kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Karikatür olayı provakasyondur
Erdoğan: İslam fobia insanlık suçudur
Karikatür protestoları sürüyor
Gül: Karikatür olayı provakasyondur
Baykal: ''Danimarka Başbakanı özür dilemeli''

Gül: Karikatür olayı provakasyondur

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül Kayseri'de Sağlık Bakanı Akdağ'la birlikte, AK Parti teşkilat mensuplarıyla gerçekleştireceği toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, İslam dünyasında rahatsızlığa yol açan karikatürlere ilişkin, "Bunlar küreselleşen dünyada herkesin birbirini daha iyi anlaması gerekirken, adeta bilinçsiz veya bazıları tarafından bilinçli olarak yapılmış provokasyonlardır" dedi.

Dünyada daha önce de benzer olaylar yaşandığını vurgulayan Gül, şöyle konuştu:

''Tabii ki, basın hürriyeti
her yerde var olmalıdır. Ama şüphesiz ki, herkesin değerlerine saygıdan 'hürriyet var' diye vazgeçilecek diye bir şey yoktur. Bu tür sorumsuzlukları şiddetle kınadık ve yanlış bulduk. Bu tür sorumsuzların muhakkak giderilmesi gerekir.

Bunlar, bugün küreselleşen dünyada herkesin birbirini daha iyi anlaması gerekirken, adeta bilinçsiz veya bazıları tarafından bilinçli provokasyonlardır. Daha önce bu tip olayları dünya yaşadı. Yazılan romanlardan dolayı ne kadar masum insan canını kaybetti, milletler arasında büyük olaylar çıktı. Tarihte buna benzer olaylar vardır.

Bunlar tamamen sorumsuzluk eseridir. Tamamen bugünkü dünyanın görmeme, anlamama işidir. Ümit ediyorum ki bu tür olaylar tekrarlanmaz.'' Türkiye olarak hassasiyetle konuyu takip ettiklerini anlatan Gül, konunun fazla büyümeden kapanmasını ve herkesin yaptığı hatayı görmesini ümit ettiklerini söyledi.

KIBRIS PLANI CİDDİ DEĞERLENDİRİLİYOR

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin hazırladığı Kıbrıs Planı'nın birçok ülke tarafından ciddi şekilde değerlendirildiğini söyledi.

Gazetecilerin, Alman Hükümeti'nin, Türkiye'nin sunduğu Kıbrıs Planı'nı gözden geçireceğini ifade ettiğini hatırlatmaları üzerine Gül, şunları söyledi:

''Sadece Alman Hükümeti değil birçok hükümet gayet ciddi bir şekilde değerlendiriyor. Her şeyden önce bütün dünya tarafından şu gözükmüş oldu: Türkiye ve Kıbrıs Türkleri, gerçekten uzlaşmak için çözüm bulmak için samimi gayret sarf ediyorlar. Yapılabilecek ne varsa yapılıyor, ama yine de uzlaşma söz konusu olmazsa ondan sonra Türkiye ve Kıbrıs Türklerine dünyanın, AB'nin ve BM'nin Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin söyleyecekleri hiçbir şey kalmayacak. Bu bakımdan gayet ciddi şekilde herkes değerlendiriyor. Bu teklif gayet samimi bulundu.

Ümit ediyorum ki bu teklif uzlaşmaya yol açar. Bu, aslında herkesin siyasi pozisyonunu muhafaza ediyor. Gerek Türkiye gerek Kıbrıs Türkleri ve gerek Rumların siyasi pozisyonlarını muhafaza etmesini de öngörüyor.''

Planın sadece ekonomik işbirliğini geliştirerek güven ortamının hazırlanmasına fırsat verdiğini ifade eden Gül, bu güven ortamının ileride kalıcı çözümü ortaya çıkartabileceğini, bu açıdan herkesin iyi niyetli olarak bakması gerektiğini kaydetti.

Gül, sözlerine şöyle devam etti: ''Samimi olarak şunu görmek istiyoruz: Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ın tamamı, Doğu Akdeniz'de bir işbirliği merkezi haline gelebilir. AB içinde ayrı bir sütun oluşturabilir. Nasıl kuzey ve batı ülkeleri var; bu bölge de işbirliğinin ayrı bir alanı haline gelebilir.

Ama bizim bütün iyi niyetli gayretlerimize rağmen herhangi bir karşı adım göremezsek o zaman gayet emin ve kendimize güvenli bir şekilde KKTC'nin daha da güçlendirilmesini bugün nasıl yapıyorsak aynı yolda hiç şaşmadan devam edeceğiz. Ve bütün dünya görecek ki, Ada zaten ayrılmış, bu giderek pekişecek. Bunu bütün dünyanın duymasını isterim.''

KURTLAR VADİSİ IRAK FİLMİ

Gül, gazetecilerin gösterime giren ''Kurtlar Vadisi Irak'' filminin Türkiye'nin ABD ile ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruları karşısında, filmin ilişkileri etkileyeceğini zannetmediğini ifade etti.

Birçok ülkede de benzer filmlerin yapıldığına dikkati çeken Gül, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu kadar hazırlık, propaganda ve reklamdan sonra bu filmin bu kadar büyük alaka duyacağını herkes biliyordu. Amerika ve Avrupa'da bu tür filmleri kendileri de çok yapıyor. Amerika'da geçen yıl yapılan filmlere bakarsanız, bu film onun yanında hiçbir şey değil. Bütün bu çalışmalarda, ülkelerin birbirleriyle olan ilişkilerini, güvenlerini bozucu olmamak lazım. Her şey analiz edilmeli, her şey en iyi şekilde anlatılabilmeli. Ama nihayette ülkeler arasındaki işbirliği hepimizin çıkarınadır. Bunları zedeleyici, hakaret ve saygısızlık olmadıktan sonra bu tip filmler yapılabilir.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kurşunlama olayı zanlısı yakalandı
 Uyuşturucu suçlarında çocuklar kullanılıyor
 Jandarmadan ''Jaguar'' operasyonu
 'Yazılanlar doğru fazlasını yaşadım'
 Erdoğan Köşk için en güçlü aday çıktı
 Ankara'ya anket bombası
 Kurtlar Vadisi ABD'yi gerdi
 O gün aslında ne oldu?
 'Hoca evlendi' iddiası
 Cumada kadınlara özel ilgi
 Atatürk bröveye geri dönüyor
 Mezarında bile rahat yüzü yok
 Çelik: Öğretmenlere yüzde 27-30 zam olur
YILMAZ ÖZDİL
Muskalı Rambo
Merak edilen soru şu:
"Kurtlar...
FATİH ALTAYLI
Anket değil, çalar saat
Sabah gazetesi iki gündür aralık...
ERDAL ŞAFAK
Şeytan karikatürleri
Batı basınında daha önce de Hazreti...
MEHMET ALTAN
Cinayet ekonomisinde saydamlık tatavası
Osmanlı...
İslam dünyasından karikatür protestosu
Hz. Muhammed'in karikatürüne tepkiler büyüyor. Dünya Müslümanları...
Kızıldeniz yarıldı gemiyi yuttu
Kızıldeniz'de çoğu Mısırlı bin 406 kişiyi taşıyan feribot battı.
Mal varlığı eriyor
Mal varlığı eriyor
Son 4 maçtır kötü oynayan, kupada gruptan çıkma şansını riske atan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu