kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan, AB elçileriyle biraraya geldi
Erdoğan, AB elçileriyle biraraya geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yürürlüğe konan yeni yasaların uygulamada yarattığı bazı sıkıntıların görmezden gelinmemesi gerektiğini kabul ettiğini belirterek, ''Ancak Ceza Kanunumuz hakkında yorum yapabilmek için henüz daha çok erkendir.Mahkemelerimizin verecekleri kararları ve bu kararların oluşturacağı içtihatları izlenmenin ve buna göre hareket etmenin daha uygun olacağını düşünüyorum'' dedi.

Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin büyükelçileriyle yemekli toplantıda bir araya gelen Erdoğan, büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmada,
yeni Ceza Kanunu ile ilgili tartışmalara da değindi. Kanunun 6 ay önce yürürlüğe girdiğini hatırlatan Erdoğan, Avrupa Konseyi ile işbirliği içinde ve ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak Kanun'un hazırlandığını ifade etti.

O dönemde dile getirilen bütün eleştiri ve önerilerin yapılan çalışmalarda dikkate alındığını belirten Erdoğan, ''Yürürlüğe konan yeni yasaların uygulamada yarattığı bazı sıkıntıların görmezden gelinmemesi gerektiğini kabul ediyorum. Ancak Ceza Kanunumuz hakkında yorum yapabilmek için henüz daha çok erkendir. Mahkemelerimizin verecekleri kararları ve bu kararların oluşturacağı içtihatları izlenmenin ve buna göre hareket etmenin daha uygun olacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

Uygulayıcıların yeni Ceza Kanunu'nu daha doğru yorumlayabilmelerini sağlamaya yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının da devam edeceğini anlatan Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve AİHM'nin içtihatlarına atıfta bulunan mahkeme kararlarının giderek arttığını dile getirdi. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu durum, yolumuzun doğru bir yol olduğunu açıkça göstermektedir. Zamanla reformların ruhu insanlara ve kurumlara daha iyi sinecek ve karşılaşılan sorunların üstesinden gelmek gittikçe kolaylaşacaktır. Yasaların özünden kaynaklanan birtakım sıkıntılar görürsek hükümet ve Meclis olarak gerekli düzenlemeleri süratle yaparsız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bütün bireylerin yasalar ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin lafzı ve ruhu çerçevesinde kendilerini özgürce ifade etmeleri için benimsediğimiz tavizsiz yaklaşımdan herkesin emin
olmasını isterim.

Türkiye'yi hak ve özgürlükler açısından en ileri düzeye ulaştırmak bizim temel politikamızdır. Reformları bu anlayışla ve öncelikle de kendi milletimiz için gerçekleştiriyoruz. Meclisimizin ve milletimizin bu yönde verdiği destek ve reformları sahiplenme duygusu en önemli itici gücümüzdür. Bu bilinçle reformların tam olarak uygulamaya geçirilmesinin sonuna kadar takipçisi olacağız.''

Konuşmasında Türkiye'nin son yıllarda büyük bir ekonomik atılım içerisine girdiğini belirten Erdoğan, Türk ekonomisinin dünyanın en büyük 18. ekonomisi olduğunu söyledi.

Ekonomik göstergelerden örnekler veren Başbakan Erdoğan, son dönemde gerçekleştirilen büyük özelleştirmeler ve uluslararası yatırımcıların gösterdiği ilginin reform çalışmalarına devam etme konusunda hükümeti daha da cesaretlendirdiğini anlattı.

KIBRIS

Hükümetin görevi geldiğinden bu yana hemen hemen her konuda sorun çözücü bir anlayış içinde olduğunu kaydeden Erdoğan, Kıbrıs meselesinde de yapıcı bir yaklaşım ve tarihi sorumluluk duygusu ile hareket ettiklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs'taki atmosferi olumlu yönde değiştirmek için her türlü gayreti gösterdiklerini belirterek, ''Siyasi risk almak suretiyle hükümetim Annan Planı'nı tüm eksikliklerine rağmen destekledi'' diye konuştu.

Sonuçta Kıbrıslı Türklerin kullandıkları oylarla barışı ve adanın bölünmüşlüğüne son vermeyi tercih ettiklerini bütün dünyaya gösterdiklerini belirten Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün 30 Mayıs 2005 tarihinde Kıbrıs'ta her iki tarafa uygulanan kısıtlamaların tüm ilgili taraflarca aynı anda kaldırılması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Erdoğan, ''AB'li ortaklarımızın bu öneriyi ciddi bir şekilde incelemeleri gerektiğini düşünüyorum. Güney Kıbrıs'ın AB üyesi olması, Rum yönetiminin uzlaşmaz tutumu karşısında sessiz kalınmasına gerekçe olarak kullanılmamalıdır. Bu durumun çözüme hiçbir katkısının olamayacağı aşikardır'' dedi.

Kıbrıs Türk tarafının sosyal, siyasal ve ekonomik her türlü ambargo ve izolasyonla cezalandırıldığını vurgulayan Erdoğan, bunun adaletsiz bir manzara olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun çözüm zemininin BM olduğunu kaydeden Erdoğan, tüm kesimlerin BM Genel Sekreteri'nin çözüm çabalarını desteklemek durumunda olduğunu ifade etti.

''3 D''

Konuşmasında Avrupa Komisyonu'nun AB Anayasası konusunda başlattığı ''3 D: Demokrasi, Diyalog, Tartışma'' başlıklı çalışmanın olumlu bir adım olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye-AB ilişkileri bağlamında bireyler ve sivil toplum kuruluşları ile her düzeyde artan oranda karşılıklı diyalog ve işbirliği ortamının yaratılmasının önem arz ettiğini dile getirdi.

Erdoğan, özellikle AB kamuoyları ve Türk kamuoyunun karşılıklı
olarak birbirleri hakkında daha iyi bilgi sahibi olmalarının, önyargıların ve yanlış algılamaların giderilmesi açısından gittikçe artan bir oranda önem kazandığını düşündüğünü vurgulayarak, bu çerçevede AB Komisyonu tarafından yayımlanan ''Sivil Toplum Diyaloğu Belgesi''ni önemsediğini söyledi. Başbakan Erdoğan, bu diyaloğa içerik kazandırıldığı ve yaygınlaştırıldığı ölçüde olumlu sonuçlar elde edileceğini de bildirdi.

''AB'YE DE OLUMSUZ YANSIMALARI OLACAK''

Konuşmasının sonunda katılım müzakerelerini başarıyla sonuçlandırmak için hükümetin kararlılığının hiç azalmadan sürdüğünü yineleyen Erdoğan, bu konuda her şeyden önce ülkesine ve milletine güvendiğini anlattı. Erdoğan, şunları söyledi:

''Ancak Avrupa Birliği'nin de başlayan bu müzakere sürecini rayında tutma sorumluluğu bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Bu sürecin herhangi bir nedenle kesintiye uğramasının Türkiye'ye olduğu kadar Avrupa Birliği'ne de olumsuz yansımaları olacaktır. Zira, böyle bir menfi gelişmenin AB'ye yönelik küresel beklentiler açısından izahı mümkün olmayacaktır. Bildiğiniz gibi bardağın boş yarısını mı, dolu yarısını mı gördüğümüz meseleye nasıl yaklaştığımıza bağlıdır. Ben şahsen Türkiye-AB ilişkileri açısından bardağın sadece dolu yarısını değil dolmaya devam ettiğini de görüyor ve bundan mutluluk duyuyorum.''
Erdoğan, bu süreçte gereken katkıları vermekten AB üyesi ülkelerin büyükelçilerinin geri durmayacağını bildiğini belirterek, büyükelçilere teşekkür etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal'dan şampanya esprisi!
 Eğitim kredisinin faizinin yarısını devlet ödeyecek
 KKTC'ye Brezilya desteği
 Arınç'tan Erbakan için 'vicdanlı yasa' çağrısı
 Gül'ün Ağca rahatsızlığı
 Kar altında resmi tören
 Teröristi karşılayan ülkücüye ihraç
MUHARREM SARIKAYA
Erbakan'a yapılan öneri...
"Hocama, 'Hapse girsen de...
YAVUZ DONAT
Federasyon vadisi
Perşembe öğle saatleri...
Hava Kuvvetleri'nde alarm: Pilot kalmadı
Sivil havacılıkta artan talep Hava Kuvvetleri'ni vurdu. Geçim...
Soğuk hava ve kar yurda giriş yapıyor
Yoğun kar yağışı başta İstanbul olmak üzere önce Marmara'yı...
Emniyet müdürlerinin gizli terör raporu
Emniyet müdürlerinin gizli terör raporu
Terörle mücadelede etkin 6 müdürün Meclis Şemdinli Komisyonu'na...
Üsküdar Mahkemesi 20 yıl sanmış
Üsküdar Mahkemesi 20 yıl sanmış
Üsküdar 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Ağca'yı serbest bıraktırırken,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu