kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TTB: Çok şey yapılmadı
Muş'ta kuş gribi ölümü şüphesi
TTB: Çok şey yapılmadı
Mersin Mut'ta bir vakada şüphe
Kuş gribine ilginç önlemler
İllerde son durum

TTB: Çok şey yapılmadı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Metin Bakkalcı, kuş gribinden insan ölümünün kesinleştiği 4 Ocak öncesi yapılması gereken birçok şeyin yapılmadığını savundu.

Kuş gribi konusunda, TTB Merkez Konseyi adına, genel merkezde basın açıklaması yapan Bakkalcı, bugüne kadar konunun hassasiyeti ve aciliyeti nedeniyle, hükümetin kuş gribine karşı zamanında önlem alıp almadığına dair kamuoyunda yürütülen tartışmalara müdahil olmaktan kaçındıklarını belirtti.

Kuş gribinden insan ölümünün kesinleştiği 4 Ocak tarihine kadar konuyla ilgili
gerekli ve yeterli tedbirlerin alınmaması ve o tarihtensonra da soruna yaklaşımdaki zihniyetin değişmemesi üzerine bu toplantıyı yaptıklarını vurgulayan Bakkalcı, şunları kaydetti:

''Ülkemizde son olarak kuş gribi 4 Ocak 2006 tarihinde başlayan insan ölümleri ile gündemin birinci sırasına oturdu. Oysa tıp biliminin beklentisi özellikle kanatlı hayvanların hastalık ve ölümünden sonra insanlarda görülmesi idi. Demek ki insan ölümlerinden önce yaygın hayvan hastalığı söz konusuydu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporuna göre, bugüne kadar 81 ilin 12'sinde kanatlı hayvanlar arasında yüksek derecede patojenik H5N1 influenza (kuş gribi) virüsü saptanmıştır, ek olarak 19 ildeki salgın bildirimlerinin incelenmesi devam etmektedir. Bir günde bu kadar yayılmayacağı için bu durum, ülkemizde muhtemelen uzunca bir süredir kuş gribi ile birlikte yaşadığımızı, insan ölümlerine kadar amaca uygun izlem yapılmadığını gösterir.''

'VETERİNER HEKİMLİĞİ HİZMETLERİ ÇÖKMÜŞTÜR'

Bu denli yoğunluğun etkin olarak izlenmemesinin, Türkiye'deki veterinerlik hizmetlerinin, koruyucu hizmetlerin önemli ölçüde tahrip edilmesinin sonucu olduğunu öne süren Bakkalcı, ''Türkiye'de veterinerhekimliği hizmetleri çökmüştür. Hükümetin geçici özel veterinerlik hizmeti alarak soruna çözüm bulma girişimleri bu iflasın ifadesidir'' diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileriyle çok sayıda bilim adamınca, Ekim ayında ''Ulusal Faaliyet Planı'' hazırlandığını hatırlatan Bakkalcı, bir kaç husus dışında Bakanlığın bu planın gereğini uygulamadığını savundu.

Bakkalcı, buna karşın Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa Bölge Direktörü Marc Danzon'un 11 Ocak'ta 'Türkiye'deki kriz yönetimi, olması gerekeni yapmış ve uygun müdahalede bulunmuştur'' açıklamasınındikkat çekici olduğunu söyledi.

Hastalığın Türkiye'de daha farklı ve özgün seyirler gösterebileceğinin altını çizen Bakkalcı, ''Türkiye'de görülmeden önceöldürücülük oranı yüzde 50'lerdeydi. Türkiye'de ise yüzde 20. Diğer yandan dünyada bildirilen olguların yüzde 10'unun Türkiye'de olması konunun ülkemiz için ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Enfeksiyonun ülkemiz koşullarında özelliklerinin saptanabilmesi için çeşitli çalışmalara ihtiyaç vardır. Bunun için konunun uzmanı meslektaşlarımız tarafından sistemli çalışmalar yapılması gerekmektedir'' diye konuştu.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Bakkalcı, bütün bu gelişmelere göz önüne alındığında, hazırlanmış Ulusal Faaliyet Planı'na rağmen konunun gereğinin yapılmamasının sorumlusu olarak, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile hükümet hakkında, ilgili birimlerin derhal araştırma ve soruşturma başlatması gerektiğini ileri sürdü.

Bakkalcı, bundan sonra yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:''Üretilmiş Ulusal Faaliyet Planı doğrultusunda içtenlikli bir kriz yönetimi sağlanmalıdır. Bilimsel ve idari koordinasyonun amaca uygun etkinleştirilmesi sağlanmalıdır. Başta ilgili uzmanlıklar olmak üzere multidisipliner çalışma esas alınmalıdır. İlgililerin ve kamuoyunun düzenli bilgilendirilmesi sağlanmalıdır. Etkin bir insan gücü planlaması yapılmalıdır. Gerek sağlık çalışanları, gerekse halka yönelik doğrudan ve dolaylı etkin eğitim programları uygulamaya sokulmalıdır. Çocukların önemli bir hedef grup olduğu ve okulların yakında açılacağı bilgisi göz önüne alındığında başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere koordineli çalışmalar yürütülmelidir. Laboratuvar hizmetleri dahil olmak üzere çeşitli senaryolara denk düşen altyapı tamamlanmalıdır. Gerek insan sağlığı gerekse de hayvan sağlığı alanında bilimsel ve etik ilkelere hürmet eden, iyi yapılandırılmış, planlı bilimsel çalışmalar için ortam sağlanmalıdır''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 350 terörist kıskaçta
 Tanju Çavuş tahliye oldu
 Kuş gribi tehlikesi yayılıyor
 Türkiye'ye olumlu rapor
 Ümraniye'de yangın: 5 ölü
 "Hollywood Ağca'nın peşinde"
 Yine 'Bekçi Murtaza'
 Ağca'nın kaderi yine Şirin'in elinde
 Kaçaklara kabir azabı
 İran'da kaçırılan üç paraşütçü serbest
 Öcalan'ın üzüm bağı var
 'İran dünyaya tehdit'
 'Beni Terminatör'e vermeyin'
 Komşuyla enerji işbirliği
 Bucak yeniden yargılanacak
 İşte Amanos Dağları'ndaki esrarengiz tesis
 Köye dönüşçüye iç hukuk tavsiyesi
 Oral Çalışlar'a 4 bin Euro
 Çocuk parçalayan köpek uyutuldu
 'İddaa'yı kurdular işsiz kaldılar
 Bismil'de ağa jandarma korumasında tarla sürdü
UMUR TALU
Yaşanmış ve öldürmüş hayat hikâyeleri
12 Eylül'den bir...
FATİH ALTAYLI
İyi haberler de var
Sabah Coca Cola'dan Gürtay...
ERDAL ŞAFAK
Norveç'e dikkat!
PKK ile mücadele konusunda Avrupa'dan...
Yine muslukçu sancısı
AB'de 'iş göçü kısıtlaması' tartışması yine alevlendi: Yeni üyelere...
Votka bulunmazsa komünizm gelebilir
Çok sağlıksız koşullarda üretim yapan fabrikalar kapatılınca,...
Ortaçağ bitti
Ortaçağ bitti
Bıçakcı: Kim seçilirse seçilsin hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu