kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yalçın Özbey'e iade istemi
Özbey'in durumuna yarın karar verilecek

Yalçın Özbey'e iade istemi

Yalçın Özbey hakkında, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve Başyazarı Abdi İpekçi'nin öldürülmesine ilişkin yargılandığı dava kapsamında, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan ''iade talepnamesi'', Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24 Ekim 2000 tarihinde açılan dava kapsamında, gıyabi tutuklu olarak yargılanan Özbey hakkında ''iade talepnamesi'' hazırlandı. Talepname, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

Bundan sonraki işlemlerin Adalet Bakanlığı'nın Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağı belirtildi.

DAVANIN İDDİANAMESİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Abdi İpekçi'nin 1 Şubat 1979 tarihinde öldürülmesiyle ilgili İstanbul Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi'nde yargılanan Mehmet Ali Ağca'nın idam cezasına çarptırıldığı belirtiliyor.

Aynı davada yargılanan Yavuz Çaylan'ın ise 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığı kaydedilen iddianamede, diğer sanık Mehmet Şener hakkında da ''zaman aşımı'' nedeniyle ''takipsizlik'' kararı alındığı ifade ediliyor.

İddianamede, Yavuz Çaylan ile Mehmet Ali Ağca'nın, yargılandıkları süre içerisinde Yalçın Özbey'in suça katıldığından bahsetmediklerine değinilerek, 23 Kasım 1979 tarihinde tutuklu bulunduğu cezaevinden firar ettikten sonra Papa 2. Jean Paul'e silahlı saldırı düzenlemekten tutuklanan Ağca'nın, 1983 yılında Roma'da ifadesinin alındığı hatırlatılıyor.

Ağca'nın bu ifadesinde, İpekçi'yi öldüren kişinin kendisi değil Yalçın Özbey olduğunu, silahları temin eden Özbey'in cezaevinden firar ettikten sonra kendisini Taksim ve Kızıltoprak'ta sakladığını, yurtdışına çıkmasında yardımcı olduğunu, sahte pasaport ve kimlikler temin ettiğini anlattığı bildirilen iddianamede, Özbey'in firarda olması nedeniyle sorgulamasının yapılamadığı, istinabe yoluyla Belçika'da alınan ifadesinde ise sorulara yanıt vermediği ve suçlamaları reddettiği anlatılıyor.

İddianamede, Yalçın Özbey'in, Abdi İpekçi'nin öldürülmesi eylemine karıştığına dair emareler de şöyle sıralanıyor: ''İpekçi'nin öldürülmesinden önce Ağca'nın hesaplarına bazı paralar yatırılmıştır. Adres olarak da Yalçın Özbey'in Aksaray Mustafa Kemal Bulvarı Tıntaş İşhanı'nda bulunan emlak bürosu verilmiştir. Bu paraların, Abdi İpekçi'nin öldürülmesi için sanığın hesabına yatırıldığı iddiaları mevcuttur.

Özbey, İpekçi'nin öldürülmesinden önce 34 RT 601 plakalı otomobili Hasan Hüseyin Şener'e satmış, Ağca da cezaevinden firar ettikten sonra bu araç ile kaçırılmıştır. Suç tarihinden önce Mehmet Ali Ağca ile Yalçın Özbey'in aynı evde kaldıkları ve birlikte emlak işi yaptıkları sabittir.''

YUSUF ÇELİKKAYA


Ünye Kapalı Cezaevi'nde ''Gasp'' ve ''Hırsızlık'' suçlarından hükümlü bulunan Yusuf Çelikkaya'nın da 4 Ocak 2000 tarihinde el yazısıyla yazdığı dilekçesinde, İpekçi'nin öldürülmesiyle bağlantısı olduğunu ifade ettiği kaydedilen iddianamede, Çelikkaya'nın, 1978 yılında İpekçi'nin öldürülmesinin Abdullah Çatlı, Mehmet Ali Ağca, Mehmet Şener, Yavuz Çaylan, Oral Çelik ve kendisi tarafından planlandığını anlattığı belirtiliyor.

İddianamede, Çelikkaya'nın ayrıca, Eskişehir Özel Tip Cezaevi'ne nakli sağlandığı takdirde açıklamalarda bulunacağını bildirdiği ifade ediliyor. Şimdiye kadar hakkında soruşturma yapılmamış olan Yusuf Çelikkaya ile hakkında 6 Aralık 1983 tarihinde gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Yalçın Özbey için ''zaman aşımı''nın dolmadığı vurgulanan iddianamede,Özbey ile Çelikkaya'nın ''Taammüden adam öldürmek suçuna katılmak''tan dolayı 20 yıldan aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası istemiyle yargılanması talep ediliyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AB'den Baydemir ve DTP'ye: "Terörü kınayın!"
 Erdoğan'dan AP'ye sert yanıt
 "Erbakan Kanunu" geçti
 Danıştay'dan Başbakan'a tepki
 Demokrasiden taviz yok
 Baydemir'den yabancı din adamlarına yemek
 Danıştay seçimlerinde ilk gün sonuç alınamadı
 Başbakan TÜSİAD'ı eleştirdi
 KKTC'de sayım yapılacak
 Seçmen başına 5 YTL
 'Molotofluların fotoğrafını örnek gösteren ne yapıyor?'
 "Kürtler 'Türkiye bizim vatanımızdır' desin"
 Ağar: Memleket OHAL'e gitmesin
 'Milliyetçiliğin siyasi patenti elimizde'
 AB'li vekillerin 'iç savaş' sözü ayaklandırdı
YAVUZ DONAT
Mehmet Ağar "araziye" çıkarken...
Mehmet Ağar...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ahmet Türk gerçekten bildiriye imza attı mı?
Güneydoğu...
3 kişiyi öldüren kaçak kat yıkıldı
Sosyetenin gözde mekânlarından Reina'nın, duvarının yıkılması sonucu...
Boğaz Köprüsü 32 yıl sonra ışıl ışıl olacak
İstanbul turizm platformunun önemle üzerinde durduğu Boğaziçi...
'Baba mezarımı kazın' dedi, şehit oldu
'Baba mezarımı kazın' dedi, şehit oldu
Şırnak'ta teröristlerle çıkan çatışmada 5 asker yaşamını yitirdi.
Akbil ortaya çıkardı: Hedef Akmerkez'di
Akbil ortaya çıkardı: Hedef Akmerkez'di
Kiler Market'e bombalı saldırı sonrası yakalanan Hatice Bozkurt'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu