kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yalova'da kuş gribi şüphesi
Hayvan pazarlarında kanatlı hayvan satışı yasaklandı
Kuş gribi Ankara'ya sıçradı

Kuş gribi Ankara'ya sıçradı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ankara Nallıhan'da bir baraj gölündeki iki yaban ördeğinde kuş gribi tespit ettiklerini açıkladı.

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, ''Bugün Ankara'nın Nallıhan İlçesi'nde Hasan Polatkan Baraj Gölü kıyısında, 2 tane yaban ördeğinde kuş gribi tespit ettik'' dedi.

Eker, Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde düzenlediği basın toplantısında, kuş gribi hastalığıyla ilgili durumu yerinde incelemek amacıyla dün bölgeye geldiğini belirterek, konu hakkında detaylı bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin muhtelif yerlerinde çalışmalar yaptıklarını belirten Eker, şunları kaydetti:

''Bugün Nallıhan bölgesinde
Hasan Polatkan Baraj Gölü kıyısında 2 tane yaban ördeğinde kuş gribi tespit ettik. Bu hastalığın kökeni açısından bize bilgi veriyor. Biz Manyas'taki kuş gribinden hemen sonra tüm Türkiye'de bu tür çalışmalar yapıyorduk. Örnekler alıyorduk. Bu şekilde 400'ün üzerinde örnek aldık. Nallıhan'da da bu şekilde yaban ördeklerinden alınan örneklerde kuş gribi tespit ettik. Türkiye çapında rutin yaptığımız tetkiklerin sonucunda bulduğumuz bir vakadır bu. Şu anda başka bir yerden bize bir ihbar gelmiş değildir. Zaten tüm ihbarlara şüpheli diyerek anında müdahale ediyoruz.''

Eker, Türkiye'nin göçmen kuşların yolu üzerinde bir ülke olduğunu belirterek, ''Bizim her halükarda teyakkuz durumunda olarak tedbirlerimizi almamamız gerekiyor. En iyi şekilde en az hasarla bu hastalıkla mücadele için çalışarak, tedbirlerimizi alıyoruz'' dedi.

HASTALIK TESPİT EDİLEN MİHRAKLAR

Şu ana kadar toplam 10 mihrakta, hastalık tespit ettiklerini belirten Eker, bunlardan 5'inin sonucunun kesin olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

''Şuana kadar Iğdır'da 3 mihrak, Erzurum'da 1'i kesin, 2 şüpheli mihrak, Ağrı'da 1, Van'da 1 şüpheli mihrak, Şanlıurfa'nın Hilvan İlçesi'nin bir köyünde kesin, Yozgat'ın Akdağmadeni İlçesi'nin 1 köyünde şüpheli mihrak belirlenmiştir.''

Hastalıkla mücadelede en kesin yolun, şüpheli kanatlı hayvanların tamamının itlaf edilmesi olduğunu anlatan Eker, şöyle devam etti:

''Bugüne kadar şüpheli alanlarda 14 bin civarında kanatlı hayvan itlaf edildi. Mesela Erzurum'da da 3 bin 714 kanatlı hayvan itlaf edildi. Karantina tedbirlerimiz çok sıkı bir şekilde devam ediyor. Bu hastalıktan korunmak için vatandaşlarımız şüpheli kanatlı hayvanlara kesinlikle elle dokunmamaya özen göstersinler.''

İTLAF EDİLEN KANATLI HAYVANLARIN BEDELLERİ

Eker, söz konusu bölgelerde itlaf edilen hayvanların bedellerinin hak sahibi vatandaşlara ödemelerinin yapılacağını belirterek, vatandaşların hayvanlarını vermeme gibi bir durum içerisine girmemelerini istedi.

Valiliklere maddi destekte bulunmaya başladıklarını belirten Eker, ''Ağrı, Iğdır ve Erzurum valiliklerinin hesaplarına, bugün 1.3 milyon YTL para atardık. İllerimizdeki Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonları'nca belirlenecek olan fiyatlar vatandaşlarımıza ödenecektir'' diye konuştu.

Eker, bölgedeki 12 ile malzeme ve dezenfektasyon maddesi takviyesinin yanı sıra, 3 vilayete 18'i veteriner hekim 13'ü de veteriner sağlık teknisyeni olmak üzere, toplam 31 personel takviye edildiğini bildirdi.

Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne bugüne adar 36 örnek geldiğini ifade eden Eker, bu örneklerden 4 tanesinden 3'ünün İzmir Bornova'daki laboratuar tarafından doğruladığını kaydetti. Bu bölgelerin de Iğdır ve Erzurum'un Horasan İlçesi olduğunu anlatan Eker, öz konusu bölgelerdeki dezenfektasyon ve karantina tedbirlerin uygulanmaya devam ettiğini söyledi.

Eker, Erzurum'daki hastanelere kuş gribi şüphesiyle 6 vatandaşın başvurduğunu, bunlardan 3'ünün taburcu edildiğini, diğer 3 vatandaşın ise tedavilerinin sürdüğünü ve henüz kesin bir bulguya ulaşılamadığını bildirdi.

''Vatandaşlarımız bazen endişeye kapılabiliyorlar, hoş görmek lazım'' diyen Eker, Doğubayazıt'taki çocuk ölümlerinin ardından konunun medyada gündeme gelmesinin toplumda bilinç oluşturduğunu ifade etti.

YOZGAT'TA İKİ KÖYDE DAHA TAVUK ÖLÜMLERİNE RASTLANDI

Yozgat'ın Akdağmadeni İlçesine bağlı Altılızaim Geçidi köyündeki tavuk ölümlerinden sonra komşu iki köyde daha tavuk ölümlerine rastlanıldı. Yozgat Valisi Gökhan Sözer, daha önce kanatlı ölümlerinin olduğu ve karantina altına alınan Altılızaim Geçidi köyünün komşusu olan Uzakçay ve Kuşlukaçağı köylerinde 30 civarında tavuğun öldüğüne dair ihbarda bulunulduğunu bildirdi. Köylerde yapılan incelemede, kanatlı hayvanların kuş gribinden öldüğüne dair herhangi bir bulgunun olmadığını kaydeden Vali Sözer, alınan numunelerin tahlil için ilgili merkezlere gönderildiğini belirtti.

Vali Sözer, Altılızaim Geçidi köyünün, daha önceki kanatlı hayvan ölümleri üzerine karantinaya alındığını hatırlatarak, şunları söyledi: ''Karantina uygulamasıyla köyde bulunan toplam 668 kanatlı hayvan itlaf edildi. Tavuk ölümlerinin görüldüğü diğer köylerde ise karantina çalışmaları başlatarak, tüm kanatlı hayvanları itlaf edeceğiz. Şu anda elimizde kuş gribiyle ilgili herhangi bir bulgu yok. Ama biz her türlü ihtimali göz önünde bulundurarak, gerekli önlemleri alıyoruz. Tahlil sonuçları geldiğinde kanatlıların ölüm nedenleri ortaya çıkacaktır.''

CEYHAN'DA 2 TAVUK DAHA ÖLÜ BULUNDU...

Adana'nın Ceyhan ilçesinde bir mahalledeki iki ayrı evde ölü bulunan 4 tavuğun ardından, aynı mahallede 2 tavuğun daha öldüğü bildirildi. Belediyeevleri Mahallesi 3. sokakta, Ömer Sevilgen'e ait 4 tavuğun ölmesinin ardından bölgede araştırma yapan ekipler, aynı mahallede oturan Hayat Dündar'a ait 2 tavuğun ölü bulunduğunu kaydetti.
İlçe Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi yetkilileri, ölüm sebebinin ortaya çıkması için 6 tavuğun Adana Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiğini belirtirken, ilçede geçici bir süre için canlı kanatlı hayvan satışının yasaklandığını açıklandı. Ceyhan Kaymakamı Ayhan Boyacı, tavuk ölümleriyle ilgili ihbarlar aldıklarını, ancak yapılan incelemelerde şu an için başka vakaya rastlanmadığını söyledi.

İSKENDERUN'DA ÖLÜ BULUNAN 9 KUMRU...

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, limanda ölü bulunan 9 kumrunun yedikleri zehirli mısırdan öldükleri anlaşıldı. İlçe Tarım Müdürü Bestami Zabun, yaptığı açıklamada, bir ihbar üzerine limanda, bazıları hayvanlarca parçalanmış halde bulunan kumruların, incelemeye alındığını söyledi.
Ölü kumruların, incelenmek üzere Adana'ya gönderildiği dile getiren Zabun, kuşların yedikleri zehirli mısırlardan öldüğünün belirlendiğini kaydetti. Zabun, ilçede gerekli önlemlerin alındığını, Doğu ve Güneydoğu'dan ilçeye kanatlı hayvan girişinin yasaklandığını sözlerine ekledi.

KAYSERİ'DEKİ ŞÜPHELİ TAVUK ÖLÜMLERİ...

Kayseri'de, bir kümeste 5 tavuğun ölü, Pınarbaşı ilçesinde de başları kesik 18 tavuk leşinin bulunduğu bildirildi. Tarım İl Müdürü Adnan Akay, Kocasinan ilçesine bağlı Boztepe Mahallesi'ndeki bir kümeste ölü tavuklar bulunduğu yönünde bir ihbar aldıklarını belirtti. Mahalleye giden ekiplerin kümesteki 5 tavuğu ölmüş halde bulduklarını kaydeden Akay, ölü tavuklardan tahlil için çeşitli parçalar aldıklarını söyledi.

Tavukların kesin ölüm nedeninin Ankara Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'nde yapılacak inceleme sonucunda netleşeceğini ifade eden Akay, ''Biz, ölümlerin kuş gribinden kaynaklandığını düşünmüyoruz. Ancak, tedbiri de elden bırakmıyoruz. Bölgeyi kontrol altına aldık. Ölen hayvanları yakarak imha ettik. Aynı kümesteki diğer tavukları da tedbir amacıyla itlaf edeceğiz'' diye konuştu. Akay, Pınarbaşı İlçesi'ne bağlı Büyükgürleyen Köyü girişinde de başları kesik 18 tavuk leşine rastlanıldığı haberini aldıklarını kaydederek, şöyle devam etti:
''Jandarmaya ulaşan ihbar üzerine ekiplerimiz olay yerine hareket etti. Henüz bölgeye ulaşmayan ekiplerin yapacakları inceleme sonucunda konu hakkında net bilgi sahibi olacağız. Söz konusu hayvan leşlerinden de örnek alarak Ankara'ya göndereceğiz.''

ELAZIĞ'DA BULUNAN ÖLÜ GÜVERCİNLER...

Elazığ'ın Keban ilçesinde 20'nin üzerinde güvercin ölüsünün bulunması üzerine, belediye hoparlöründen vatandaşlara, kanatlı yaban hayvanı avının yasaklandığı duyuruldu.

Fırat Mahallesi'ndeki Keban Belediyesi'ne ait lojmanların çatısında ölü güvercinler bulan vatandaşlar, belediyeye haber verdi. İhbar üzerine olay yerine gelen İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, çatıda 20'nin üzerinde güvercin ölüsü bularak, çatıyı dezenfekte etti. Yetkililer, 2 ölü güvercinin inceleme için Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiğini, diğer ölü güvercinlerin ise torbalara konularak, açılan bir çukura kireçlenerek gömüldüğü ifade etti.

Keban Kaymakamı Hüseyin Çakırtaş, güvercinlerin neden öldüğünün henüz tespit edilmediğini, ilk belirlemelere göre güvercinlerin, 2 veya 3 ay önce öldüğünün tahmin edildiğini söyledi. Bu arada Keban Avcılar Derneği Başkanı İlhan Kaya'nın, bölgede ikinci bir emre kadar kanatlı yaban hayvanı avının durdurulduğunu hatırlatan açıklaması, ilçe belediyesinin hoparlörleri aracılığıyla vatandaşlara duyuruldu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kuş gribinde üçüncü ölüm
 Buruk karne sevinci
 Bayramda havalar kötü
 "Gözaltı süresi yetersiz"
 Zayıfı olan öğrenci intihar etti
 Doğu'da ölüm kanat çırpıyor
 Ölenler ikiye çıktı, şüpheli 23
 Çocuklar ölürken kapı kapı ilaç arandı
 Bedava tavuk 'rezaleti'
 Arpalı'nın ailesi 'kan parası' istiyor
 Aşkın alkışlarla görev başında
 Hâkimlerin maaş şikâyeti
 Mekke'deki faciada ölen Türk hacı yok
 Velilerin servis bilmecesi
 Taksi ve dolmuş ücretlerine zam
 Terör tazminatının bir kısmı sahte çıktı
 Bağ-Kur borçlusuna emeklilik kıyağı
 Mektupçu müdüre 6 yıl hapis istendi
 Efsane çocuk artık bulunamayacak
 Çevik'in hâkimi istirahat aldı
YILMAZ ÖZDİL
Herkesin eline sağlık...
Askerlik yapacağı yer belli...
ÖMER LÜTFİ METE
Sanal ve banal misillemeler
Bir Amerikan albayıyla...
UMUR TALU
Zatürree kafalar!
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Adı...
FATİH ALTAYLI
Dört günün hesabını kim verecek!
Doğubayazıt'taki...
ERDAL ŞAFAK
Korkmayın, alışın
Bir gerçeği iyi bilmemiz gerekiyor:...
Şaron ölümün eşiğinde
İsrail Başbakanı Ariel Şaron ölüme karşı savaşıyor... 18 Aralık'ta...
Matsakis Türkiye'ye gelecekmiş
KKTC sınırındaki nöbet kulübesinden Türk bayrağı çaldığı için...
Mecburen kaldılar
Mecburen kaldılar
İliç ve Tomas, Beşiktaş transfere yanaşmayınca Galatasaray'ın Antalya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu