kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cemil Çiçek
Seçmen başına 5 YTL
Transfere ceza geliyor

Sen çal çocuğun zengin olsun

AK Parti'nin "mal bildirimi şeffaflaşacak" diye övünerek açıkladığı taslak yasalaşırsa, haksız edinilen mala devlet el koyamayacak.

Adalet Bakanı Çiçek ve AK Parti Grup Başkanvekili Ergin, basın toplantısıyla Mal Bildirimi Yasası'nda değişiklik yapan taslağı açıkladılar. Taslak, şimdiki yasanın temel direği olan "haksız edinilen malın zoralımı" uygulamasını ortadan kaldırıyor.

SEÇMEN BAŞINA 5 YTL
Taslak, siyasetin finansmanını da kontrol etmeyi amaçlıyor. Milletvekili ve belediye başkan adayı seçim bölgesinde her bir seçmen için ancak 5 YTL harcama yapabilecek. Taslak vekil transferine de ceza getiriyor.

Taslak kimleri kurtaracak?
Taslak yasalaşırsa, emekli Oramiral Erdil'in haksız edindiği malların zoralımı olamayacak. Eski Bakan Koray Aydın da mahkûm olsa bile hapse girmeyecek.


Seçmen başına 5 YTL

Mal bildirimi yasa taslağı, siyasetin finansmanını da kontrol altına alıyor. Milletvekili ve belediye başkan adayı her bir seçmen için 500 kuruştan fazla harcama yapamayacak.

Mal Bildirimi Yasa Taslağına göre, milletvekili adayları seçim bölgesinde her seçmen için 5 YTL'den fazla harcama yapamayacak. AK Parti, "Mal Bildirimi Yasası" nda "şeffaflık" için değişiklik önerdi. Ancak taslak, yürürlükteki yasanın en önemli yaptırımlarını ortadan kaldırıyor. Haksız edinilen mallar, edinenin yanına kalacak. Taslak bu haliyle yasalaşırsa Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral İlhami Erdil, Yüce Divan'da yargılanan eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın gibi ünlü isimler de yasadan yararlanacak. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile
AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, "Mal Bildirimi Yasası"nda yapılacak değişikler ve yeni hazırlanan "Siyasetin Finansmanı Yasa Taslağı" nı dün açıkladı. Buna göre öngörülen değişiklikler şöyle:

* SINIR 5 YTL: Mal Bildirimi Yasa Taslağı ile birlikte açıklanan "Siyasetin Finansmanı Taslağı" da özellikle seçimler öncesinde yapılan harcamaları kontrol altına almayı amaçladı. Buna göre, adaylar ve siyasi partiler bir bankada "seçim hesabı" açtıracak ve her işlemi burada yapacak. Aday, seçim bölgesindeki her bir seçmen için 5 YTL'den fazla harcama yapamayacak. Yasaya aykırı yardım ve bağış alan adaylara 500 bin YTL'ye kadar para cezası verilecek.

* MALLAR KALIYOR: Yürürlükteki yasa, haksız edinilen malların zoralımına ve Hazine'ye devrini öngörüyor, eğer haksız edinilen mal bulunamazsa bu suçu işleyen kişilere malın değerinde para cezası veriliyordu. Taslak, bu maddenin tamamen kaldırılmasını, bunun yerine en fazla 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesini öngördü. Bu miktardaki adli para cezası da bugünkü değerlere göre en fazla 500 bin YTL.

* PARA VER KURTUL: Mevcut yasaya göre haksız mal edindiği veya yanlış mal beyanında bulunduğu belirlenen kişi bir gün bile olsa hapis cezası alsa bu ceza paraya çevrilemiyor, ertelenemiyor. Taslakta haksız mal edinen veya gerçeğe aykırı mal beyanında bulunan kişinin cezasının indirim hükümleriyle 2 yılın altına düşmesi halinde bu ceza, paraya çevrilip ertelenebilecek.

* ŞEFFAFLIK ŞEFFAF DEĞİL: Mevcut yasa, kişinin mal beyanının gizli tutulmasını öngörüyor. Taslakta, "şeffaflık" için sadece "mal bildiriminde açıklık esastır" demekle yetinildi. Taslak, mal beyanının gerçeğe aykırı olarak açıklamaya verilen 1 yıllık hapis cezasını kaldırıyor.

* ORTAKLIKTA SAKINCA YOK: Yasa Taslağı, milletvekillerinin şirket ortağı olmalarında sakınca görmüyor. Yeni taslağa göre milletvekillerinin ortak olduğu veya yönetim kurulunda bulunduğu şirketler kamu ihalelerine ve özelleştirme ihalelerine katılamayacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Molotofluların fotoğrafını örnek gösteren ne yapıyor?'
 "Kürtler 'Türkiye bizim vatanımızdır' desin"
 Ağar: Memleket OHAL'e gitmesin
 'Milliyetçiliğin siyasi patenti elimizde'
 AB'li vekillerin 'iç savaş' sözü ayaklandırdı
YAVUZ DONAT
Mehmet Ağar "araziye" çıkarken...
Mehmet Ağar...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ahmet Türk gerçekten bildiriye imza attı mı?
Güneydoğu...
3 kişiyi öldüren kaçak kat yıkıldı
Sosyetenin gözde mekânlarından Reina'nın, duvarının yıkılması sonucu...
Boğaz Köprüsü 32 yıl sonra ışıl ışıl olacak
İstanbul turizm platformunun önemle üzerinde durduğu Boğaziçi...
'Baba mezarımı kazın' dedi, şehit oldu
'Baba mezarımı kazın' dedi, şehit oldu
Şırnak'ta teröristlerle çıkan çatışmada 5 asker yaşamını yitirdi.
Akbil ortaya çıkardı: Hedef Akmerkez'di
Akbil ortaya çıkardı: Hedef Akmerkez'di
Kiler Market'e bombalı saldırı sonrası yakalanan Hatice Bozkurt'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu