kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vorking: Eğitim sistemi değişitirilmeli
Eğitim kredisinin faizinin yarısını devlet ödeyecek
Vorking: Eğitim sistemi değişitirilmeli

Vorking: Eğitim sistemi değişitirilmeli

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Türkiye'de herkesin eğitim sisteminin değiştirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiğini vurgulayarak, ''Ancak nereden başlanacağı ve sistemin hangi parçalarının değiştirilmesi gerektiği konusunda genellikle şiddetli tartışma yaşanıyor'' dedi.

Türkiye Özel Okullar Birliği'nce Antalya'da düzenlenen ''AB Vizyonu, Türkiye'de Eğitim ve Özel Okullar Sempozyumu''nun açılışında konuşan Vorkink, Türkiye'de eğitim sisteminin AB'ye entegrasyona henüz hazır olmadığını söyledi.

AB'nin,
üye ülkeler için özel eğitim hedefleri belirlediğini anlatan Vorkink, 2010 yılına kadar bu ülkelerde gençlerin yüzde 85'inin orta öğretimden geçmiş olacağını ifade etti.

Türkiye'deki işsizlik rakamlarının Türk eğitim sisteminin mezunlarını iş piyasası için rekabete hazırlamadığının göstergesi olduğunu dile getiren Vorkink, mezunların sahip olduğu beceriler ile işgücü piyasasının talepleri arasında uyumsuzluk olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin son yıllarda eğitimde gerçekleştirdiği reformlarla büyük aşama kaydettiğine dikkati çeken Vorkink, buna karşın daha ''cesur bir reform dizisine'' ihtiyaç olduğunu belirtti.

Türkiye'nin okul öncesi eğitimde gelir düzeyleri çok düşük
ülkelerden bile geride kaldığına işaret eden Vorkink, ortaöğretimdeki okullaşmanın da istenilen düzeyden çok uzak olduğunu söyledi. Vorkink, Türk eğitim sisteminin bir avuç öğrenciyi iyi eğittiğini, ancak öğrencilerin çoğunu başarısız kıldığını savundu.

ÖSS KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR

ÖSS sınavının eğitim sisteminde kaliteyi düşürdüğünü savunan Vorkink, şöyle devam etti: ''ÖSS bir sınava hazırlık sektörü yaratmıştır ki bu sektör insan kapitalini ve geleceğin işgücünün eğitim ehliyetlerini yükseltme bakımından çok az değer katmaktadır. Aileler çocuklarını dershaneye göndermek için ortalama 5 bin dolar harcamaktadır ki, bu kaynaklar, çoktan seçmeli soruları çabucak cevaplama yeteneğini artırmak yerine çocukların bilgi ve düşünme yeteneğini güçlendirmeye yöneltilse çok daha iyi olur.''

Türkiye'deki eğitim sisteminin öğretmenleri yeterince desteklemediğini de anlatan Vorkink, Türkiye'deki kamu okullarının yeterli özerkliğe sahip olmadıklarını vurguladı.

DUYGUSAL TARTIŞMALAR

Türkiye'nin AB üyeliği için 10 yıllık geleceği planladığını dile getiren Vorkink, ne eğitim sektörünün ne de işgücü piyasalarının AB entegrasyonu için hazır olmadığını söyledi. Türkiye'nin buna rağmen Türk okullarında eğitimin kalitesini ve mezunların becerilerini artıracak temel eğitim reformlarını yapabilecek durumda olduğunu vurgulayan Vorkink, reformların vakit kaybetmeden yapılması gerektiğini dile getirdi.

Vorkink, ''Türkiye'de konuştuğum herkes Türkiye'nin eğitimi iyileştirmesi gerektiğini söylüyor, ancak nereden başlanacağı ve sistemin hangi parçalarının değiştirilmesi gerektiği konusunda genellikle şiddetli tartışma yaşanıyor. Türkiye'de eğitim konusunda tartışmanın çoğu asıl meseleye -yani öğrenci ve eğitim kurumlarının kalitesine- ilişkin değil, YÖK'ün rolü ve imam hatip okulları gibi oldukça duygusal konularda oluyor'' dedi.

EĞİTİM HEDEFLERİ

Türkiye'nin 2015 yılında okul öncesi eğitime katılımı yüzde 50'ye getirmesi, orta öğretimde okullaşma oranını yüzde 80'e ulaştırması gerektiğini dile getiren Vorkink, bu hedeflere ulaşmak için ulusal uzlaşmanın şart olduğunu kaydetti.
Üniversitelere daha fazla mali özerklik tanınmasını isteyen Vorkink, YÖK'ün de yönetim ve idare rolünün azaltılarak stratejik organa dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal'dan şampanya esprisi!
 Erdoğan, AB elçileriyle biraraya geldi
 KKTC'ye Brezilya desteği
 Arınç'tan Erbakan için 'vicdanlı yasa' çağrısı
 Gül'ün Ağca rahatsızlığı
 Kar altında resmi tören
 Teröristi karşılayan ülkücüye ihraç
MUHARREM SARIKAYA
Erbakan'a yapılan öneri...
"Hocama, 'Hapse girsen de...
YAVUZ DONAT
Federasyon vadisi
Perşembe öğle saatleri...
Hava Kuvvetleri'nde alarm: Pilot kalmadı
Sivil havacılıkta artan talep Hava Kuvvetleri'ni vurdu. Geçim...
Soğuk hava ve kar yurda giriş yapıyor
Yoğun kar yağışı başta İstanbul olmak üzere önce Marmara'yı...
Emniyet müdürlerinin gizli terör raporu
Emniyet müdürlerinin gizli terör raporu
Terörle mücadelede etkin 6 müdürün Meclis Şemdinli Komisyonu'na...
Üsküdar Mahkemesi 20 yıl sanmış
Üsküdar Mahkemesi 20 yıl sanmış
Üsküdar 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Ağca'yı serbest bıraktırırken,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu