kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal: Bu tutum ciddi sorunlar getirir
Meşal: Türkiye'nin ilerlemesini istiyoruz
Baykal: Bu tutum ciddi sorunlar getirir
Mumcu: Hükümet konuyu eline yüzüne bulaştırmıştır
Demirel: Çok erken bir ziyaret

Baykal: Bu tutum ciddi sorunlar getirir

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hamas'ın Türkiye ziyaretiyle ilgili, ''Türkiye'nin tek taraflı bir kararla, Dışişleri Bakanlığı'nı da devre dışı tutarak böyle bir olup bittiye sürüklenmiş olması ciddi sorunları beraberinde getirecektir'' dedi.

Baykal, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Hamas lideri Halid Meşal ve beraberindeki heyetin Türkiye'yi ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ziyaretin hem Türkiye'de, hem de uluslararası kamuoyunda büyük bir heyecan yarattığını ifade eden Baykal, ''Bu konu öyle
anlaşılıyor ki Türkiye'nin dış politikası açısından çok yeni bir durumun ortaya çıktığını göstermektedir. Bu olayın hangi düşünceyle, nasıl, nerelerde hazırlanarak gerçekleştirildiği büyük önem kazanmıştır'' diye konuştu.

Türkiye'nin uzun bir süreden beri Ortadoğu'da tutarlı bir dış politikayı kararlılıkla sürdürdüğüne işaret eden Baykal, bu politikanın Türkiye'nin tarihsel doğrultusunu yansıttığını söyledi. Baykal, şunları kaydetti:

''Bu politikada biz bölgedeki tartışmalara taraf haline gelmemeye özen gösteriyoruz. Bölgedeki şiddet ve terör olayları karşısında çok kararlı, net bir tavır takınıyoruz. Hiçbir yerde esnemeyen, tutarsızlığa düşmeyen, teröre ve şiddete karşı kararlı bir tavrı Türkiye bütün kurumlarıyla paylaşarak sürdürüyor. Hamas, AB'nin ve Türkiye'nin terörist örgütler listesinde yer alanbir kuruluştur. Filistin'de bir süre önce yapılan seçimlerde bir başarı sergilenmiştir. Bu durumun Hamas açısından da Filistin açısından da İsrail-Filistin ilişkileri açısından da yeni bir dönemin başlangıcını oluşturması herkesin ortak temennisidir. Hamas'ın seçim kazandıktan sonra yeni bir dönemi açmasını herkes ilgiyle beklemektedir.

Böyle bir süreç şekillenmeye başlamışken, daha taşlar yerine oturmamışken, durum netleşmemişken, daha dünya kamuoyu şiddetin açıkça reddedildiği yeni bir barış ve müzakere sürecinin başlamasını sağlamaya gayret ederken Türkiye'nin tek taraflı bir kararla siyaset oluşturma kurumlarının katkılarını da almadan, Dışişleri Bakanlığı'nı da devre dışı tutarak böyle bir olup bittiye sürüklenmiş olması ciddi sorunları, sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Bundan büyük üzüntü duyuyorum.''

''ŞİMDİDEN DIŞ POLİTİKADA SIKINTILAR BAŞLAMIŞTIR''

Bu durumda Türkiye'nin şiddet ve terör karşısındaki kararlı çizgisinin de tartışmaya açılacağını savunan Baykal, Türkiye'nin önemli bölge ülkeleri, AB ve ABD ile ilişkileri açısından da sorunlar ve sıkıntıların ortaya çıkacağını söyledi.

CHP Lideri Baykal, ''Bu ani, içgüdüsel karar ve açılım, dış politikamızda daha şimdiden ciddi sıkıntılar yaratmaya başlamıştır. Öyle anlaşılıyor ki iyi hazırlanmadığı için olayın sorumlusu kimdir, ne yapmak üzere Hamas lideri çağrılmıştır, kiminle görüşecektir, görüşmenin düzeyi ve niteliği ne olacaktır konuları olay başladıktan sonra şekillenmiştir'' diye konuştu.

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye, bu konudaki açılımını kararlılıkla arkasında durarak taşıyamamıştır. Başbakan'ın planlanan randevusu gerçekleştirilememiştir. Uluslararası telkinler, baskılar, bu ziyaret ciddi düşünülüp hazırlanmadığı için, ciddi sıkıntılar ortaya koymuştur. Türkiye, bu konuda baskılarla yönlendirilebilen, aldığı kararı uygulayamayan bir ülke konumuna sürüklenmiştir. Bütün bunlar Türkiye bakımından çok ciddi bir dış politika zafiyeti olarak gözükmektedir.

Özel temaslarla, eski dayanışmalarla, Türkiye'nin tarihsel dış politikası tutarsızlığa sürüklenmiştir. Bundan büyük üzüntü duyuyorum.Hükümet bu konuyu tartışmamış, danışmamış, devlet kurumlarıyla paylaşmamıştır. Gizli kapaklı ilişkiler sonucunda, nereden kaynaklandığı bilinmeyen temaslar sonucunda böyle bir girişimde bulunulmuştur. Bu girişimin planlandığı şekilde götürülmesi de mümkün olmamıştır. Bu temas, bir mahcubiyet içinde götürülmüştür.''

''MAHCUBİYETİN AÇIK GÖSTERGESİ''


Baykal, AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen görüşmenin ardından yapılan açıklama sırasında kürsüdeki parti ambleminin kapatıldığına da dikkati çekerek, bunun mahcubiyetin açık göstergesi olduğunu savundu.

Deniz Baykal, Filistin'de demokratik bir seçimle ortaya çıkan yeni yönetimin bir an önce şiddet ve terör karşısında net bir tavır takınmasını, İsrail'in meşru sınırları içinde varlığını kabul etmesini ve kararlaştırılmış barış sürecini benimseyerek müzakerelere girmesini memnuniyetle karşılayacaklarını belirtti.

CHP Genel Başkanı Baykal, bu çerçevedeki gelişmeler daha netleşmeden altyapısı oluşturulmamış bir kopuk kararla girişimde bulunulmasının Türkiye'nin uzun vadeli yararlarını sıkıntıya düşürmesinden kaygı duyduklarını ifade etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Dışişleri Bakanlığı İsrail'e tepkili
 Türkiye Yunan subayları dinledi iddiası
 Hamas'tan sürpriz Ankara çıkarması
 İsrail: Öcalan'ı kabul etsek ne hissederdiniz
 'Hâkim karar öncesi Kuran'a bakmalı'
 Erdoğan'a 'lan' protestosu
 Çiçek: Kızlık soyadı boşluğunu dolduracağız
MUHARREM SARIKAYA
Gül, daveti Livni'ye bildirdi
Hamas'ın siyasi lideri...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Batı'da Hamas rahatsızlığı
Hamas lideri Haled Meşal'ın...
YAVUZ DONAT
Erken uyarı
Önce birkaç rakam: Nüfusun 25 milyonu hâlâ...
Bir nikâh bir cenaze
11 Şubat'ta evlenen genç çifti nikâhtan bir gün sonra geçirdikleri...
Harika karşı atağa geçti
Harika Avcı, kendisine 50 bin YTL'lik tazminat davası açan 18 yıllık...
'Öcalan, biletini kendi alıp tarifeli uçakla gitti'
'Öcalan, biletini kendi alıp tarifeli uçakla gitti'
Şam yönetiminin lideri Başar Esad ile kriz yaşadığı için, ülkesini...
Askere 'Ebu Garib' davası
Askere 'Ebu Garib' davası
Askeri cezaevinde dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen erle ilgili...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu