kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Şeytan karikatürleri

Batı basınında daha önce de Hazreti Muhammed'in tasvirleri yayınlandı. Yanlış anımsamıyorsak, "Le Point" dergisindeki bir resme Malezya'nın yönelttiği eleştiri dışında İslam âleminden pek ses çıkmadı. Ama bu kez durum çok farklı, hatta sağduyu sahibi Avrupalılar'ı bile korkutacak kadar vahim...

Ne diyordu Samuel Huntington o ünlü Medeniyetler Çatışması tezinde?
"İnsanlar arasındaki temel ayrılıklar ideolojik, siyasal ya da ekonomik değil, kültürel. Çünkü dünya bir kimlik bunalımı geçiriyor. Uluslar 'Biz kimiz' sorusuna yanıt vermeye çalışırken atalarına, dine, dile, tarihe, değerlerine, geleneklerine gönderme yapıyorlar. Buradan da ulusların kendilerini dine dayalı kültürel gruplar olarak tanımladıkları sonucu çıkıyor.
Ekonomik ve sosyal değişimler ulusları tarihin çok eski çağlarından gelen yerel kimliklerinden kopardı. Dünyanın her yerinde bu boşluğu din dolduruyor.
Dine dayalı kimlikler gelecekte daha da önem kazanacak ve savaşların cephesini uygarlıklar arasındaki bu fay hatları oluşturacak."
Bir Danimarka gazetesinin yayınladığı 12 karikatürün tetiklediği öfke selinin iki tarafta da ulaştığı boyutlara bakınca, Huntington'un sözünü ettiği fay hatlarının harekete geçmek üzere olduğu korkusuna kapılmamak imkânsız.
Avrupa basını "Medeniyetler Çatışması" başlıkları attığına, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen "Olay Danimarka ile İslam dünyası arasında kriz boyutlarını çok aştı, artık Batı'daki ifade özgürlüğü ile İslam'ın değerleri ve yasakları arasında çatışma sözkonusu" dediğine göre, bu korku herkesin kapısını çalıyor.
Kaare Bluitgen adlı bir Danimarkalı yazarın çocuklar için hazırladığı "Kuran ve Hazreti Muhammed'in hayatı" kitabını resimleyecek çizer bulamamasıyla başlayan olay nasıl bu boyutlara taşındı? İki yönden irdelemek gerekiyor.

Haklar
ve özgürlükler
Birincisi karikatürler ve verdikleri mesaj: Bluitgen'in sorununu haber alan Danimarka gazetesi Jyllands-Posten'in basın ve ifade özgürlüğü adına çizdirdiği imzasız 12 karikatürün Batı'da daha önce yayınlanmış -çoğu İslam kaynaklı- Hazreti Muhammed tasvirleriyle zerrece ilgisi yok. Çünkü amaç Son Peygamber'ı tasvir etmek değil; İslamiyet'in kutsal değerlerine saldırmak, alay etmek, dahası kitlelerde "Müslüman = Terörist" önyargısını pekiştirmek. Çığ gibi büyüyen tepkilerin asıl nedeni bu.
İkinci yön ise ifade ve basın özgürlüğünün sınırlarıyla ilgili. Kilise'ye karşı uzun mücadeleler sonucu 19'uncu yüzyılda kazanılan ifade ve basın özgürlüğünün Batı değerlerinin temelini oluşturduğu görüşünden yola çıkan Avrupa medyası, İslam aleminin öfkesini "Fanatizmin beyinleri hapsetmeye kalkışması" görüyor ve meydan okuyor. Yine aynı değerlere bağlılık adına karikatürlerin yayınlandığı ülkelerin liderleri özür dilemeyi reddediyor, sadece üzüntülerini dile getiriyor. Ancak özellikle iki-üç gündür farklı bir yaklaşım da sesini yükseltmeye başladı: "İfade özgürlüğü aklına eseni yapmak değildir. İnsan haklarına saygı herşeyin üstündedir ve dini inançlar da o hakların en önemli parçasıdır."
Bu sağduyu sahiplerinin bir de soruları var: "İfade özgürlüğü sınırsızsa, o zaman Yahudi karşıtlığını savunanlara, toplama kamplarında soykırımı reddedenlere neden hapis cezası veriyoruz? Dahası Hazreti İsa, Meryem ve havarileri küçük düşürenleri neden cezalandırıyoruz?"
Bir ayrıntı daha: Peygamberi ve yakınlarını tasvir etmek sadece İslamiyet'e özgü bir yasak değil. Musevilik de asla izin vermiyor: "Zinhar gökte, yerde, yeraltında, suda, yani her yerde hazır ve nazır olana benzeyen resim yapmayacak, heykel yontmayacaksın." (Tevrat)
Huntington çömezlerinin, İslam aleminde zaten geniş bir kesimi etkileyen Batı karşıtlığını durduk yerde körüklemeleri ne büyük aptallık...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bu kaçıncı?   / 03-02-2006
 Salıpazarı sineği   / 02-02-2006
 Açık toplumda gizlilik...   / 01-02-2006
 Gates ve bizimkiler   / 31-01-2006
 İrgun'dan Hamas'a   / 30-01-2006
 Gaz krizi bitti mi?   / 29-01-2006
 GOP yürüyor   / 28-01-2006
 Destek, uyarı ve ödev   / 27-01-2006
 Altın mı değerli, bilgi mi?   / 26-01-2006
 Kıbrıs hamlesi   / 25-01-2006
YILMAZ ÖZDİL
Muskalı Rambo
Merak edilen soru şu:
"Kurtlar...
FATİH ALTAYLI
Anket değil, çalar saat
Sabah gazetesi iki gündür aralık...
ERDAL ŞAFAK
Şeytan karikatürleri
Batı basınında daha önce de Hazreti...
MEHMET ALTAN
Cinayet ekonomisinde saydamlık tatavası
Osmanlı...
İslam dünyasından karikatür protestosu
Hz. Muhammed'in karikatürüne tepkiler büyüyor. Dünya Müslümanları...
Kızıldeniz yarıldı gemiyi yuttu
Kızıldeniz'de çoğu Mısırlı bin 406 kişiyi taşıyan feribot battı.
Mal varlığı eriyor
Mal varlığı eriyor
Son 4 maçtır kötü oynayan, kupada gruptan çıkma şansını riske atan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu