomobil istemiyor!
 Kimse yolda kalmayacak
 Robota benzeyen robot
 15 YTL'ye Ferrari kullanabilirsiniz
 'Al Pacino'nun her rolü bir ders'
 Haftanın Filmleri
 Bakış açısı değişirse ilişki yaşar
 İzmir'de balık yemek sanattır
 Vespa 60 yaşına girdi
 Yaratıcı espriler için
 Dans mı aşktan aşk mı danstan doğar?
 Filmin açılışı uzun bir ön sevişme gibi
 Tutku girdabında karanlık dans
 Spiral Caz Quartet'ten Kaleydoskop
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Beyoğlu'nda ezan sesi
Bilmiyorum, genç yönetmen Reha...
Şovmen Matsakis
Şovmen Matsakis
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısının ikinci gününde...
AB'den Kürtlere çağrı: Cesur ol, PKK'yı kına!
AB'den Kürtlere çağrı: Cesur ol, PKK'yı kına!
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk, PKK'ya...
Büyükanıt 'makası'
Aylardır Türkiye gündemine damgasını vuran Şemdinli Davası, Van'da...
Erdoğan Ahmedinecat'la Bakü'de buluşuyor
Bakü'de bugün yapılacak görüşmeyi "dosta bir uyarı" olarak niteleyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.