kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Polis, cinnet, intihar

Polis Koleji'ne ve Polis Akademisi'ne başvuranlarda "Ruhsal sağlığının tam olması ve geçmişinde hiçbir intihar girişimi bulunmaması" ana koşullar arasında sayılıyor. Adaylar bu konuda çok sıkı kontrolden geçiriliyor. Ancak meslek grupları içinde en çok intihar vakasına polislerde rastlanıyor. Neden?.

Ankara ve Bursa'daki iki Polis Koleji ile yine Ankara'daki Polis Akademisi'ne giriş sınavları, her yıl olduğu gibi TemmuzAğustos aylarında yapılacak.
Emniyet müdürlükleri panolarına asılan sınav duyurularında adaylarda aranan koşullar arasında iki maddenin altı siyah kalemle çizildi:
* Sinir sistemi yönünden tam ve sağlıklı olacak.
* Ruhsal yönden tam ve sağlıklı olacak. Geçmişinde ve halen hiçbir ruhsal hastalık, intihar girişimi veya kişilik bozukluğu bulunmayacak.
Sinirsel ve ruhsal sağlığına bu kadar önem verilen, öğrenimleri boyunca da düzenli olarak kontrolden geçirilen polis adayları, mesleğe başladıktan birkaç yıl sonra "En sorunlu grup" haline geliyorlar. Hem de her emniyet müdürlüğünde sürekli bir psikolog görevlendirilmesi gerekecek kadar...
"Sapasağlam emniyet teşkilatına katılan gençler nasıl birkaç yılda cinnet noktasına geliyor" sorusu, iki günde üç emniyet mensubunun intiharıyla bir kez daha kamuoyu gündemine girdi.
Aslında yanıtı belli soru bu: Çalışma ve yaşam koşulları. Sözü Türk Polisi üstüne 15 yıldır akademik çalışma yapan Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ayhan ve Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği yöneticisi Ahmet Gezelge gibi uzmanlara bırakalım: Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre günlük çalışma süresi 8 saat olmalı ama Türkiye'de polis 12 saat görev yapıyor. Dahası çoğu kez günde 10 saate kadar fazla mesai yapması olağan kabul ediliyor.
Yine ILO hesabıyla, diğer kamu görevlileri yılda toplam 1700 saat çalışırken, poliste bu süre 3400 saati geçiyor. Emniyet mensuplarının ortalama yıllık fazla mesai toplamı 1764 saate ulaşıyor.

Devletin
en dar gelirli kesimi
Genelde öğle yemek araları bile olmayan, haftada sadece bir gün tatil yapabilen polis, böylesine ağır yüke karşılık, diğer memurlardan yüzde 30 daha az ücret alıyor. Çalışırken de, emekli olunca da.
Polis düşük maaş nedeniyle esnaf gözünde güven ve saygınlığını yitirince kaçınılmaz olarak kredi kartlarına sarılıyor. Her polis 56 kredi kartı taşıyor. Bir kartın borcunu diğer kartla ödemeye çalışıyor. Tabii bir süre sonra limitler doluyor, maaş kartların asgari ödeme tutarını bile karşılamaya yetmiyor.
Sonuç? Stresin denetimden çıkması. Cinnet. Son aşama "Yaşam hakkından vazgeçme", yani beylik tabancasıyla intihar. Bazen çoluk-çocuğunu da katlederek...
Verilere göre, poliste en yaygın ölüm nedenleri kalp, kanser ve intihar. Üçünün de kaynağı stres. Düşünün; intihar eden polis sayısı (10 yılda 320 dolayında), görevde şehit düşenlerin iki katını aşıyor.
Hükümet Meclis'e getirmeye hazırlandığı yasa tasarısıyla polislere ek zam yapmayı planlıyor. Ancak 100 lira civarında olacağı ifade edilen bu iyileştirmenin, polisin mali sorunlardan kaynaklanan srtes katsayısını düşüreceğinden kuşkuluyuz.
Uzmanlar, polis için öncelikle yeni bir personel yasası çıkarılması ve çalışma süresinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Bize email gönderen bir komiserin belirttiği gibi, her 10 Nisan'da (Polis teşkilatının kuruluş yıldönümü) söz verilip daha sonra unutulan "Müjde paketleri" artık bu kez açılmalı. Başbakan Erdoğan ile İçişleri Bakanı Aksu başta olmak üzere iktidar kadrolarına Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin bir kararını hatırlatmakta yarar görüyoruz:
Polisin başarılı olabilmesi için; mesleki, psikolojik ve mali koşulları, teşkilatın birliğini, tarafsızlığını ve onurunu koruyacak nitelikte olmalı ve mutlaka ama mutlaka maddi sıkıntı çekmesi önlenmeli...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ufuktaki ikilem   / 22-02-2006
 Riski paylaşmak   / 21-02-2006
 Ölüme götüren borç   / 20-02-2006
 Diyaloga veda mı?   / 19-02-2006
 Diplomatik kaynak   / 18-02-2006
 Hamas ve zamanlama   / 17-02-2006
 Haddam'ın önemi   / 16-02-2006
 Makro ve mikro   / 15-02-2006
 Bitmeyen tartışma   / 14-02-2006
 Satır araları   / 13-02-2006
YILMAZ ÖZDİL
Yıllık izin
Yazarımız yıllık izninin bir bölümünü...
ERGUN BABAHAN
Üç sene doldu Sayın Erdoğan
Başbakan Erdoğan...
UMUR TALU
Öylesine notlar
Kredi cartı: Borcunu zamanında...
FATİH ALTAYLI
Polis "imdat" diyor
3 günde 3 polis intihar edince,...
ERDAL ŞAFAK
Polis, cinnet, intihar
Polis Koleji'ne ve Polis...
'Yanlış bir politikaydı'
Irak'ın işgalini, demokrasi getirmek için gerekirse askeri güç...
Kutsal Şii camisine bombalı saldırı
Irak'ta Şiiler'in kutsal kabul ettiği Askeriye Türbesi'ne bombalı...
Önümüzdeki maça bakacağız: 4-0
Önümüzdeki maça bakacağız: 4-0
Bu tür maçlarda F.Bahçe eleştirildiğinde suç oluyor. Aralarında büyük...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu