kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Demokrasiden taviz yok

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin demokratik açılımından geriye dönüşün söz konusu olmayacağını, bununla birlikte terörle daha etkin mücadele için gerekli adımların atılacağını söyledi.

Gül, Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet ile Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.Bakan Gül, bir soru üzerine, ''Türkiye'nin demokratik standartlarını giderek daha güçlendireceklerini'' belirterek, ''Türkiye'nin demokratik açılımından kesinlikle geriye gidiş söz konusu olmayacak, ama terörle daha etkin mücadele etmek için de şüphesiz ki gerekli adımları atacağız'' dedi.

Bunların birbirine zıt şeyler olmadığını ifade eden Gül, ''Bunlar aynı zamanda demokrasiyi de korumakla ilgilidir. Bunların çalışmaları yapılıyor, önümüzdeki günlerde de görürsünüz'' dedi.

Avusturya'nın, Türkiye ile müzakerelerin ''Eğitim ve kültür'' faslının siyasi kriterlere bağlanması konusunun ''iç belgeyle'' çözümlenmesine yönelik bir öneri getirdiğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Gül, söz konusu fasıl dahil 14 fasılda taramaların gayet başarıyla tamamlandığını söyledi.

''Bilim ve teknoloji'' faslı ile ilgili fiili müzakerelere başlamak için AB'den bir mektup aldıklarını ve bununla ilgili Türkiye'nin pozisyon kağıdını gönderdiklerini belirten Gül, ''Eğitim ve kültür'' faslı ile ilgili AB'den mektup beklendiğini, ona göre de Türkiye'nin pozisyon kağıdını hazırlayacağını, görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Bu konuların teknik konular olduğunu ifade eden Gül, ''Tabii ki her faslın kendisine has tartışılacak konuları vardır. Bazı fasıllar vardır ki, politik meseleler orada konuşulur, bazı fasıllar vardır ki,tamamen teknik konulardır. Bunlar Türkiye'nin üzerinde titizlikle durduğu konulardır'' diye konuştu.

Gül, geçen ay Avusturya'ya yaptığı ziyaret sırasında bu konuları çok açık bir şekilde muhataplarıyla paylaştığını, Türkiye'nin bu konuyla ilgili görüşlerini anlattığını belirterek, ''Ümit ediyorum ki,bu süreç gayet başarılı şekilde devam edecektir'' dedi.

Türkiye ve bazı Arap ülkeleri istihbarat birimlerinin Irak hakkında Ürdün'de bir araya geldikleri yolundaki iddialar konusunda Gül, Irak'a ilişkin birçok çalışmanın olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Irak'ın güvenlikli olması, bu ülkenin istikrara kavuşması, toprak ve siyasi birliğini koruyup, barışı kendi içinde ve komşularıyla tesis etmesi sadece bizim değil, başta komşu ülkeler olmak üzere birçok diğer ülkenin de arzu ettiği şeydir. Bu yönde pek çok çalışma vardır. Hükümetler arasında, hükümetlerin verdiği yetkilerçerçevesinde çeşitli otoriteler arasında yakın işbirliği normaldir ve garipsenecek şeyler değildir. Çünkü Irak'ta uluslararası işbirliğine ihtiyaç vardır. Bu işbirliğinin her seviyede olması gerekir.''

Gül, Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzaniile ilgili bir gazetede yayımlanan haberin hatırlatılması üzerine, ''Bunları sansasyon haberler olarak görüyorum. Hangi doküman nedir, anlamakta güçlük çekiyorum. Hangi devlet görevlileri, bunlar gizliyse,bu gizli dokümanları kim kime vermiş. Bunları farklı bir gazetecilik stili olarak görüyorum'' dedi.

PAET'TEN KIBRIS DEĞERLENDİRMESİ

Estonya Dışişleri Bakanı Paet, Türkiye'nin Kıbrıs Eylem Planı'na ilişkin görüşünün sorulması üzerine, ülkesinin Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde çözülmesinden yana olduğunu kaydetti.

Kıbrıs'la ilgili yapıcı müzakerelerin bir an önce başlaması ve bu görüşmelerden ilgili tüm taraflar için olumlu sonuçların çıkmasını beklediklerini ifade eden Paet, böylelikle adanın istikrara kavuşmasının sağlanacağını söyledi.

Paet, ''Kıbrıs müzakerelerinin BM himayesinde en kısa sürede başlamasını umut ediyoruz'' diye konuştu.

BASIN TOPLANTISI

Gül, ortak basın toplantısında, Türkiye'nin NATO Konseyi kararı çerçevesinde, 1 Nisan-31 Temmuz 2006 tarihleri arasını kapsayan 9. dönemde, Baltık ülkelerinin hava sahalarında ''hava polisliği'' görevini üstlendiğini hatırlatarak, bunun iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştireceğine inandığını söyledi.

İki ülke ilişkilerinde başka bazı iyi gelişmeler de olduğunu belirten Gül, kültür, turizm ve ticaret alanlarında ümit verici gelişmeler olduğunu kaydetti.

Gül, Türkiye'nin Estonyalılar için iyi bir turizm güzergahı olduğuna dikkat çekerek, her yıl Estonya'dan çok turist geldiğini ve bundan gurur duyduklarını belirtti.

Bakan Gül, ilişkileri her bakımdan geliştirme konusunda iki ülke hükümetinin de samimi niyeti bulunduğuna işaret ederek, görüşmelerde Türkiye'nin Kıbrıs'a dair görüşlerini bir kez daha anlattıklarını, toplantının devam eden bölümünde de bölgesel ve uluslararası konuları ele alacaklarını bildirdi.

ESTONYA'DAN AB SÜRECİNE DESTEK

Estonya Dışişleri Bakanı Paet de, basın toplantısında, böyle güzelbir bahar havasında Türkiye'yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, insanların döndükten sonra neden bir kez daha Türkiye'ye gitmek istediğini böylelikle çok iyi anladığını belirtti.

Türk heyeti ile yapılan görüşmelerde birbirleriyle iyi haberler paylaştıklarını söyleyen Paet, Türkiye'nin hava polisliği görevini üstlenmesinden dolayı çok memnun olduklarını ifade etti.

Paet, Türkiye ile hep iyi ilişkileri olduğunu belirterek, Estonya NATO'ya katılmak istediğinde Türkiye'nin verdiği destekten dolayı minnettar olduklarını, kendilerinin de aynı şekilde Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde destek verebileceklerini kaydetti. Paet, bu sürecin iyi bir şekilde gecikme olmaksızın ilerlemesini istediklerini de söyledi.

Konuk Bakan, iki ülke arasında NATO bünyesinde de iyi bir işbirliği bulunduğunu, bu işbirliğinin başka örgütlerde de kurulması imkanları üzerinde durduklarını bildirdi.

Türkiye'nin Afganistan'daki durumun normalleşmesi için aktif rol aldığını hatırlatan Paet, kendilerinin de şimdiye kadar bu ülkeye verdikleri desteği sürdüreceklerini kaydetti.

Paet, Estonya'nın başkenti Talin'de Türk kültürü günlerinin düzenlendiğini anımsatarak, Estonya'ya daha çok Türk turistin gelmesini istediklerini belirtti.

Konuk Bakan, Türkiye ile Estonya'nın son yıllarda hızlı bir büyümeiçinde olmalarından dolayı ekonomik açıdan da benzer iki ülke olduklarını sözlerine ekledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AB'den Baydemir ve DTP'ye: "Terörü kınayın!"
 Erdoğan'dan AP'ye sert yanıt
 "Erbakan Kanunu" geçti
 Danıştay'dan Başbakan'a tepki
 Yalçın Özbey'e iade istemi
 Baydemir'den yabancı din adamlarına yemek
 Danıştay seçimlerinde ilk gün sonuç alınamadı
 Başbakan TÜSİAD'ı eleştirdi
 KKTC'de sayım yapılacak
 Seçmen başına 5 YTL
 'Molotofluların fotoğrafını örnek gösteren ne yapıyor?'
 "Kürtler 'Türkiye bizim vatanımızdır' desin"
 Ağar: Memleket OHAL'e gitmesin
 'Milliyetçiliğin siyasi patenti elimizde'
 AB'li vekillerin 'iç savaş' sözü ayaklandırdı
YAVUZ DONAT
Mehmet Ağar "araziye" çıkarken...
Mehmet Ağar...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ahmet Türk gerçekten bildiriye imza attı mı?
Güneydoğu...
3 kişiyi öldüren kaçak kat yıkıldı
Sosyetenin gözde mekânlarından Reina'nın, duvarının yıkılması sonucu...
Boğaz Köprüsü 32 yıl sonra ışıl ışıl olacak
İstanbul turizm platformunun önemle üzerinde durduğu Boğaziçi...
'Baba mezarımı kazın' dedi, şehit oldu
'Baba mezarımı kazın' dedi, şehit oldu
Şırnak'ta teröristlerle çıkan çatışmada 5 asker yaşamını yitirdi.
Akbil ortaya çıkardı: Hedef Akmerkez'di
Akbil ortaya çıkardı: Hedef Akmerkez'di
Kiler Market'e bombalı saldırı sonrası yakalanan Hatice Bozkurt'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu