kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
“BİR GARİP ÖLDÜ DİYELER”.... Yaşamını yitiren birçok göçmen Edirne’deki Acısu Mezarlığı’nın dip kısımlarında yatıyor. Kiminin cenaze namazı bile kılınmamış... Kimsesizler mezarlığının biraz ötesinde ise Maliye Bakanı Unakıtan’ın ailesinin mezarlığı bulunuyor...
Kaçaklara kabir azabı
Filipinliler bile var...
Mavi Gök operasyonu

Kaçaklara kabir azabı


Mafya uyuşturucu ve silah kaçakçılığından daha fazlasını göçmenlerin üstünden kazanıyor. İnsan kaçakçılarının vurgunu; yılda 7 milyar dolar. Sonra bu insanlar ya Edirne'deki gibi adsız mezarlarda yatıyor ya da barınaklarda çile dolduruyor.

Edirne Acısu Mezarlığı'ndayım. Beni içeride dolaştıran mezarlık görevlileri dip kısımlara götürüyor. Oralar kaçak göçmen cesetlerinin gömü alanı olmuş. Çoğu Müslüman olan bu kişiler tabutlarıyla ve çoğunun cenaze namazları kılınamadan buraya gömülüyormuş. Kimlikleri belirsiz bu cesetler, bölgede oturanlardan iki yurttaşın bekçilik ve kazıcılık yaptıkları mezarlığa getirildiklerinde büyükçe bir deftere; "Afganlı. 25 yaşlarında. Suda boğulmuş. Tahta numarası 24" gibisinden şifahi bilgiler yazılıyor. Mezarlığın bekçi kulübesine geçen hafta hırsız girmiş. Çaydanlıkları, elektrik sobasını çalan hırsızlar bu arada kaçakların yarım yamalak gömü bilgilerden oluşan defteri de çalmış. Şimdi kimin hangi numarayla gömüldüğü tamamen belirsizleşmiş. Kimliği belirsiz kaçakların yeri belirsiz mezarlara gömüldüğü bölümün 100 metre ötesinde bir aile kabristanı var. Bu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın anne babası ve diğer yakınlarının gömüldüğü aile kabristanı.

KİM BU İNSAN TACİRLERİ?
Göçmenlerin umudu ve yaşamı üzerinden milyonlarca dolar kazanan insan kaçakçıları mafya düzeniyle örgütlenmişler. Özellikle son on yılda uluslararası ve devasa çeteleşmeler var. Legal yollarla kendi memleketlerinden çıkıp diledikleri ülkelere gitme olanağı bulunmayan insanyığınlarını taşıyan göçmen mafyası 90'lı yılların başında yılda 2- 3 milyar dolar kazanıyordu. Ancak geçen süre içinde batı ülkelerinin legal göçmen alma kontenjanları iyice daraldı. Bu nedenle kaçakçılar prim yaptı ve rant daha büyüdü. Mafyanın bu kirli ticaretten yıllık kazancı 7 milyar dolardan fazlaya geldi. Uzmanlar bu tarz çalışmanın mafyaya uyuşturucu ya da silah kaçakçılığına yakın karlar bıraktığını belirtip; "Yerel idarecilerin büyük bir bölümü de bu örgüt içinde bulunmasa kaçakçılık mümkün olmaz. Tavşana kaç tazıya tut yönteminin en fazla uygulandığı alanlardan biridir bu" diyorlar. İnsan kaçakçılarının oluşturduğu çeteler Birleşmiş Milletler gibi. Aralarında her milletten insan var. Her çete üyesi alt birimler olarak kendi ülkesinin yurttaşlarından bir kurmay heyet oluşturuyor ve kendi vatandaşlarını yerleştirip- gizleyip, deplase ediyor. Arada bir korsanlar çıkıyor ve yurtdışı niyetine Türkiye'de bir bölgede bırakıyor bu zavallıları. Ancak gerçek çete sözüne güvenilir olmak zorunda. Çünkü müracaat sayısının artması için güvenin sağlanması gerek. Adı dolandırıcıya çıkanın yaşama şansı yok. Gemi başına 1milyon dolara yakın bir para elde edildiğini düşünürsek böyle bir ranttan vazgeçmek mümkün görülmüyor.

TEK BAŞINA HİÇ!
Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi verilerine göre; riski az, buna karşın getirisi yüksek bir suç olan insan kaçakçılığı, her geçen yıl büyüyen bir sektör. O verilerde "Yasadışı göç olgusunun bugün küresel bir insanlık sorunu haline geldiğini vurgulanarak, gelinen noktada bu faaliyeti hiçbir ülkenin tek başına engelleyemeyeceği" belirtiliyor.

YÜKSEK MEBLAĞLAR
Bu konuda basına yansıyan bazı açıklamalara göz atalım; "Bugün Afgan dağlarından yola çıkan bir yasadışı göçmen, Batı ülkelerine ulaşmak için binlerce kilometrelik bir yol kat etmek zorunda. Kaçak eğer bir dizi ülkenin güvenlik ve sınır noktalarından yakalanmadan geçmeyi başarırsa kendini Paris'in arka sokaklarında, Londra'nın varoşlarında veya Almanya gettolarında bulabiliyor. Normal şartlarda bunu göçmen mafyası olmadan başarması mümkün değil. Bu nedenle göçmenler ister istemez mafyanın kapısına gidiyor. Göçmenler gitmek istedikleri ülkeye ve tercih ettikleri güzerggöre kişi başına 3-7 bin Euro arasında değişen bir meblağı gözden çıkarıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 350 terörist kıskaçta
 Muş'ta kuş gribi ölümü şüphesi
 Kuş gribi tehlikesi yayılıyor
 Şemdinli sanığı adliyede
 "Hollywood Ağca'nın peşinde"
 Ümraniye'de yangın: 3 ölü
 Yine 'Bekçi Murtaza'
 Ağca'nın kaderi yine Şirin'in elinde
 İran'da kaçırılan üç paraşütçü serbest
 Öcalan'ın üzüm bağı var
 'İran dünyaya tehdit'
 'Beni Terminatör'e vermeyin'
 Komşuyla enerji işbirliği
 Bucak yeniden yargılanacak
 İşte Amanos Dağları'ndaki esrarengiz tesis
 Köye dönüşçüye iç hukuk tavsiyesi
 Oral Çalışlar'a 4 bin Euro
 Çocuk parçalayan köpek uyutuldu
 'İddaa'yı kurdular işsiz kaldılar
 Bismil'de ağa jandarma korumasında tarla sürdü
UMUR TALU
Yaşanmış ve öldürmüş hayat hikâyeleri
12 Eylül'den bir...
FATİH ALTAYLI
İyi haberler de var
Sabah Coca Cola'dan Gürtay...
ERDAL ŞAFAK
Norveç'e dikkat!
PKK ile mücadele konusunda Avrupa'dan...
Yine muslukçu sancısı
AB'de 'iş göçü kısıtlaması' tartışması yine alevlendi: Yeni üyelere...
Votka bulunmazsa komünizm gelebilir
Çok sağlıksız koşullarda üretim yapan fabrikalar kapatılınca,...
Ortaçağ bitti
Ortaçağ bitti
Bıçakcı: Kim seçilirse seçilsin hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu