kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB'den Kürtlere PKK uyarısı
KPK toplantısı sona erdi

AB'den Kürtlere PKK uyarısı

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eş başkanı Hollandalı milletvekili Joost Lagendijk, ''Türkiye'de Kürtlerin PKK'nın şiddet taktiğine dur demek zorunda olduklarını, Kürtsiyasetçilerin bu cesareti göstereceklerini umduğunu'' söyledi.

Ankara'daki KPK toplantılarının ardından, ''Güneydoğuda Sivil Haklar'' konulu toplantıya katılmak üzere cumartesi günü Diyarbakır'a gideceğini belirten Lagendijk, AA'ya yaptığı açıklamada, ''Diyarbakır'da vereceğim mesaj şu olacak; Kürtlere şiddet yanlılarının taktiklerine boyun eğmemeleri çağrısı yapacağım.
Çünkü onlar çok ciddi bir hata içindeler'' dedi.

Lagendijk, ''Ben, Kürt siyasetçilerin, Kürt entelektüellerin, Kürthalkının PKK'ya karşı çıkıp, 'Bu eski moda şiddet taktiğini artık bırakın, bu bizi bir yere götürmez' demelerini istiyorum.

Diyarbakır'daki ana mesajım bu olacak. Umarım bu mesajım halka ulaşır.Çünkü durum böyle sürerse reformlar gerçekleşmez ve her iki tarafta daçözüm arayanlar susturulur'' diye konuştu.

''Türkiye'de Kürtlerin her zaman kavuşmayı arzuladıkları kültürel haklar ve bölgenin sosyo-ekonomik kalkınması konusunda tarihi bir fırsat olduğuna inandığını'' belirten Lagendijk, şunları kaydetti:

''İki nedenden ötürü böyle düşünüyorum. Birincisi bölgedeki gelişmeleri anlama ve çözüm geliştirme konusunda bence AK Parti öncekihükümetlere göre daha iyi bir konumda. İkincisi Avrupa Birliği'ne tam üyelik süreci Türkiye'de kim iktidara gelirse gelsin bu soruna çözüm bulunmasını zaruri hale getirecektir. Bu iki nedenden ötürü Kürtlerin de net bir işaret vermeleri, şiddet gibi geçmişte izledikleri taktiklere son verdiklerini, ileriye doğru giden tek yolun şiddet dışıbir yol olduğunu anladıklarını açıkça ortaya koymaları gereklidir.

Türkiye'de reform yapmak isteyenlerin reformlarını sürdürebilmelerini sağlayacak tek yol budur. Ancak şimdi gördüğümüz manzara her iki tarafta da sertlik yanlılarının öne geçmiş olduğudur. Ben sertlik yanlılarının öne geçmesini istemiyorum. Çünkü bu çözümsüzlük ve şiddetsarmalının sürmesi anlamına gelecektir.''

''Reformların sürmesi gerektiğini, örneğin Türk makamların televizyonda günde 45 dakikalık yayın yerine yerel Kürtçe yayın yapan televizyonların gelişmesine izin vermelerinin akıllıca bir adım olacağı'' görüşünü ifade eden Lagendijk, ''Tüm bunlar daha olması gereken şeyler. Ancak bunlar da sadece şiddete son verilmesi halinde gerçekleşecektir'' diye ekledi.

''Türk ve Kürt entelektüeller geçen yıl PKK'ya şiddete koşulsuz son vermesi çağrısı yaptılar'' diyen Lagendijk, ''Ancak ben Kürt siyasetçilerin de bu yönde açıklama yapmalarını bekliyorum. Bunun kendileri için zor olduğunu biliyorum, ancak geçmişle bağları koparıp geleceğe bakabilmek için cesur kişilere ihtiyaç var. Avrupa tarafındanbizim yapabileceğimiz şey Kürt toplumu içinde şiddetten uzak yöntemlerle çözüm arayanları desteklemektir. Ancak sonunda hangi yolu seçeceklerine Kürtler kendileri karar verirler. Bize düşen, sadece şiddet dışı yolun tek yol olduğunu onlara açıkça ilan etmektir'' dedi.

'BİZ TÜRKİYE'NİN BÖLÜNMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Türkiye'de bazı kesimlerin Avrupa Birliği'nin ve ABD'nin Türkiye'yi bölmek istedikleri yönündeki görüşlerini ilk duyduğu zaman ''hayretler içinde kaldığını'', ancak Türk tarihini, Osmanlı imparatorluğunun son dönemleri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarını okuduktan sonra ''bunun Türklerin içine işlemiş bir korku'' olduğunu anladığını belirten Lagendijk, ''Şimdi bu korkuların neden var olduğunu bir ölçüde anlıyorum. Ancak bu korkular tamamen yersiz. Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'nin üyeliğine destek veren, karşı çıkan, Kürtlerin hakları konusunda destek veren, karşı çıkan tüm parlamenterlere sorun, hepsi de Türkiye'yi bugünkü haliyle istediğini söyleyecektir. Biz Türkiye'nin bölünmesini istemiyoruz, Türkiye'nin bugünkü sınırları içinde tek bir ülke olarak Avrupa Birliği'ne girmesini istiyoruz'' dedi.

Hollandalı Yeşil parlamenter sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de birçok Kürt de Avrupa Birliği'nin bir parçası haline gelmiş, Türkiye'nin hem kendileri hem de çocukları için daha iyi bir gelecek olduğunu anlamaktadır. Çoğunluğun tek isteği daha fazla kültürel haklar ve bölgelerinin gelişmesidir. Bu gerçekleştiği zaman Kürtlerin büyük çoğunluğu Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin yararlarınıgöreceklerdir ve zaten geçtiğimiz birkaç yıldaki gelişmeler bunu göstermiştir. Kürtlerin çoğu müreffeh bir Türkiye'de yaşamak isteyecektir. Türkiye'nin bölünmesi ne Avrupa Birliği'nin veya bazı Avrupa güçlerinin ne de Kürtlerin çıkarınadır. Türkiye'den ayrılmış veher tarafı karayla çevrili, kendilerine hiçbir gelişme sağlamayacak bir ülke kurmak Kürtlerin de çıkarına değildir.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Türk bayrağını yerden aldı, örnek oldu
 Güneydoğu Avrupa İşbirliği zirvesi başladı
 Harem, selamlık, karışık
 İmam hatipliler kongrede
 'Gerilla' kavgası
 Van Savcısı'nın ihracına AB tepkisi
 İran Ankara'yı 'ısıttı'
 Baykal'ı konuşturmadılar
 Ağar'dan AKP'lilere: Hadi, anca gidersiniz!
 Erbakan'dan arkadaşına vefa
ASLI AYDINTAŞBAŞ
İşte o notanın perde arkası
Irak'ın geçen hafta...
YAVUZ DONAT
İktidar "rampada" zorlanıyor
İktidar otobüsü...
Provokatör Rum yine saçmaladı
Türkiye'ye gelen Rum milletvekili Matsakis, TSK'ya ve Türk bayrağına...
Samimiyet indirimi
TIR'a yüklenen 160 kilo eroinle ilgili yargılanan 6 sanıktan 4'ü için...
Küçük kızı Ürdün'de Arapça öğrenecek
Küçük kızı Ürdün'de Arapça öğrenecek
"Türbanlı okumak isteyen Arabistan’a gitsin" polemiği sürerken,...
Suudi Arabistan sefiresinin başı açık
Suudi Arabistan sefiresinin başı açık
Demirel ile Erdoğan arasındaki "Suudi Arabistan" polemiği, gözleri bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu