kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Hukuk devleti değil bireyi korumalı"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, pozitif hukuk ve onun neticelerinin her zaman eleştiriye açık olduğunu ifade ederek, ''yeter ki yargı sürecine halelgetirecek müdahaleler söz konusu olmasın'' dedi..

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AK Parti iktidarında demokratikleşme istikametinde yol almaya devam ettiğini belirterek, demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler konusunda şu ana kadar esaslı reformlar yaptıklarını anlattı.
Türkiye'nin, AK Parti iktidarıyla birlikte yapısal bir dönüşüm sürecine girdiğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

''Bu süreçte hukuk düzenimiz, demokrasinin evrensel standartlarınave hukukun genel ilkelerine uygun olarak kapsamlı bir değişikliğe uğradı.

Hükümetimizin
demokrasiye ve hukuka yatırım hamlesiyle, bireysel özgürlükleri öne çıkaran, özgür bireyi temel alan demokratik hukuk devleti tahkim edildi, güçlendirildi. Elbette bu reformlar, düzenlemeler yapılırken mevzuata dayalı değişikliklerin tek başına yeterli olmadığını, arzu edilen neticeye ulaşmak için bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğunu biliyoruz.
Türkiye'de hukuk zihniyeti, hukuka bakış, ne yazık ki tarihi tecrübenin bir takım çarpıklıklarla malul olduğunu göstermektedir. Yakın zamana kadar Türkiye'de hakim söylem; Türk demokrasisinin kendine has belli özellikler taşıdığı ve Türkiye'nin özel şartları dolayısıyla evrensel standartların bizim ülkemizde geçerli olamayacağıvarsayımına dayanmaktaydı.

Esas itibarıyla bu özel şartlar vurgusu, Türkiye'deki devlet-toplum-birey ilişkilerinin tanzimine yönelikti. Bu özel şartlariçinde hukuk, bireysel özgürlüklerden ziyade, toplum ve birey karşısında devleti korumanın bir aracı olarak görülüyordu. Oysa modernhukukun temel felsefesi, bireyi, insanı, merkeze almaktadır. Demokrasitarihi içinde şekillenen bütün modern hukuk belgelerinin ve anayasaların asli gayesi, bireydir. Bireyin hak ve hürriyetlerini teminat altına almaktır.

Bu bakımdan partimizi kurarken, temel felsefemizi, 'insanı yücelt ki devlet yücelsin anlayışı' olarak belirledik ve yola böyle çıktık.''

TARİHİ SEYİR

Erdoğan, Türk demokrasisinin, devleti bireyin önüne koyan ve hukuku da devleti korumanın aracı olmaya indirgeyen bir tarihi seyir izlediğini anlatarak, ''bu süreçte hukuka kendi içinde bir değer atfedilmemiş, hukuk, devlet için fonksiyonel olduğu ölçüde değer kazanmıştır'' diye konuştu. Devleti eksen alan, devleti bireyin önüne koyan hukuk zihniyetiyle, bireysel özgürlükleri temel alan hukuk zihniyeti arasındaki farklıların bu tartışmalar vesilesiyle bir kere daha su yüzüne çıktığını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Hukuk devleti; temel hak ve özgürlükleri teminat altına alan, bireye hukuk güvencesi sağlayan ve kendini hukukla bağlayan devlettir.
Tabii ki yargı bağımsızlığı, hukuk devletinin olmazsa olmaz öğesidir. Öncelikle altını çizerek hatırlatmak isterim ki yargılama süreci devamederken, siyasetin ve diğer kurumların yargıya müdahale sayılabilecek eylem ve beyanlarda bulunması bizim de asla onay vermeyeceğimiz bir durumdur. Ancak, yargı kararı ortaya çıktıktan sonra hukuku savunmak en az hukuk adamları kadar siyasetin ve sivil topumun da görevidir. Siyaset tabi ki demokratik siyaset, hukuku savunmadan var olamaz. Hukuku savunmayan siyaset, kendi varlık zeminini inkar etmiş olur.

Yargının bağımsızlığı, yargı kararlarının eleştirilemez olduğu anlamına gelmez. Pozitif hukuk ve onun neticeleri her zaman eleştiriyeaçıktır. Yeter ki yargı sürecine halel getirecek müdahaleler söz konusu olmasın. Yargı kararlarının bağlayıcılığı farklı, bu kararlarıneleştiriye açık olması farklı hususlardır.

Tesis edilmiş bir yargı kararını yorumlamak ya da eleştirmek başka, devam eden bir yargılama sürecini etkileyecek yorum ve beyanlarda bulunmak başka bir şeydir.

Anayasa'nın 138. maddesinin, ancak bugün hem de verilmiş bir karara ilişkin tartışmalar üzerine hatırlanması da ayrıca düşündürücüdür. Hukuk, özgürlüklerin ve toplumsal barışın zemini ise bu zeminde ve sınırları içinde mütalaa yürütmek sadece yargı kurumlarının tekelinde olamaz.''
Erdoğan, bu tartışmalardaki yerlerinin, hukuku savunmakla sınırlı olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin odaklanması gereken husus, Türkiye'nin kaynakları ve imkanlarıdır. Ülkemizin gücünü beyhude tartışmalarla heba etmek yerine, halkımızın ekmeği, aşı, onuru ve hukuku ile ilgilenerek geleceğe taşımak durumundayız'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal: Dürüstlükte iddialıyım
 Erdoğan destekleme primlerini açıkladı
 Erdoğan İtalyan TV'sine konuştu
 Dünya medyasına 24 saat gözetim
 'Başbakan sizi dinleyecek'
 Boş bulundum
 AK Partili vekillere Kemal Ağabey takibi
 Ankara'ya "Hamas'tan uzak durun" uyarısı
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti'nin yaptırdığı son anket
Türkiye 2006'ya...
MUHARREM SARIKAYA
Kuşatılmışlık...
Hemen belirtelim, Başbakan Tayyip...
YAVUZ DONAT
Çukurova raporu
Adana, Tarsus arasında yaşlı teyze yol...
Şehir bir günlüğüne ona emanet
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, tarihinde ilk kez bir kadına...
O kişi belki de çevremdedir
Yeni bir evliliğe sıcak baktığını itiraf eden Türkan Şoray "İşte o...
Danıştay'dan güvence
Danıştay'dan güvence
Danıştay Başkanı Çetinkaya "Kamusal alanı sokağa taşıyorlar"...
Çuvala tepki veremedik
Çuvala tepki veremedik
Çuval olayında "ABD burnumuzu sürtmek istedi" diyen Özkasnak, terfi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu