kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
‘ALTERNATİF DEĞİLİZ’.... Danıştay Başkanı Çetinkaya, Erdoğan’la polemiğe girmekten rahatsızlığını, “Yargı, yasama, yürütme, birbirine alternatif değil tamamlayıcı unsurlar” sözleriyle hissettirdi.
Danıştay'dan güvence
'Rencide ediliyoruz'
Hükümetin alan tanımı
Vakit'e soruşturma

Kamusal alanı genişletmiyoruz

...Ve Danıştay Başkanı, türban kararıyla ilgili tartışmalara son noktayı koydu: Kimsenin özel hayatına müdahale etmiyoruz.

Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, "kamusal alanı sokağa taşıyorlar" yorumlarına ilk kez doğrudan yanıt verdi. Çetinkaya "Böyle bir kasıt yok. Özgürlüklerin yoğun olduğu dönemde kimsenin özgür yaşantısına müdahale etmiyoruz. Herkes özel hayatında istediğini yapar" dedi.

Muhalefet değiliz
Çetinkaya Danıştay Başkanlık Kurulu'nun dün yayınladığı sert bildirinin de yanlış anlaşılmasını istemiyor: "Muhalefet odağı değiliz. Kimseyi karşımıza alma düşüncemiz yok. Ama yargının böyle polemiklere çekilmesini istemiyoruz."


Danıştay'dan güvence

Danıştay Başkanı Çetinkaya "Kamusal alanı sokağa taşıyorlar" eleştirilerine "kamusal alanı genişletmiyoruz" sözüyle yanıt verdi.

Danıştay Başkanlar Kurulu'nun "sert" sayılabilecek açıklamasından birkaç dakika sonra telefonda yakaladığımız Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, bir haftadır süren "kamusal alan" tartışmalarına verilebilecek en berrak yanıtı verdi: Kamusal alanı genişletmiyoruz. Çetinkaya'ya, Danıştay 2. Dairesi'nin, okula gidip gelirken başını örten hocanın müdür olamayacağı yolundaki kararının kamuoyunda "Kamusal alanın sokağa taşınması" olarak yorumlandığını hatırlattık. "Kamusal alanı genişletiyor musunuz" diye sorduk. Danıştay Başkanı sözü hiç dolandırmadan yanıtladı: "Böyle bir kasıt düşünülmedi." Çetinkaya sözlerine devam ettikçe, yüksek yargının "özgürlükleri kısıtlayan taraf" olarak algılanmaktan ne ölçüde rahatsız olduğunu hissetmek zor değildi: "Öyle bir niyet olamaz. Özgürlüklerin yoğun olduğu dönemde böyle bir kısıtlama düşünülemez. Özgür Türkiye'de herkes özel hayatında istediği şeyi yapar. Kimsenin özgür yaşantısına müdahale etmiyoruz." Danıştay Başkanı, Başkanlar Kurulu'nun birkaç dakika önce yayınladığı bildirinin de Danıştay 2. Dairesi'nin geçen hafta açıkladığı karar gibi yanlış yorumlara neden olmasını istemiyor. Kuşkusuz bildiri Başbakan Tayyip Erdoğan ve diğer siyasetçilerin Danıştay'a yönelik eleştirel sözleri nedeniyle yayınlandı.

POLEMİK İSTEMEYİZ
Ancak Çetinkaya kuruldaki atmosferi "tepkili" diye tanımlamıyor. "Kimseyi karşımıza alma düşüncemiz yok. Ama yargının böyle polemiklere çekilmesine karşıyız. Henüz bitmeyen bir süreç var. Mahkemenin bağımsızlığı ve Danıştay'ın manevi şahsiyetini hatırlatıyoruz. İdare bir bütündür diyoruz" diyor. Başbakan Erdoğan'ın "Danıştay değil, Diyanet karar verir" sözlerine doğrudan yanıt vermek istemiyor Danıştay Başkanı. Peki Danıştay hükümete muhalefet cephesi haline mi geldi? "Yakıştırma. Ankara beni 40 senedir tanır. Tesadüfen 2-3 karar aynı günlere denk geldi." Muhalefet görüntüsü? "Biz muhalefet odağı değiliz. Muhalefet odağı gibi algılanmak da istemeyiz. Yargı, yargı işiyle uğraşır. Hükümetlerin icraatı bizi ilgilendirmez. Biz hukuki daireler, idari işlemlere bakarız. Anayasa'da belirlenen 3 kuvvet olarak yargı, yasama, yürütme, birbirine alternatif değil tamamlayıcı unsurlar."

SUÇ İŞLEDİK Mİ?
Danıştay'ın dün yayınladığı bildiride, "süregelen davayla ilgili görüş bildirmeyi" imkansız hale getiren Anayasa'nın 138'inci maddesine atıf var. Danıştay Başkanı'na bu maddenin aslında yalnız siyasileri değil, her yorumcuyu kapsayabileceğini hatırlatıyoruz. Örneğin biz SABAH'ta 2. Daire'nin kararını 'Sağım Solum Kamusal Alan' manşetiyle verdik. O zaman biz de suç mu işlemiş olduk? Espriyle yanıtlıyor Çetinkaya: "Suç duyurusunda bulunma niyetimiz yok." "138 değişmeli mi?" diye soruyoruz. Danıştay Başkanı söyle yanıtlıyor: "Bakın yargı kararı eleştirilebilir. Bu konuda özgürlük vardır. Nihayet karar verenler de insan; onlar da hata yapabilir. Yargılananların haklarının da koruması için bu madde var." Ancak?.. "Ancak yargı süreci devam ederken yapılan yorum ve açıklamalar herkesi etki altında bırakıyor. Hakimleri de.. (Türban kararı) bütün bu seremoniden sonra tekrar mahkemeye gidecek. Mahkeme ısrar edebilir. Süreç daha çok uzun."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çuvala tepki veremedik
 Önüne gelen cami yapıyor
 Marketin emanetine bırakılan bomba patladı
 Kilit adam Süleyman da susma hakkını kullandı
 'Ankara' pistten çıktı
 Mahkeme: Şorej nedir? Kürt Enstitüsü: Devrim
 Kani Yılmaz Şanlurfa'da toprağa verdi
 'Rüşvet değil, borç istedim'
 Kış yurdu esir aldı
 Serbest kalan üç Sivas hükümlüsü cezaevinde
 Osman Öcalan kalp krizi geçirdi
 Diyarbakır Barosu: 11 kişi daha kayıp
 Çığ kurbanları son yolculuğa uğurlandı
 Sanal dedektif sahteymiş
 Türk tenor Paris'te başrolde
YILMAZ ÖZDİL
Taaarımın anası...
IMF'nin ve AB'nin emrine girene...
ERGUN BABAHAN
28 Şubat ve Özkasnak Paşa
Metehan Demir, çok...
UMUR TALU
Balığın başı
Ülkeniz cennettir; lakin birileri size hep...
FATİH ALTAYLI
Vurdu vuruldu
Başbakan Erdoğan, TÜSİAD Başkanı...
ERDAL ŞAFAK
Bitmeyen tartışma
Adalet Bakanı Çiçek, Sabancı Holding...
Medeniyetler arasında çatışma yok
Oxford Üniversitesi'nde profesör olan Tarık Ramazan: Batı'yla sorunu...
Mahkemeye "galabeya" ile çıkabildi
Irak devrik lideri Saddam Hüseyin ve 7 yardımcısının Duceil...
Hatasız kul olsaydı
Hatasız kul olsaydı
Hakem hatalarının damga vurduğu ligde, zirvedeki iki takımın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu