kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Batı'da Hamas rahatsızlığı

Hamas lideri Haled Meşal'ın sürpriz Ankara gezisi, Ankara'nın yakın müttefikleriyle arasında soğuk rüzgarlar estiriyor.
Dün üst düzey bir Avrupalı yetkili tepkisini "Avrupa Birliği'nin politikası çok net. Hamas silahı bırakıp İsrail'i tanımadan doğrudan temasta bulunmayacağız. Türkiye arabulucu olabileceğini düşünüyor, ama bu Ankara'yı aşan bir durum. Ankara Mısır mı olmak istiyor, AB üyesi mi?" diye ifade etti.
Washington'da bir kaynak telefonda şöyle diyordu: "Çok rahatsızız. Bize son dakika söylendi. Türk hükümeti bizden Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'le görüşmememizi isteyince, seçilmiş bir siyasetçi olmasına rağmen Türkiye'nin görüşünü dikkate aldık. Şimdi Türk Başbakanı Hamas'ın askeri kanadından seçilmemiş bir liderle görüşmeyi planlıyor. İyi değil." Bir başka üst düzey Batılı kaynak, "Türkiye'nin çeşitli konularda köprü vazifesi görmek istemesi güzel bir şey ama Batı'dan gelen mesajı da sulandırmamak lazım. Korkarım bu Abdullah Gül'ün kucağına düşmüş bir el bombası " sözleriyle, dün Ankara'da dolaşan söylentiyi doğrular gibiydi. Dün Ankara'da konuşulan, Hamas liderini bu kadar üst seviyede kabul etmenin Dışişleri'nin bilgisi dışında olduğu ve Gül için diplomatik açıdan "can sıkıcı" bir emrivaki haline dönüştüğü.

DAVUTOĞLU
ÖNCÜ
Peki kriz noktasına gelen diplomatik olaylar nasıl tırmandı? Meşal'ın Şam'dan Ankara'ya varan uçağıyla birlikte telefonlar susmadı. Dün sabah saatlerinden itibaren Başbakan Erdoğan'ın Hamas lideri ile yapması planlanan toplantının iptali için diplomatik baskı uygulandı.
Dışişleri Bakanlığı'nın devre dışı kaldığı ziyaretin organizasyonu, Başbakan'ın dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu'nun öncülüğünde gerçekleşti.
Geçmişte "stratejik derinlik" ve "çok eksenli dış politika" kavramlarıyla AK Parti hükümetinin parlayan yıldızlarından Davutoğlu, Filistin seçimlerinden bu yana "arabuluculuk" konusunda öne çıktı. Davutoğlu, Türkiye'nin Şam büyükelçiliği aracılığıyla Hamas liderleriyle de teması sağladı.
Şam'dan gelen heyete eşlik eden Suriye'li gazeteci Hüsnü Mahalli, Hamas'ın Türkiye'ye büyük itibar gösterdiğini, Ankara'da beklenen tavizleri verebileceğini söylüyordu. İsrail, ABD ve AB'nin tutumu ise,
"Hamas silahı bırakmadan, barış sürecini kabul etmeden ve İsrail'i tanımadan doğrudan temas yok" olarak sabitlendi. Türkiye bu tarz bir tutumun "Hamas'ı izole edereceği" düşüncesiyle Hamas'la kanalları açık tutmak gerektiğini savunmakta.
Meşal'ın Hamas ziyaretine resmi olarak "ilişkileri derinden yaralar" tepkisini gösteren İsrail, diplomatik olarak Türkiye'nin kendisine açık davranmadığı görüşünde. İsrail neden kızgın? Çünkü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, hafta başında kendisini arayan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'ye "Kesinlikle Hamas'ı davet etmeyeceğiz" açıklamasını yapmıştı. Meşal'ın ziyareti kesinleşince yine telefona sarılan Gül. Çarşamba gecesi İsrailli Bakan'ı tekrar arayarak "Özel kanallardan benim bilgim dışında bir davet gelişmiş" dedi. "Gergin" görüşme 55 dakika sürdü.

ABD'DEN
PKK UYARISI
ABD de rahatsızlığını Türkiye'nin Washington elçisi Nabi Şensoy'a ileterek "Biz PKK'yla görüşsek nasıl karşılarsınız?" dedi. AB'li bir kaynak ise Ankara'nın Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'e Hamas'la görüşeceği konusunda hiçbir şey söylememiş olmasından yakındı, "Ankara'nın Hamas nezdinde bir ağırlığı yok. Üstelik örgütteki eğilim radikallerden yana. Neden seçilmiş liderleri değil de askeri kanattan liderleri çağırdılar, anlamak mümkün değil" dedi.
Alman Bakan Steinmeier, dün Gül'ü arayarak "Neden bana Salı günü söylemedin?" dedi. Gül "Bilmiyordum" cevabını verdi. Steinmeier, Salı günü Gül'e, Mahmut Abbas'ın Cumartesi günü parlamentoyu açarken Hamas'a "İsrail'i tanımazsanız kabineyi onaylamam" mesajı vereceğini söylemişti. Avrupalılar Türkiye'nin çabalarının bu planı sabote etmesinden korkuyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 PKK güçleniyor mu?   / 16-02-2006
 Yorumlar neden utandırıyor?   / 09-02-2006
 Ankara'dan Kar-ikatür Manzaraları   / 07-02-2006
 Meclis'te reyting savaşı   / 02-02-2006
 AK Parti'de Kemal Abi Sendromu   / 31-01-2006
 Ankara'nın Hamas stratejisi   / 29-01-2006
 Ankara hâlâ namazı konuşuyor   / 26-01-2006
 Namaz nasıl kılınır?   / 24-01-2006
 Arınç Çankaya'ya çıkarsa   / 22-01-2006
 Ağca'yı tanıyan adam   / 17-01-2006
MUHARREM SARIKAYA
Gül, daveti Livni'ye bildirdi
Hamas'ın siyasi lideri...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Batı'da Hamas rahatsızlığı
Hamas lideri Haled Meşal'ın...
YAVUZ DONAT
Erken uyarı
Önce birkaç rakam: Nüfusun 25 milyonu hâlâ...
Bir nikâh bir cenaze
11 Şubat'ta evlenen genç çifti nikâhtan bir gün sonra geçirdikleri...
Harika karşı atağa geçti
Harika Avcı, kendisine 50 bin YTL'lik tazminat davası açan 18 yıllık...
'Öcalan, biletini kendi alıp tarifeli uçakla gitti'
'Öcalan, biletini kendi alıp tarifeli uçakla gitti'
Şam yönetiminin lideri Başar Esad ile kriz yaşadığı için, ülkesini...
Askere 'Ebu Garib' davası
Askere 'Ebu Garib' davası
Askeri cezaevinde dövülerek öldürüldüğü ileri sürülen erle ilgili...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu