kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
''Vergi kaçağı çok zorlaşıyor''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi kaçağının zorlaşacağını, doktor ve avukatların vergi kaçırmasının önüne geçmek için de yeni tedbirlere başvurulacağını bildirdi.

CNN Türk televizyonunda programa katılan Unakıtan, sıcak para konusunda hiç bir kaygıları olmadığını, ancak Türk ekonomisindeki güven ve istikrar ortamının aynen devam etmesi gerektiğini ifade etti.

2006 yılında Türkiye'ye 4 milyar doların üzerinde yabancı sermaye girişi beklediklerini kaydeden Unakıtan, yabancı sermayenin ekonomisi güçlü, rekabete dayalı serbest piyasa
ekonomisini kurmuş ve siyaseti istikrarlı ülkelere geldiğini vurguladı.

Unakıtan, kayıtdışı ekonomiye ilişkin görüşlerini açıklarken de eskiden GSMH'nin yüzde 35-36'sı oranında bulunan kayıtdışı ekonomiyi, yüzde 26'ya kadar indirdiklerini belirtti. Bu oranın daha da ineceğini ve 10 yıllık süreçte gelişmiş ülkeler seviyesine geleceğini söyleyen Unakıtan, şöyle devam etti: ''2006'da vatandaşlık numarası, aynı zamanda vergi numarası olacak. Artık çok daha etkin bir denetim sistemine geçmiş olacağız.

Bizim hanımı çağırdılar. Ne oldu, nereye çağırdılar? (Gel bakalım, senin 4 tane evin var. Bunları kimlere kiraya verdin? Kaç para aldın? Bunları bize bir anlat bakalım...) Ne kadar memnun oldu.''

DOKTOR VE AVUKATLARA TAKİP

Maliye Bakanı, doktor ve avukatların vergi kaçırdığı iddialarının hatırlatılması üzerine de bu konuda yeni tedbirleri devreye sokacaklarını bildirdi. Unakıtan, bu tedbirler hakkında da şu bilgiyi verdi:''Avukat, davaya giriyor. Bütün dosyalarına ineceğiz. Herkesi veri tabanına getiriyoruz. Bir avukat, kaç davaya girmiş? Bunlara bakılacak.

Doktorların vermiş olduğu reçetelere de protokol numarası koyacağız. Eczane, numarası olmayan reçetenin ilacını vermeyecek. (Numaran yok, kusura bakma ilacını veremiyoruz. Numaran var ilaç verilecek. Eczane, otomatik olarak bilgisayara girecek, onlar da bana gelecek.) Doktorlara POS makinası da kuracağız. Hasta, kredi kartı ile de borcunu ödeyebilsin. Kredi kartı olursa, mükellefi daha iyi takip ediyoruz. Öyle şeyler buluyoruz ki kredi kartıyla satış kadar vergi ödenmemiş. Onlar da küt diye düğmeye basınca ortaya çıkıyor.''

Unakıtan, bundan sonraki hedeflerini, ''Vergi oranlarını artırmadan, ekonomideki kaçaklara inerek, vergi gelirlerini ve mükellef sayılarını artırmak, vergi gelirlerindeki artan kısmı da vergiyi indirmek suretiyle halka yaymak'' olarak ifade etti.Maliye Bakanı, vergi cezalarını artıran bir paket hazırlığı içinde bulunduklarını da dile getirdi.

DENETİM BİRİMLERİ

Unakıtan, vergi denetim birimlerinin tek çatı altında toplanıp toplanmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de denetimin bir yerden koordine edilmesi gerektiğine işaret etti.

Maliye Bakanlığı bünyesinde hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenleri bulunduğuna işaret eden Unakıtan, ''Bunları bir koordinasyon içinde çalıştırıyoruz. İleride 3 çatıda mı olur, 2 çatıda mı olur, Maliye Bakanlığı olarak karar vereceğiz'' diye konuştu. Unakıtan, denetim işlerini standart hale getireceklerini de belirtti.

SIRA İSTİHDAMDA

Bakan Unakıtan, yatırım yapılarak işsizliğe ancak çözüm bulunacağını, bunun için makro düzeyde tedbirler aldıklarını ve yatırımın merkezine özel sektörü oturttuklarını da söyledi.

Türkiye'de hızlı nüfus artışı ve tarım sektöründen reel kesime kayan işgücü nedeniyle, işsizliğin her yıl artış gösterdiğini ifade eden Unakıtan, ''Şimdi sıra istihdam artışında mikro tedbirlere geldi'' dedi.

Bu tedbirler içinde üretim maliyetlerini düşürmeyi hedeflediklerini vurgulayan Maliye Bakanı, ''Bu yıl vergi yükünü azalttık, şimdi istihdam üzerindeki yükü azaltacağız. 2006 yılında istihdam üzerindeki vergiler düşürülecek'' açıklamasında bulundu.

Unakıtan, 2006 yılında seçim olup olmayacağı yolundaki bir soruya ise ''Erken seçim, Türkiye'nin aleyhine iş yapmak olur'' şeklinde kısa bir yanıt verdi.

ÖZELLEŞTİRME

Maliye Bakanı, Özelleştirme gelirleri ve politikaları konusunda değerlendirme de yaptı. Unakıtan, özelleştirmeye 2005 yılının damgasının vurulduğunu, Türkiye'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve bakanlıklar dahil olmak üzere birkaç koldan özelleştirme politikalarını sürdürdüğünü anlattı.

Şu ana kadar özelleştirme gelirini 32 milyar 748 milyon dolar olarak açıklayan Unakıtan, özelleştirmeden sağlanan paraları bütçenin giderlerinde harcamadıklarını, Türkiye'nin borçlarını ödemek için hemen Hazine'ye verdiklerini belirtti.

''Türkiye gibi komünist ülke yokmuş'' diyen Unakıtan, 2006 yılında özelleştirmeye devam edileceğini, başta enerji sektörü (dağıtım hatları) olmak üzere, limanların, Milli Piyango, Petlas, THY gibi kuruluşların gündemlerinde olacağını bildirdi. Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye'nin özelleştirmede çok vakit kaybettiğini de sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Petrol faturası kabarık
 Ukrayna-Rusya arasında doğalgaz krizi
 Borsada 40 bin rekoru
 Çöp vergisine zam
 İnternetten 30 milyar $'lık alışveriş
 ABD doları değer kazanacak
 Arap sermayesinin Türkiye ilgisi
 Tombalacı olduk!
 Oyak, pırlantaya Arcelor'u ortak aldı
 Anayasa, 'muayene'yi sağlıklı buldu
 Dünya krizden çıkınca IMF bunalıma girdi
 Eski Cumhurbaşkanlarına 8 bin 440 YTL emekli maaşı
 Bono nedir bilmem, temettüye bakarım
 Doğalgaz rekabeti doğuya yöneltti
 Çalıntı cep için de kayıt yapacağız
 Bakan Yıldırım'a taşımacılardan isyan
 'Perakendeyi mercek altına alacağız'
 Maliye sıkı takibe geçiyor
 Eczacıbaşı 20 milyon Euro'ya Engers'i aldı
 Yurtdışından TV alana sürpriz ödeme
 Bin 500 YTL'lik kira vergiden muaf
 İnternetten sigara ve içki satılamayacak
 Mevduat 255 milyar YTL ile rekor kırdı
 İtalya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Draghi
 Borsa gözünü 40 bine dikip, rekor tazeledi
 Özen: Bölgede lider olmayı hedefliyoruz
 Düzeltme ve özür
GAZİ ERÇEL
Tarih tekerrür eder mi?
Maliye Bakanlığı ve Hazine'de...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
2005 risklerin bastırıldığı, fırsatların öne çıktığı...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Zengin mahallesine taşınmak
Karayolu Taşıma...
Son mesaileri ölüm getirdi
Bursa'da bir yatak fabrikasında çıkan yangında mesaiye kalan beş...
Kapkaçta 'taş' devri!
Seyir halindeki otomobilin camına taş atan kapkaççılar, paniğe...
Gün ola Köşk'e çıka!
Gün ola Köşk'e çıka!
Başbakan Erdoğan, Siyaset Meydanı'nda, geçmişte kestirip attığı...
Rektör Aşkın'a 76 gün sonra tahliye kararı
Rektör Aşkın'a 76 gün sonra tahliye kararı
Cumhuriyet Savcısı'nın Aşkın hakkında yurtdışına çıkış yasağı konması...
IMKB
E: 39.778 D:% -0,15
DOLAR
S: 1,349 D:% -0,037
EURO
S: 1,590 D:% -0,470
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu