kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Barış için işbirliğine hazırız
Güneydoğu Avrupa İşbirliği zirvesi başladı
Erdoğan: Barış için işbirliğine hazırız

Erdoğan: Barış için işbirliğine hazırız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Avrupa için stratejik öneme sahip olan bu bölgede, kalıcı istikrar ve barışın sağlanması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini belirterek, ''Bu nedenle gerek ikili, gerekse çok taraflı işbirliklerine önem veriyoruz'' dedi.

Erdoğan, Selanik'te yapılan Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde konuştu. Konuşmasına, ev sahibi Yunanistan'ı bu başarılı organizasyondan dolayı kutlayarak başlayan Erdoğan, Balkanların, sadece içinde bulunulan siyasi bir
coğrafya değil, yakın tarihi, kültürel ve insani bağların olduğu, soydaşlarla dost ve kardeş toplumların birlikte yaşadığı bir bölge olduğunu belirtti. Erdoğan, ''Bu nedenle, Balkanların Türk halkının gönlünde özel bir yeri vardır. Bu sıcak duygular, Balkan ülkeleriyle ilişkilerimizi daha da geliştirme isteğimizi güçlendiriyor'' dedi.

Öncelikle Türkiye'nin Balkanların güvenlik, istikrar ve barış içinde olmasına verdiği önemin altını çizmek istediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Tüm Avrupa için stratejik öneme sahip olan bu bölgede kalıcı istikrar ve barışın sağlanması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Bu nedenle gerek ikili, gerekse çok taraflı işbirliklerine önem veriyoruz.

Balkan ülkeleri bugün yakın ilişki ve işbirliğinde kayda değer bir seviye yakalamış, bölge hala kırılgan da olsa önemli ölçüde istikrara kavuşmuştur. Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci'nin Girit'te 9 yıl önceki ilk toplantısında, Bunları hayal etmek dahi zordu. O dönemde, savaş, çatışma ve anlaşmazlıkların neden olduğu acılar hala tazeydi.

Balkanlar'ın istikrarsızlık, gerginlik ve çatışmalarla anıldığı dönem artık geride kalmıştır. Bir zamanlar ''Avrupa'nın barut fıçısı'' olarak adlandırılan bölgemizde sağlanan uzlaşma ve ulaştığımız işbirliği düzeyi, dünyanın diğer bölgelerine örnek olabilecek durumdadır.

Pek çok ortak noktaya sahip Balkan halklarının önünde enerjiden ticarete, ulaşımdan iletişime, çevreden kültüre uzanan geniş bir fırsatlar yelpazesi bulunmaktadır. Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci, bu fırsatların tartışılıp değerlendirilebileceği önemli bir siyasi platformdur.''

İŞBİRLİĞİ ALANLARI

Bölgede işbirliği alanlarının başında altyapı ve enerjinin geldiğini anlatan Başbakan Erdoğan, bu alanlarda yapılacak çalışmaların, sadece bölgesel işbirliğini sağlamakla kalmayacağını, aynı zamanda doğrudan dış sermaye yatırımları için teşvik edici bir unsurunun olacağını kaydetti.

Ortaya çıkacak yeni ve büyük istihdam imkanlarının da istikrar ve kalkınmanın itici gücünü oluşturacağını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Orta Doğu ve Kafkaslar ile Orta Asya'daki doğalgaz ve petrol kaynaklarına yakın olan Türkiye, nakil hatları bakımından stratejik bir konuma sahiptir. Bu nedenle, enerji alanında yapılacak işbirliğine büyük önem veriyor, gerçekleştirilecek projelerden bütün bölgenin kazançlı çıkacağına inanıyoruz.

Nitekim, Yunanistan'la Haziran 2005'te imzaladığımız doğalgaz boru hattı anlaşması, bu alandaki işbirliğinin somut bir örneğidir. NABUCCO Projesi Hazar Havzası doğalgazının, Türkiye ve Romanya üzerinden Orta ve Batı Avrupa'ya naklini öngörmektedir. Proje hem güzergah, hem kaynak çeşitlendirmesi bakımından Avrupa'nın enerji arz güvenliğine önemli katkılarda bulunacaktır.

Aynı şekilde, Türkiye-Yunanistan-İtalya interkonnektörüne de önem veriyoruz. Her iki projenin bir an önce işlerlik kazanmasını sağlamak üzere gerekli çalışmaları ilgili ülkelerle işbirliği içinde titizlikle yürütüyoruz.

Bölge ülkeleri arasında önemli bir işbirliği projesi olan ''Güneydoğu Avrupa Enerji Topluluğu'' Anlaşması'nın imzalanmasını da memnuniyetle karşıladık. Bildiğiniz gibi Türkiye, bazı teknik nedenlerle bu anlaşmayı imzalamamıştır. Bu konuda Avrupa Birliği Komisyonu ile devam eden görüşmelerimizin kısa sürede sonuçlanacağını ümit ediyorum.

Böylece, aslında hazırlık çalışmalarına aktif olarak katıldığımız anlaşmayı imzalayabileceğimizi düşünüyorum. Bölgemizi Kuzey-Güney ve Doğu-Batı ekseninde kesecek ulaştırma koridorlarının bir an önce tamamlanmasına, gerek istihdam gerek ekonomik ve sosyal kalkınmaya etkileri bakımından önem veriyoruz.

Bu koridorlar vasıtasıyla gelişecek olan turizm, halklarımızın birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlayacaktır. Böylece istikrarsızlık ve gerginliklerin ortadan kaldırılması daha da kolaylaşmış olacaktır. Bu bakımdan, turizmi ciddi bir işbirliği alanı olarak gördüğümüzü belirtmek istiyorum.

Diğer bir konu da, sınıraşan özelliği nedeniyle önemli olan çevrenin korunması alanında yapılabilecek işbirliğidir. Bu alanda hem bizlere hem de vatandaşlarımıza ve sivil toplum örgütlerine büyük sorumluluklar düşmektedir.''

KOSOVA

Kosova'nın, bölgede dikkatle takip edilmesi gereken meselelerin başında geldiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, ''Kosova ile köklü tarihi, kültürel ve beşeri bağlara sahibiz. Kosova'da Türk azınlık, Türkiye'de de çok sayıda Kosova kökenli vatandaşımız, bulunmaktadır. Bu nedenle Kosova'daki gelişmeleri çok daha yakından takip ediyoruz'' dedi.

Kosova'da 1999 öncesine dönülmesi veya mevcut durumun korunabilmesinin mümkün olmadığının genel kabul gördüğüne dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu bakımdan, nihai statü görüşmelerinin Şubat ayı itibariyle başlamış olmasından memnuniyet duyuyoruz. Nihai statü görüşmelerinin, Kosova'da yaşayan bütün halkların üzerinde uzlaşacağı bir çözümle sonuçlanması temel beklentimizdir.

Varılacak nihai çözüm ne olursa olsun, yeni anayasada Kosova'nın çok kavimli, çok kültürlü, ademi merkeziyetçi yapısı teyit edilmelidir. Türkler dahil tüm halkların yerel ve merkezi yönetim organlarında hakça temsil edilmeleri sağlanmalıdır.

Yine, Karadağ'da 21 Mayıs'ta yapılacak referandumun sonucu da hem ilgili taraflar, hem de uluslararası toplum tarafından kabul edilmelidir. Bu, bölgede yeni gerginliklere yol açılmaması bakımından gereklidir.''

Erdoğan, sözlerinin sonunda, dönem başkanı olarak süreci etkinleştirmeye yönelik başarılı çalışmalarından dolayı Yunanistan'ı tebrik ederken, dönem başkanlığını devralacak Hırvatistan'a da başarı diledi.

Bu arada, Başbakan Erdoğan'ı, zirveye gelişinde Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis karşıladı. Erdoğan ve Karamanlis bir süre ayaküstü sohbet ettiler.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Türk bayrağını yerden aldı, örnek oldu
 AB'den Kürtlere PKK uyarısı
 Harem, selamlık, karışık
 İmam hatipliler kongrede
 'Gerilla' kavgası
 Van Savcısı'nın ihracına AB tepkisi
 İran Ankara'yı 'ısıttı'
 Baykal'ı konuşturmadılar
 Ağar'dan AKP'lilere: Hadi, anca gidersiniz!
 Erbakan'dan arkadaşına vefa
ASLI AYDINTAŞBAŞ
İşte o notanın perde arkası
Irak'ın geçen hafta...
YAVUZ DONAT
İktidar "rampada" zorlanıyor
İktidar otobüsü...
Provokatör Rum yine saçmaladı
Türkiye'ye gelen Rum milletvekili Matsakis, TSK'ya ve Türk bayrağına...
Samimiyet indirimi
TIR'a yüklenen 160 kilo eroinle ilgili yargılanan 6 sanıktan 4'ü için...
Küçük kızı Ürdün'de Arapça öğrenecek
Küçük kızı Ürdün'de Arapça öğrenecek
"Türbanlı okumak isteyen Arabistan’a gitsin" polemiği sürerken,...
Suudi Arabistan sefiresinin başı açık
Suudi Arabistan sefiresinin başı açık
Demirel ile Erdoğan arasındaki "Suudi Arabistan" polemiği, gözleri bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu