kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Öcalan, biletini kendi alıp tarifeli uçakla gitti'
"İnşallah sonraki röportajı birkaç ay içinde Şam'da yapacağız"
Perdeler bile açılmadı
Suriye elçisi, Öcalan'ın teklif mektubunu Erbakan'a verdi

Apo'yu Şam'dan nazikçe kovdum

Suriye'nin sürgündeki iki numaralı ismi Haddam 1998'de Türkiye ile Şam arasında yaşanan Öcalan krizini ilk kez anlattı.

"Türkiye savaş konusunda ciddiydi. Saatlerce süren bir toplantı sonunda karar alındı: Apo gidecekti... Onu makamıma çağırdım ve konuştuk... Tarifeli bir uçağa bindi ve Atina'ya gitti. ABD bastırınca da Moskova'ya uçtu..."

MEKTUP ERBAKAN'A
Dönemin Başbakanı Erbakan, Cemaat-ül İslam'dan PKK için arabuluculuk istemiş. Onlar da bize başvurdu. Öcalan bir teklif mektubu yazdı. Bu mektubu büyükelçiliğimiz aracılığıyla Erbakan'a verdik... O da okudu ve...

İŞTE O KİBARCA 'GİT' KONUŞMASI
HADDAM: Türkiye savaş konusunda ciddi mi?
ÖCALAN: Evet.
H: Savaş olursa nerede olur?
Ö: Kamışlı ve Halep bölgesinde olur.
H: Bu gerginlikten çıkmak, savaştan kurtulmak için ne yapmak gerekir?
Ö: Bunun için benim Suriye'den gitmem gerekir.
H: Öcalan, sen zeki bir adamsın. Peki ne zaman gidersin?
Ö: Birkaç gün zaman istiyorum...


'Öcalan, biletini kendi alıp tarifeli uçakla gitti'

Şam yönetiminin lideri Başar Esad ile kriz yaşadığı için, ülkesini geçen haziranda terk eden Suriye'nin iki numaralı ismi Haddam, Lüksemburg'da SABAH'a konuştu.

Başar Esad ile yaşadığı kriz üzerine geçen Haziran'da ülkesini terk eden, Suriye'nin iki numaralı ismi Abdülhalim Haddam, Lüksemburg'da SABAH'a konuştu Tüm dünyayı sarsan, Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastinin perde arkasından, Türkiye ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Abdullah Öcalan krizine kadar Haddam'ın anlattıkları gündemi değiştirecek. 'Hariri'nin ölüm emrini kim verdi, işin içinde kimler rol oynadı, Başar Esad'ı nasıl devirmeyi planlıyor?' Abdülhalim Haddam, tüm bunların hepsini, teker teker açıkladı. Haddam, son döneme damgasını vuran ancak hala tam aydınlanmayan terörist PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'ın yıllar süren Suriye macerasına dair tüm bilinmeyenleri de anlattı. Türkiye ve dünya ilk kez bu açıklamalarla bu dönemde neler yaşandığını öğrenecek. Abdullah Öcalan'ı Suriye'ye kim getirdi? Öcalan'ın varlığını sürekli inkar eden Suriye'de terörist başıyla kim, nasıl, nerede görüştü? Öcalan'ın ülkeden çıkarılması kararı nasıl alındı? Yeni Suriye Devlet Başkan Yardımcısı olan Faruk Şara, Öcalan'a "çık" emrini neden iletemedi, bu kararı kim tebliğ etti? Öcalan ne dedi, ülkeden çıkış kararında Türkiye ile ilgili söylediği kritik söz neydi? Öcalan kendisine "Türkler gerçekten ciddi mi? Bizi vuracaklar mı" diye sorulduğunda, ne yanıt verdi? Suriye'den asıl nereye gitti? Moskova'ya geçişi öncesinde hangi istihbarat örgütleri ile irtibat kurdu? Suriye, PKK ile Türkiye arasında nasıl arabuluculuk yaptı?. İşte bir dönemi aydınlatanÖcalan Suriye’den çıktıktan sonra Türkiye’nin nefesini her an ensesinde hissederek ülkelerarası mekik dokumuştu.bu soruların bizzat Haddam'ın ağzından çok konuşulacak yanıtları...

Öcalan'ı kim getirdi?
Abdullah Öcalan'ın Suriye'ye geliş hikayesi bilindiğinden farklıdır. Öcalan'ı Suriye'ye getiren Hafız Esad'ın 2 sene önce ölen kardeşi Cemil Esad'dır. Tahmin ediyorum amacı, Öcalan'ı bir koz olarak Türkiye'ye karşı kullanmaktı. Kendisi aynı zamanda dini cepheyi destekleyen bir yapıdaydı. Ben başından beri bu işe karşı çıkmıştım ama bir türlü istediğim etkiyi yaratamamıştım. Olaylar büyüyünce, bizzat bu işe el atmam gerektiğine inandım. Ve süreç başladı.

Öcalan'ın Suriye'den ayrılışı
Gelelim, Öcalan'ın Suriye'den ayrılış hikayesine. Bir kitap yazıyorum. Türkiye ile ilişkiler bunun önemli bir bölümünü oluşturacak. Ama kritik noktalar şimdiden anlatılabilir. Belki de bunlar ilk kez konuşuluyor. Öcalan'ın Suriye'den çıkış kararı, Türkiye durumun ciddileşmesi üzerine BAAS Partisi Komuta Konseyi'nin (Ruling Command) yaptığı, saatler süren gizli bir toplantıda alındı. Hafız Esad sonunda ikna edildi. Konseyin kararına göre Öcalan ülkeden çıkarılacaktı ve bu tebligat da kendisine Dışişleri Bakanı Faruk Şara tarafından yapılacaktı.

Şara 'çık' demeye korktu
Ancak Şara, bir süre sonra korktuğu gerekçesi ile bu görevine yerine getiremeyeceğini söyledi ve 'beni affedin' dedi. Bunun üzerine, başkan yardımcısı olarak ben devreye girdim. Abdullah Öcalan'ı makamıma çağırdım. Hemen geldi. Ona "Türkiye savaş konusunda ciddi mi? Saldıracak mı?" diye sordum. Öcalan "evet" yanıtını verdi.TARİHİ RÖPORTAJBunun üzerine, ona tekrar "Peki savaş olursa nerelerde olur?" diye sordum. "Kamışlı ve Halep bölgesinde olur" dedi. Kendisine "bu gerginlikten çıkmak, savaştan kurtulmak için ne yapmak gerekir" diye bir soru daha
yönelttim. O da "Bunun için benim Suriye'den gitmem gerekir" dedi. Ardından, "Öcalan sen zeki bir adamsın. Peki ne zaman gidersin?" diye sordum. Birkaç gün izin istedi.

Önce Moskova'ya değil Atina'ya gitti
Bilinenin aksine kendisi, ne bir özel jetle ne de başka bir havalimanından gizlice gitti. Şam Havaalanı'ndan kalkan tarifeli bir uçakla normal bir yolcu olarak, biletini kendisi alıp Atina'ya uçtu. Yani önce Rum Kesimi aracılığıyla Moskova'ya değil, Atina'ya gitti. Tarifeli bir uçakla gittiğine çok eminim. Çünkü bizim adamlarımız da onun gidişini bizzat takip edip, bana bilgi verdiler.

Yunan istihbaratı ve CIA bağlantısı
İddiaya göre, zaten Yunan istihbaratıyla da yakın ilişkisi vardı. Ama, Atina'ya indiğinde, onu Yunan Askeri İstihbarat elemanları tutuklamak istedi. Ancak Yunan siyasi gücü etki edince, Öcalan apar topar Moskova'ya gönderildi. Suriye böylelikle Öcalan'dan kurtulmuş oldu. Dediğim gibi Yunan istihbaratıyla ilişkileri vardı. Ama CIA ile de ilişkileri olduğu belirtiliyordu. Öcalan, bildiğim kadarı ile ABD'ye gidişini haber verdi. Atina'ya indiğini öğrendiklerinde, ABD'liler onun Yunanistan'da kalmasına karşı çıktı ve bizzat Moskova'ya gönderilmesini istedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Emniyet: Yeşil yaşıyor
 'Çabalarımız statükoya tosladı'
 İnternet arızası giderildi
 Hamas'ın Ankara ziyareti dünya basınında yankılandı
 Askere 'Ebu Garib' davası
 Bu ailenin tek lüksü bir kaşık çorba
 Diyarbakır'da ortaya çıkarılan 'toplu mezar' için suç...
ALİ KIRCA
Aliye'yle Ayhan...
Salı akşamı televizyonlarda, hemen...
YILMAZ ÖZDİL
Büyük devlet!
Sabah bir uyandık. Ankara'da bomba...
ERGUN BABAHAN
Orhan Pamuk'u hedef göstermek
Türkiye, "düşünce...
UMUR TALU
Şeyi şey etmesek...
Bu ülkeyi yönetenlerin beyinlerine...
FATİH ALTAYLI
Bu partiyle hükümetin işi zor
AKP Hükümeti'nin, AK Parti...
ERDAL ŞAFAK
Hamas ve zamanlama
Ankara'nın barışa katkı çerçevesinde...
'Ders kitaplarına girerse telafisi yok'
TV'de yayınlanacak panelde soykırım karşıtı tez sunan Doç. Dr. Turan,...
'Maça çıkmayız' resti
Karikatür krizi yeşil sahaya sıçradı... Danimarkalı futbolcular,...
Fulya'ya veto
Fulya'ya veto
Beşiktaş Belediye Başkanı Ünal, tüm baskılara rağmen Fulya Projesi'ne...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu