kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Petrol faturası kabarık

Toplam ham petrol ithalatının bu yıl 8.6 milyar dolara ulaşması beklenirken, fiyat artışının cari açık üzerindeki iki yıllık toplam ilave maliyeti 5.4 milyar doları bulacak.

AB'ye gönderilen Katılım Öncesi Ekonomik Progam'da yer alan değerlendirmede, öncelikle ham petrol fiyatlarındaki artışların 'enflasyon üzerindeki etkileri' incelendi.

Buna göre, ham petrol fiyatlarının tüketici (TÜFE) ve üretici fiyatları (ÜFE) üzerindeki doğrudan etkisi farklı oluyor. Uluslararası petrol fiyatları ile yurtiçi akaryakıt fiyat artışları
arasındaki ilişki ÜFE'de daha belirgin olarak ortaya çıkıyor. Bu gelişmede, üretici fiyatlarının vergisiz fiyatlardan derlenmesi etkili oluyor.

Ham petrol fiyatındaki artışların dolaylı etkileri ise girdi maliyetleri yoluyla, akaryakıt ürünleri dışındaki ürün fiyatlarını etkilemesiyle ortaya çıkıyor. İlk olarak ortaya çıkan dolaylı etkiler akaryakıt ürünlerinin en yoğun şekilde girdi olarak kullanıldığı mal ve hizmet fiyatlarında görülüyor.

TÜFE'YE ETKİSİ 1.44 PUAN

Petrol fiyatlarının 2004 yılında TÜFE'ye etkisi 0.81 puan olurken, 2005 yılı Ekim ayı itibariyle bu rakam 1.44 puana çıktı.Dolayısıyla, petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini daha da artırması olasılığı bulunuyor.

Buna karşılık bir yıl sonrası için enflasyon bekleyişlerinin aşağı yönde seyretmesi, genel fiyatlama davranışını etkileyecek ölçüde bir bekleyiş etkisinin ortaya çıkmadığına işaret olarak değerlendiriliyor.

FİYAT ARTIŞININ CARİ AÇIĞA ETKİSİ

Ham petrol fiyatlarındaki artışın, cari işlemler dengesini olumsuz yönde etkilediği vurgulanan değerlendirmede, olası fiyat artış ve azalışlarına ilişkin çeşitli senaryolar da ortaya konuldu.

Buna göre Türkiye 1986 yılında 16.7 milyon ton ham petrol ithal ederken, söz konusu ithalat rakamı geçen yıl 23.9 milyon tona ulaştı. Bu dönemde ham petrol ithalatı miktar artışı yıllık ortalama yüzde 2 oranında gerçekleşti.

Buna karşılık, petrol ithalatı için ödenen tutar 1986 yılında 1.8 milyar dolar iken, bu tutar yıllık ortalama yüzde 7 oranında artarak 2004 yılında 6.1 milyar dolara ulaştı.

MİKTAR AZALDI AMA FATURA YİNE KABARDI

2005 yılının dokuz ayında petrol ithalatı miktar olarak, 2004 yılının aynı dönemine göre yüzde 3.7 oranında azalmasına rağmen, değer olarak 2004 yılının aynı dönemine göre yüzde 43 oranında arttı ve 6.3 milyar dolara yükseldi.

Bu eğilimin 2005 yılının kalan döneminde de devam ettiği varsayılırsa, 2005 yılında toplam ham petrol ithalatının 8.6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2004 yılında başlayan petrol fiyatlarındaki artışın, ham petrol ithalatını artırmak suretiyle cari açık üzerindeki iki yıllık toplam ilave maliyeti 5.4 milyar doları buldu. Bu ek maliyetin, 1.3 milyar doları 2004 yılında, 4.1 milyar doları ise 2005 yılında oluştu.

EKONOMİK BÜYÜME VE CARİ AÇIK

Türkiye ekonomisinde, ekonomik büyümenin yaşandığı dönemlerde cari işlemler açığının da yükseldiği görülüyor. Türkiye'nin mevcut büyüme performansının önümüzdeki yıllarda devam etmesi beklenirken, ham petrol fiyatlarında kısa vadede önemli bir gerileme beklenmiyor. Bu durumda, ham petrol fiyatlarının yüksek düzeyini koruması cari işlemler dengesi açısından ilave bir yük oluşturuyor.

BAZ SENARYO

Baz senaryo olarak 2006-2008 döneminde, ham petrol ithalat talebinin 1987-2004 dönemi için hesaplanan büyüme esnekliğinin korunacağı ve ham petrol ithalatı fiyatlarının 2005 yılına göre artış göstermeyeceği varsayılıyor.
Buna göre, ham petrol ithalatı 2006-2008 döneminde toplam 27.2 milyar dolar olarak gerçekleşiyor. Bu baz senaryo ile karşılaştırmak üzere alternatif senaryolar oluşturuldu.

ALTERNATİF SENARYOLAR

İlk senaryoda, 2006-2008 döneminde ham petrol ithalatı talebinin 1987-2004 dönemi için hesaplanan büyüme esnekliğinin korunduğu, ancak ham petrol ithalat fiyatının yıllık ortalama yüzde 10 oranında arttığı varsayıldı. Buna göre, 2006-2008 döneminde toplam ithalat baz senaryoya göre 5.9 milyar dolar daha yüksek gerçekleşecek.

2. senaryoda da, aynı dönemde ham petrol ithalatı talebinin 1987-2004 dönemi için hesaplanan büyüme esnekliğinin korunduğu, ancak ham petrol ithalat fiyatının yıllık ortalama yüzde 10 oranında azaldığı varsayıldı. Buna göre de, 2006-2008 döneminde toplam ithalat baz senaryoya göre 5.1 milyar dolar daha az gerçekleşecek.

3. senaryoda ise söz konusu dönemde, fiyat-miktar ilişkisinin içsel olarak belirlendiği ekonometrik analizden elde edilen esneklikler kullanıldı ve ham petrol ithalat fiyatlarının yıllık ortalama yüzde 10 oranında arttığı varsayıldı. Burada da, ham petrol ithalat miktarı 2006-2008 döneminde, yıllık ortalama yüzde 1,6 oranında artarken, toplam ithalat baz senaryoya göre 5.1 milyar dolar daha yüksek gerçekleşiyor.

Son senaryoya göre de, aynı dönemde, fiyat-miktar ilişkisinin içsel olarak belirlendiği ekonometrik analizden elde edilen esneklikler kullanıldı ve ham petrol ithalat fiyatlarının yıllık ortalama yüzde 10 oranında azaldığı varsayıldı. Buna göre, ham petrol ithalatı miktarı 2006-2008 döneminde, yıllık ortalama yüzde 3.6 artarken, aynı dönem için toplam ithalat baz senaryoya göre 4.8 milyar dolar daha az gerçekleşiyor.

CARİ AÇIĞA ETKİ, YÜKSEK BÜYÜMEDE ARTIYOR

Senaryo sonuçları, petrol fiyatlarındaki bir değişimin cari işlemler dengesini önemli ölçüde etkilediğini gösteriyor. Özellikle yüksek büyüme ortamında bu etki daha da artıyor.

Türkiye'nin büyüme performansının sürdürülebilmesi için petrol talebinde önemli bir düşüş beklenmiyor. Dolayısıyla, 2006-2008 dönemi için öngörülen cari işlemler açıklarında petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak petrol ithalatından kaynaklanan ilave maliyetler de etkili olabilecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 ''Vergi kaçağı çok zorlaşıyor''
 Ukrayna-Rusya arasında doğalgaz krizi
 Borsada 40 bin rekoru
 Çöp vergisine zam
 İnternetten 30 milyar $'lık alışveriş
 ABD doları değer kazanacak
 Arap sermayesinin Türkiye ilgisi
 Tombalacı olduk!
 Oyak, pırlantaya Arcelor'u ortak aldı
 Anayasa, 'muayene'yi sağlıklı buldu
 Dünya krizden çıkınca IMF bunalıma girdi
 Eski Cumhurbaşkanlarına 8 bin 440 YTL emekli maaşı
 Bono nedir bilmem, temettüye bakarım
 Doğalgaz rekabeti doğuya yöneltti
 Çalıntı cep için de kayıt yapacağız
 Bakan Yıldırım'a taşımacılardan isyan
 'Perakendeyi mercek altına alacağız'
 Maliye sıkı takibe geçiyor
 Eczacıbaşı 20 milyon Euro'ya Engers'i aldı
 Yurtdışından TV alana sürpriz ödeme
 Bin 500 YTL'lik kira vergiden muaf
 İnternetten sigara ve içki satılamayacak
 Mevduat 255 milyar YTL ile rekor kırdı
 İtalya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Draghi
 Borsa gözünü 40 bine dikip, rekor tazeledi
 Özen: Bölgede lider olmayı hedefliyoruz
 Düzeltme ve özür
GAZİ ERÇEL
Tarih tekerrür eder mi?
Maliye Bakanlığı ve Hazine'de...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
2005 risklerin bastırıldığı, fırsatların öne çıktığı...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Zengin mahallesine taşınmak
Karayolu Taşıma...
Son mesaileri ölüm getirdi
Bursa'da bir yatak fabrikasında çıkan yangında mesaiye kalan beş...
Kapkaçta 'taş' devri!
Seyir halindeki otomobilin camına taş atan kapkaççılar, paniğe...
Gün ola Köşk'e çıka!
Gün ola Köşk'e çıka!
Başbakan Erdoğan, Siyaset Meydanı'nda, geçmişte kestirip attığı...
Rektör Aşkın'a 76 gün sonra tahliye kararı
Rektör Aşkın'a 76 gün sonra tahliye kararı
Cumhuriyet Savcısı'nın Aşkın hakkında yurtdışına çıkış yasağı konması...
IMKB
E: 39.778 D:% -0,15
DOLAR
S: 1,349 D:% -0,037
EURO
S: 1,590 D:% -0,470
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu