kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KKTC'ye Brezilya desteği
Sao Paolo'ya direkt uçuş geliyor

KKTC'ye Brezilya desteği

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, KKTC'ye uygulanan ekonomik izolasyonlara karşı olduklarını söyledi..

Amorim, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Amorim, KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılması yönünde Brezilya'nın atacağı adımların sorulması üzerine, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın BM'ye sunduğu planı desteklediklerini belirtti. ''KKTC'ye uygulanan ekonomik izolasyonlara karşıyız'' diyen Amorim, Brezilyalı işadamlarının KKTC'ye gitmekte serbest olduklarını vurguladı.

Tanıma konusunda ise BM'yi izlediklerini belirten Amorim,
adada her iki tarafı tatmin edici bir çözümün bulunmasını, tarafların çoğulcu toplum yapısı içinde yaşayabilmelerini arzu ettiklerini söyledi. Amorim, bu konuda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Amorim, bir soru üzerine Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne adaylığına destek verdiklerini belirtirken, aynı desteği kendi BM Güvenlik Konseyi daimi üyelik sürecinde görmek istediklerini ifade etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacmindeki dengesizliğe ilişkin soru üzerine de Amorim, bu konuda bir bakış acısı ve siyasi bir ortam yaratılması gerektiğini belirterek, asıl işin özel sektöre düştüğüne işaret etti.
Türk futboluna ilişkin soru üzerine Amorim, Türkiye'de oynayan iyifutbolcular olduğunu, bunlardan bazılarının Brezilyalı olduğunu, Türk futbolcuların da iyi oynadıklarını kaydetti.

Brezilya ile Türkiye'nin Dünya Kupası'nda iki kez karşılaştığını hatırlatan Amorim, bu maçların en zorlu maçlardan olduklarını kaydetti.

Ankara'dayken bir Türk takımının formasını giyerek poz verdiğini hatırlatan Amorim, ''Umarım bu durum, rakipleri rahatsız etmemiştir'' dedi. Amorim, Türkiye ile Brezilya arasında futbolun ardından yaşanan en büyük rekabetinse güzellik açısından İstanbul ile Rio de Janeiro arasındaki çekişme olduğunu belirtti.

TİCARET VE AB SÜRECİ

''Arkadaşım Gül'ü Brasilia'da ağırlamaktan mutluyum'' diyen Amorim, Gül'ün ziyaretinin kendisinin 2004'te Türkiye'ye yaptığı ziyaretin devamı olduğunu kaydetti.

Ankara ziyaretinin ardından iki ülke arasındaki ticaret potansiyelinin arttığını, bugün iki ülke arasındaki ticaret hacminin 800 milyon ABD dolarını geçtiğini belirten Amorim, 1 milyar ABD dolarını hedeflediklerini söyledi.

Sivil havacılığın önemine işaret eden Amorim, Türkiye ile Brezilyaarasında doğrudan uçuşların sağlanmasının ilerisi için fırsat yaratacağını kaydetti.
Türkiye'nin AB sürecini desteklediklerini söyleyen Amorim, üyelikle birlikte Brezilya'nın Doğu Avrupa ve Ortadoğu ile bağlantısının artacağını belirtti. Ortadoğu barış sürecine de değinen Amorim, Türkiye ve Brezilya'nın bu sürece birlikte katkı sağlayabileceğini ifade etti.

İki ülkenin de başarılı film endüstrileri olduğunu söyleyen Amorim, bu konuda işbirliğine gidilebileceğini kaydetti. Amorim ayrıca, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Brezilya'ya davet edildiği bildirdi.

GÜL'ÜN AÇIKLAMASI

Gül de yaptığı açıklamada, iki ülkenin de ilişkileri her alanda geliştirmeye önem verdiğini, bu konuda her iki tarafta güçlü bir iradebulunduğunu kaydetti.

Ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine ilişkin potansiyelin bulunduğuna işaret eden Gül, özellikle savunma ve tekstil alanlarını örnek gösterdi. Gül, Amorim ile ele aldıkları pek çok konuda ortak birvizyon paylaştıklarını görmekten memnun olduklarının belirtti. THY'nin Türkiye-Brezilya arasında sefere başlamasının ilişkileri güçlendireceğini söyleyen Gül, bunun turizme de büyük katkısının olacağını ifade etti.

Bakan Gül, Brezilya ve Arjantin'in borçlarını IMF'ye önceden ödediğinin hatırlatılması ve Türkiye'nin bu konuda ne düşündüğünun sorulması üzerine, ekonomik bir programlarının olduğunu ve buradaki performanstan tatminkar olduklarının söyledi.

IMF ile karşılıklı anlayışa dayalı bir ilişkinin söz konusu olduğunu belirten Gül, ''Bunu değiştirecek yönde bir planımız yok İlişkimizden memnunuz'' dedi.

Gül, Türkiye'deki kuş gribiyle ilgili soru üzerine de, hastalığın kontrol altında olduğunu belirterek, bu konuda Türkiye'nin şeffaf davrandığını ve uluslararası organizasyonları bilgilendirdiklerini kaydetti.

Bakan Gül, bir soru üzerine, Türkiye'de son üç yıldır demokrasi standartının arttığını ifade ederek, Türkiye'nin Kopenhag Kriterlerinikarşıladığını, bu durumun Türk demokrasisinin AB ülkeleriyle aynı olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Türkiye'de ifade özgürlüğünün olduğunu belirten Gül, düşüncesindendolayı hapiste olan gazeteci ya da yazarın bulunmadığını kaydetti. Ortak basın toplantısından önce iki ülke arasında ''yüksek düzeylibir işbirliği komisyonu oluşturulması'' ve ''dışişleri bakanlıkları diploması akademilerinin işbirliği yapmaları'' konularında iki ayrı mutabakat muhtırası imzalandı.

Bu arada, Gül-Amorim görüşmesinde Gül heyetini tanıtırken, Amorim'in damadı Türk diplomat Murat Esenli'yi ''akrabanız'' diyerek takdim etti. Bakan Gül, temaslarının ardından Amorim'in onuruna verdiği yemeğe katıldı."

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal'dan şampanya esprisi!
 Eğitim kredisinin faizinin yarısını devlet ödeyecek
 Erdoğan, AB elçileriyle biraraya geldi
 Arınç'tan Erbakan için 'vicdanlı yasa' çağrısı
 Gül'ün Ağca rahatsızlığı
 Kar altında resmi tören
 Teröristi karşılayan ülkücüye ihraç
MUHARREM SARIKAYA
Erbakan'a yapılan öneri...
"Hocama, 'Hapse girsen de...
YAVUZ DONAT
Federasyon vadisi
Perşembe öğle saatleri...
Hava Kuvvetleri'nde alarm: Pilot kalmadı
Sivil havacılıkta artan talep Hava Kuvvetleri'ni vurdu. Geçim...
Soğuk hava ve kar yurda giriş yapıyor
Yoğun kar yağışı başta İstanbul olmak üzere önce Marmara'yı...
Emniyet müdürlerinin gizli terör raporu
Emniyet müdürlerinin gizli terör raporu
Terörle mücadelede etkin 6 müdürün Meclis Şemdinli Komisyonu'na...
Üsküdar Mahkemesi 20 yıl sanmış
Üsküdar Mahkemesi 20 yıl sanmış
Üsküdar 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Ağca'yı serbest bıraktırırken,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu